Απονεμήθηκαν τα βραβεία ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

Απονεμήθηκαν τα βραβεία  ποίησης «Μαρία Πολυδούρη»

Τα ΙΔ’ Πολυδούρεια συνδιοργάνωσαν προχθές στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας ο Δήμος Καλαμάτας, η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Το βραβείο επιδόθηκε εξ ημισείας στις ποιήτριες (κατ’ αλφαβητική σειρά) Λιακέα Εύη για το έργο της «Απόδειπνο» από τις εκδόσεις Θράκα και Σιαχάμη Κωνσταντίνα για το έργο της «Άδης απαλώς» από τις εκδόσεις Κίχλη.

Φανερά συγκινημένες, οι νικήτριες ευχαρίστησαν την επιτροπή για το βραβείο, ενώ η Ελένα Κουτριάνου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε για τη ζωή και το έργο της Μαρίας Λαϊνά.

Τέλος, δόθηκε βραβείο συμμετοχής στους Κωστή Παπαδέα, Ολυμπία Παπαμικρούλη, Νικόλα Σαρμά και Σόνια Φράγκου, μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, για το έργο τους «Στο πρώτο σκαλί Χάικου με αίσθημα και νου».

Μαρία Λαϊνά
Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και πέθανε στην Αθήνα το 2023. Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, σε σχέση πάντα με την τέχνη (μετάφραση δοκιμίων και λογοτεχνίας, επιμέλεια εικαστικών, φιλοσοφικών και λογοτεχνικών βιβλίων, εκπομπές και σενάρια στην κρατική ραδιοφωνία – τηλεόραση, διδασκαλία ελληνικής γλώσσας και ποίησης σε αγγλόφωνα κολέγια, διδασκαλία μετάφρασης, δημοσιογραφία σε λογοτεχνικά ένθετα εφημερίδων).

Το έργο της περιλαμβάνει εννιά ποιητικές συλλογές: Ενηλικίωση, Αθήνα 1968, Επέκεινα, Κέδρος 1970, Αλλαγή τοπίου, Κέδρος 1972, Σημεία στίξεως, Κέδρος 1979, Δικό της, Κείμενα 1985, Ρόδινος φόβος, Στιγμή 1992, Εδώ, Καστανιώτης 2003, Ο κήπος -όχι εγώ, Καστανιώτης 2005, Μικτή τεχνική, Πατάκης 2012, Σε τόπο ξερό, Ποιήματα 1970 – 2012, Πατάκης 2015,  Ό,τι έγινε – άνθρωποι και φαντάσματα, Πατάκης 2020.

Εκτός από ποίηση, περιλαμβάνει και έντεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήματα, τρεις κριτικές και μελετήματα, σύνταξη ανθολογίας ξένης ποίησης του 20ού αιώνα (επιλογή από ελληνικές μεταφράσεις).

Έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, σουηδικά, φιλανδικά, βουλγαρικά, εβραϊκά κ.ά.). Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1993), το Βραβείο Καβάφη (1996) και το Βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ (1998).

Το 2014 της απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη, καθώς και το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων (2022). Η μετάφραση της ποιητικής της συλλογής «Ρόδινος Φόβος» στα γερμανικά από τον Dadie Σιδέρη – Speck απέσπασε το βραβείο της πόλης του Μονάχου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.