Αλλάζει εύκολα μια πόλη;

Αλλάζει εύκολα μια πόλη;

Με τη μελέτη που παρουσιάσαμε ανατολικά της Καλαμάτας, πάνω από 100 στρέμματα ανασχηματίζονται και αναβαθμίζονται λειτουργικά και αισθητικά, δημιουργώντας ένα νέο δευτερεύοντα πόλο έλξης της πόλης, γεμάτο χώρους αναψυχής, νέα γήπεδα και πάρκα για τους πολίτες μας.

Τρεις όμοροι επιμέρους χώροι – ενότητες, που συγκροτούνται από το Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας (παλαιό στρατόπεδο), τα λυόμενα (περιοχή Βάγια), την περιβάλλουσα οδοποιία και τις διασυνδέσεις με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία επανασχεδιάζονται, διαμορφώνοντας μελετητικά μια νέα αισθητική στο δημόσιο χώρο για τους νέους, τα παιδιά και τις οικογένειες, δημιουργώντας ένα μοναδικό πνεύμονα περιπάτου και αναψυχής με εκπαιδευτική, αθλητική και πολιτιστική πνοή.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να σχεδιάσουμε την περιοχή του μέλλοντος, «να πάψουμε να βλέπουμε τα αφιλόξενα άγρια χόρτα σήμερα, αλλά να οραματιστούμε πώς θα είναι το δάσος του αύριο», είπε εύστοχα ο δήμαρχος κατά τη διαβούλευση της Μελετητικής Πρότασης και ακριβώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προσπάθειές μας.

Κυρίως, για να μην ακούγονται έωλες αιτιάσεις περί μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης του αρχικού έργου: Με την πράξη 4333/12.01.2022 (ΑΔΑ: Ρ69846ΜΤΛ6-ΤΑΒ), Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών περί της ένταξης του έργου του Δήμου Καλαμάτας με τίτλο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας – Μελέτες Ωρίμανσης και Κατασκευή», εντάχθηκαν οι Μελέτες Ωρίμανσης και η Κατασκευή του έργου, όπως περιγράφεται και από τον τίτλο.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μελέτες, όταν δεν υφίστανται, ως απαιτούμενο της δεύτερης φάσης, που είναι η χρηματοδότηση της υλοποίησης, όπως ρητά ορίζεται στους Ειδικούς Όρους (Η) της παραπάνω απόφασης ένταξης, και στις οδηγίες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, όπως διαβεβαιώνει στη σχετική ενημέρωσή της, ότι «στο τεχνικό δελτίο, στο σχετικό υποέργο, αναγράφεται μόνο ο προϋπολογισμός της απαιτούμενης μελέτης, το δε αντίστοιχο υποέργο κατασκευής θα προστεθεί όταν η μελέτη εγκαίρως ολοκληρωθεί και λάβει τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, οπότε και θα γίνει τροποποίηση της απόφασης ένταξης της συγκεκριμένης πράξης».

Μάλιστα, εξασφαλίστηκε το ανώτερο ποσό που χρηματοδοτούσε το πρόγραμμα, δηλ. 12.400.000 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό περιθώριο για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει παραταθεί μέχρι τις 31/12/2025, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ (ΦΕΚ 3268/6-4-2023).

Στόχος μας είναι να τηρηθεί απαρέγκλιτα το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, να αποφύγουμε καθυστερήσεις του παρελθόντος, αναπόφευκτες για τόσο σύνθετο αντικείμενο και να οριστικοποιηθούν οι μελέτες το 2024 – άμεσα δε να προχωρήσουμε στο υποέργο της κατασκευής του κεντρικού τμήματος που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και να αναζητηθούν οι υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις για τα συμπληρωματικά τμήματα της μελέτης.

Στη δουλειά που κάνουμε μέχρι σήμερα, θεωρούμε σημαντική την ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου μέσω της εξαντλητικής συμμετοχικής διαβούλευσης, όπως έχουμε κάνει στα έργα του ΣΒΑΑ, της ΟΧΕ Ταϋγέτου, των ΤΠΣ, της Μελέτης του Παράκτιου Μετώπου, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, δείγμα ότι σχεδιάζουμε για το μέλλον, μαζί με τους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο της Μελέτης μας για το Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας και την πρόταση της ομάδας έργου, μέσα από την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας – Municipality of Kalamata με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ ΟΤΑ, περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις και σχόλια στα email v.papaefstathiou@kalamata.gr ή kalamata.mission@gmail.com, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, ώστε να τεθούν υπόψη του Δήμου και των μελετητών.

Κυρίως αναλογιζόμενοι τι πόλη θέλουμε για τα παιδιά μας, θέλουμε τις προτάσεις σας για να σχεδιάσουμε μαζί τα «Δάση του αύριο».

Του Βασίλη Παπαευσταθίου

Πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ | MSc Αρχιτεκτονική – Πολεοδομία ΕΜΠ | MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων,

αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Δήμου Καλαμάτας