Ακίνητα στη Μεσσηνία: Το σπιράλ αυξήσεων σε τιμές πώλησης και ενοικίασης συνεχίζεται

Ακίνητα στη Μεσσηνία: Το σπιράλ αυξήσεων σε τιμές  πώλησης και ενοικίασης συνεχίζεται

Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση σε όλη την Ελλάδα. Η αύξηση των οικοδομικών υλικών, η περιορισμένη προσφορά ακινήτων, αλλά και οι αλλαγές που έχει φέρει η ανάπτυξη των Airbnb σε μεγάλες πόλεις και τουριστικές περιοχές, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, έχουν κάνει τη στέγη ακριβή υπόθεση για τους περισσότερους Έλληνες.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός παγκοσμίως καθιστά την αγορά ακινήτων ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις σε ακίνητα με σκοπό είτε την ιδιόχρηση είτε και για επενδυτικούς λόγους, γεγονός που αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα στην αύξηση των τιμών.

Έτσι, αν τα προηγούμενα χρόνια το ενδιαφέρον των αγοραστών ήταν για ακίνητα μόνο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αυτό έχει αλλάξει. Πλέον και άλλες περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο Ελλήνων και ξένων αγοραστών και ενοικιαστών, ανεβάζοντας τον πήχη των τιμών.

Μάλιστα, οι αυξήσεις συνεχίζονται και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, κάτι που αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τις κατοικίες των πολιτών.

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2024 στη Μεσσηνία, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 το τετραγωνικό μέτρο έφτασε στα 1.647 ευρώ έναντι 1.512 για το ίδιο διάστημα πέρυσι, ποσοστό αύξησης που φτάνει στο 9%.

Χωρίς έλεος κινούνται προς τα πάνω και τα ενοίκια. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση ενός σπιτιού στο νομό είναι για το ίδιο χρονικό διάστημα 7,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έναντι 7,14 ευρώ που ήταν πέρυσι. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 5%.

Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταγράφηκε ότι στην Ελλάδα μπορεί τα ενοίκια να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο ως προς το απόλυτο μέγεθος από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αυξάνουν πιο γρήγορα, ενώ αν συγκριθούν με το διαθέσιμο εισόδημα, τότε διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα φιγουράρει στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο στεγαστικό πρόβλημα στην Ευρώπη.

Χονδρικά το μέσο μηνιαίο στεγαστικό κόστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, υπολογίζεται σε 400 ευρώ (η αίσθηση που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι υψηλότερη) χωρίς στεγαστικό δάνειο και στα 600 ευρώ με στεγαστικό δάνειο. Με μέσο μισθό 1.251 ευρώ στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις το στεγαστικό κόστος φτάνει ή και ξεπερνάει το 50%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στο 20%.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε πρόβλημα και είναι μεγάλο. Ο πληθωρισμός του κόστους στέγασης, και κυρίως η παγίωσή του στα συγκεκριμένα υψηλά επίπεδα και πάνω, αποτελεί με μεγάλη διαφορά το μεγαλύτερο πονοκέφαλο των ελληνικών νοικοκυριών και, δυστυχώς, δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής ούτε από τα στατιστικά της χώρας.

Α.Π.