Χωρίς συνταγογράφηση τουλάχιστον σήμερα και τη Δευτέρα- και- στη Μεσσηνία

Χωρίς συνταγογράφηση τουλάχιστον σήμερα και τη Δευτέρα- και- στη Μεσσηνία

Οι ιδιώτες γιατροί αντιδρούν στην επίταξή τους για τα κενά στα νοσοκομεία

Χωρίς συνταγογράφηση και παραπεμπτικά θα μείνουν από τους ιδιώτες γιατρούς, τουλάχιστον σήμερα και τη Δευτέρα, οι ασθενείς στη Μεσσηνία, καθώς με απόφαση και του Ιατρικού Συλλόγου του νομού μας όλα τα μέλη του θα απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προβλέπει την επίταξή τους για να καλυφθούν κενά στο ΕΣΥ, με ποινή, αν αρνηθούν, να μην μπορούν να συνταγογραφούν.

Και οι γιατροί της Μεσσηνίας τονίζουν ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα εργαλείο του κράτους προς τους ασφαλισμένους και όχι των γιατρών. Η αποχή, έστω κι αυτές τις δύο μέρες, από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να φέρει μεγάλη αναστάτωση, καθώς όποιος ασφαλισμένος επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό και χρειασθεί φάρμακα ή εξετάσεις αυτές τις δύο μέρες, θα παίρνει χειρόγραφα τη συνταγή ή το παραπεμπτικό και θα πρέπει είτε να πληρώσει όλο το κόστος από την τσέπη του είτε να πάει σε δημόσια δομή για να του τα συνταγογραφήσουν, προκειμένου να καταβάλλει μόνο τη συμμετοχή του.

Αντιδρούν
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και με το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, καθώς κρίνουν ότι το πρόβλημα είναι κοινό.

Οι ιδιώτες γιατροί εξηγούν ότι δεν είναι εύκολο ένας εξωτερικός γιατρός ξαφνικά να πάει σε ένα νοσοκομείο, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη λειτουργία κλινικών, αλλά και χωρίς γνώσεις δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και να αναλάβει ασθενείς, αλλά ούτε και μπορεί κανείς να τους εκβιάζει αν αρνηθούν να πάνε.

Από Δευτέρα άλλες αποφάσεις
Παράλληλα, τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο οξύ γεγονός (όπως ήταν η πανδημία) για το οποίο να απαιτείται υποστήριξη των νοσοκομείων, ενώ αυτά τα κενά γιατρών  υπάρχουν εδώ και χρόνια. «Καταστρατηγούνται οι οδηγίες Ε.Ε. για τα εργασιακά. Όταν έχεις έναν κουρασμένο γιατρό, δεν μπορεί ούτε να σκεφτεί ούτε να δουλέψει. Η επίταξη περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Γιατί στις περιοχές που υπάρχουν κενά στα νοσοκομεία, δε θα πηγαίνουν ούτε οι ιδιώτες γιατροί, όταν θα ξέρουν ότι θα επιστρατευτούν σε οποιαδήποτε περιοχή και νοσοκομείο καλύπτει γεωγραφικά η Υγειονομική Περιφέρεια. Η συνταγογράφηση που μας απειλεί, αν την κόψει είναι ταλαιπωρία για τον ασθενή. Τη διάλυση του ΕΣΥ προσπαθούν να φορτώσουν στους γιατρούς. Οι γιατροί δε φταίνε για την υποστελέχωση των νοσοκομείων», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας δε, ο ίδιος θα συμμετάσχει στην πανελλήνια παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, ενώ μετά θα αποφασισθεί αν και πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη