Χωρίς ασθενοφόρο εδώ και μία εβδομάδα η Δυτική Μάνη

Χωρίς ασθενοφόρο εδώ και  μία εβδομάδα η Δυτική Μάνη

Άλλη μια χρονιά «ξεδοντιασμένο» το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου

Χωρίς ασθενοφόρο είναι από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Το θέμα είναι γνωστό στο Δήμο Δυτικής Μάνης και στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, όπως και στο νέο δήμαρχο Γιώργο Χιουρέα, ο οποίος, όπως μας είπε, καταβάλλει προσπάθειες να κλείσει ραντεβού με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Υποστελεχωμένο
Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου είναι η μοναδική Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας στην περιοχή και καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψης 27 κοινοτήτων, 45 οικισμών και δύο πρώην καλλικράτειων Δήμων (Αβίας και Λεύκτρου), με το Νοσοκομείο Καλαμάτας να απέχει 60 χλμ.

Τους καλοκαιρινούς μήνες δε, όπως είναι γνωστό, ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Παρά ταύτα, και παρά τις όποιες κατά καιρούς υποσχέσεις, το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί, ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρξε «κραυγή αγωνίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εργαζόμενης στη μονάδα για την επικρατούσα κατάσταση.

Η κατάσταση στη Δυτική Μάνη πάντοτε ήταν δύσκολη σε αυτό τον τομέα υγείας, όμως τα τελευταία 3-4 χρόνια γίνεται όλο και χειρότερη.

Και η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχε η εθελοντική οργάνωση ΓΑΙΑ, η οποία φροντίζει δεκάδες έκτακτα περιστατικά κάθε μορφής, ενώ κάνει και διακομιδές ασθενών (το καλοκαίρι σχεδόν καθημερινά), τα πράγματα θα ήταν πολύ στενάχωρα…

Χωρίς ασθενοφόρο
Το ασθενοφόρο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, με πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα και με μόνο έναν οδηγό, επιτέλους αντικαταστάθηκε, ενώ έχει ανατεθεί σε προσωπικό της αεροπορίας να καλύπτει τις βάρδιες που έμεναν κενές τόσα χρόνια.

Την τελευταία, όμως, εβδομάδα το καινούργιο ασθενοφόρο είναι καθηλωμένο στην αντιπροσωπεία λόγω βλάβης, ενώ ακόμα και χθες δεν είχε επισκευασθεί. Παράλληλα, δεν έχει επιτραπεί η χρησιμοποίηση του παλιού.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν μεγάλες για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε μια τουριστική περιοχή σε περίοδο αιχμής.

Σε επικοινωνία που είχαμε, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας,  μας ενημέρωσε ότι πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Σε συνεννόηση, δε, με τον υπεύθυνο του Κέντρου, έχει λίστα με όλες τις ελλείψεις και επιδιώκει με κάθε μέσο να κλείσει άμεσα ένα ραντεβού με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, κάτι το οποίο όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

«Είναι αλήθεια ότι όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας κάνει υπερπροσάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής. Ως Δήμος, προσπαθούμε σε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Χιουρέας.

Της Βίκυς Βετουλάκη