Αναστασόπουλος για δακοκτονία: «Στόχος η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δολωματικών ψεκασμών»

Αναστασόπουλος για δακοκτονία: «Στόχος η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δολωματικών ψεκασμών»

Ενημέρωση για το πρόγραμμα δακοκτονίας έγινε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο και τη διευθύντρια ΔΑΟΚ, Ευσταθία Γεωργακοπούλου.

Η κα Γεωργακοπούλου αναφέρθηκε στην εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος δακοκτονίας, τονίζοντας ότι υλοποιείται σε 170 Τοπικές Κοινότητες, στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, με έναρξη των δολωματικών ψεκασμών στις 27 Ιουνίου.

Ψεκασμοί
Ακολούθως, ανέλυσε τα κριτήρια διενέργειας των ψεκασμών, τα οποία σχετίζονται με το μέσο όρο του δακοπληθυσμού ανά παγίδα το δεκαπενθήμερο, την αναλογία αρσενικών – θηλυκών, τις κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, τα ιστορικά στοιχεία προηγουμένων ετών και το μέγεθος του ελαιοκάρπου.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι για το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχουν προσληφθεί 15 τομεάρχες, ενώ όσον αφορά στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στα οποία υπάρχει επάρκεια, αυτά χρησιμοποιούνται βάσει των επιστημονικών δεδομένων για την ανθεκτικότητα του δάκου, ενώ στους ψεκασμούς υπάρχει εναλλαγή δραστικών ουσιών προς επιδίωξη καλύτερου αποτελέσματος.

Τέλος, όσον αφορά στην εφαρμογή στο σύνολο του προγράμματος δακοκτονίας νέων τεχνολογιών, με τη χρήση καταγραφικών πορείας με ενσωματωμένο ροόμετρο, σημείωσε πως επιδιώκεται η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δολωματικών ψεκασμών.

Βελτιωμένες συνθήκες

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι η δακοκτονία υλοποιείται με βελτιωμένες συνθήκες λόγω παρακολούθησης του προγράμματος και επάρκειας των δραστικών ουσιών.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα φυτοπροστατευτικά με τη δραστική ουσία Spinosad, για τα οποία υπάρχει επάρκεια για δύο πλήρεις ψεκασμούς σε όλη την περιοχή και  τα οποία δίνουν υψηλή θνησιμότητα στο δακοπληθυσμό.

Επίσης, τόνισε ότι επιλύονται τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την εξέλιξη του προγράμματος, αναφερόμενος και στο ζήτημα της μετακίνησης του προσωπικού επίβλεψης, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούσε και δικά του μέσα, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η δυνατότητα οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων σε υπαλλήλους, προς διευκόλυνση του ελέγχου και της παρακολούθησης του προγράμματος.

Όσον αφορά στη λειτουργία του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Πύλου, τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι για τη φετινή σεζόν και η παρακολούθηση της δακοκτονίας στην περιοχή εξελίσσεται κανονικά.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η επέκταση του συστήματος παρακολούθησης και στην παγιδοθεσία. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα ενεργοποιηθεί η επιστημονική επιτροπή,  προκειμένου να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα  χρήσης νέων τεχνολογιών στην παγιδοθεσία.