Απαγόρευση χρήσης λάστιχου για πλύσιμο αυτοκινήτου και πότισμα
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, από όπου να θυμίσουμε πως η μείζων μειοψηφία αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας αφού παραμένει χωρίς χώρο, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση απόφασης της ΔΕΥΑΜ με τίτλο «Λήψη περιοριστικών μέτρων και επιβολή προστίμων για αλόγιστη χρήση νερού».
Εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της επιχείρησης, Αναστάσιος Βλαχοδημητρόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανομβρία και για το λόγο αυτό το συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ αποφάσισε να παρθούν μέτρα. Ειδικότερα, στη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης για το γ’ τρίμηνο του 2024 και στις Δημοτικές Ενότητες Πεταλιδίου και Αιπείας για το β΄ εξάμηνο του 2024 ορίζεται όριο κατανάλωσης σε κτήματα, οικόπεδα και καταστήματα μη υγειονομικού ενδιαφέροντος ως μισό κυβικό ανά 24ωρο, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, θα υποβάλλονται τα εξής αυτοτελή πρόστιμα: υπέρβαση ως 100% του ορίου, 100 ευρώ, υπέρβαση από 100% έως 200%, 200 ευρώ και υπέρβαση από 200%, 300 ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι σε περίπτωση εκ νέου υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται και θα γίνεται διακοπή υδροδότησης.
Επίσης, σε όλο το Δήμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται το πότισμα γκαζόν με μπεκ ή πλήρωση πισινών από το δίκτυο ύδρευσης, ενώ επιτρέπεται το πότισμα γκαζόν μόνο με σύστημα στάγδην. Το δε πότισμα καλλωπιστικών φυτών επιτρέπεται μόνο με ποτιστήρι. Απαγορεύεται το πλύσιμο των αυτοκινήτων, αυλών, εξωστών και κοινόχρηστων χώρων με λάστιχο, ενώ επιτρέπεται μόνο με πιεστικό ή ποτιστήρι ή κουβά.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν δημότες που παραβιάζουν τα παραπάνω, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επανάληψης, θα γίνεται διακοπή της υδροδότησης.
Κλείνοντας την εισήγησή του είπε ότι όλα αυτά γίνονται αφού το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπάρχουν περιπτώσεις με χωριά που δεν έχουν καν νερό για ύδρευση.
Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι γνωστό, ενώ παρατήρησε κι αυτός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται αλόγιστη χρήση του νερού. Πρόσθεσε δε, ότι είναι υπέρ των συστάσεων στους καταναλωτές, αλλά κατά των προστίμων, οπότε έκανε γνωστό ότι θα καταψηφίσει το θέμα.
Ακολούθησε η ψηφοφορία, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της απόφασης της ΔΕΥΑΜ και τα παραπάνω μέτρα να εγκρίνονται από το Σώμα.
Κανονισμός Ύδρευσης
Το επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε, επίσης, στη ΔΕΥΑΜ και ειδικότερα την τροποποίηση του Κανονισμού Ύδρευσης, με τον κ. Βλαχοδημητρόπουλο να ενημερώνει το Σώμα ότι στην τελευταία συνεδρίαση της επιχείρησης αποφασίστηκε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η απαγόρευση νέων παροχών σε κτήματα και οικόπεδα που δεν έχουν οικία, καθώς η ύδρευση δεν είναι άρδευση. Σε περίπτωση δε που υπάρχει κάποιος στάβλος ή γίνονται οικοδομικές εργασίες ή γενικότερα εργασίες που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της υδροδότησης, θα αποφασίζεται ξεχωριστά.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να βρέξει, για να υπάρχει άφθονο νερό και να μπορεί η ΔΕΥΑΜ να προσφέρει στους καταναλωτές χωρίς προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης παρατήρησε για τη δεύτερη απόφαση ότι οι παλιές συνδέσεις θα βρίσκονται υπό έλεγχο, αφού αυτή τη στιγμή δίδεται η δυνατότητα για κατανάλωση μισού κυβικού ημερησίως.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι είναι μια επίπονη διαδικασία για τη ΔΕΥΑΜ οι έλεγχοι και σε όποιον υποτροπιάσει και καταναλώνει πάνω από μισό κυβικό για πότισμα, θα διακόπτεται η παροχή.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο στο Δήμο Μεσσήνης, ζητώντας ευαισθητοποίηση του κόσμου για να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. «Είναι τραγικό να γίνονται διακοπές νερού σε κάποια χωριά. Αυτό οφείλεται ναι μεν στην έλλειψη νερού, αλλά και στην έλλειψη συνείδησης συμπολιτών, που θεωρούν ότι θα κάνουν αυτό που νομίζουν και θα κάνουν οι υπόλοιποι οικονομία» σχολίασε. Έτσι τάχθηκε υπέρ των παραπάνω μέτρων για να μειωθεί η σπατάλη νερού και να μπορέσει ο Δήμος να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ έκανε γνωστό ότι γίνονται κι άλλες προσπάθειες, όπως η εξέλιξη των δικτύων και ο συνδυασμός πηγών και γεωτρήσεων για να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα και πλέον είναι σε ισχύ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση