Δ. Πτωχός: «Φέτος θα αντιμετωπίσουμε το δυσκολότερο καλοκαίρι»

Δ. Πτωχός: «Φέτος θα αντιμετωπίσουμε  το δυσκολότερο καλοκαίρι»

Φιλιατρινό: Διαγωνισμός για τα δίκτυα το Σεπτέμβριο – Μιναγιώτικο: Διαγωνισμός τον Αύγουστο

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» εκτίμησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Μεσσηνία, και με αφορμή τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στην Κορινθία, ταυτόχρονα με τα προβλήματα που παρατηρούνται με το νερό. Αν και, όπως διευκρίνισε, η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα μόνο για την άρδευση, σημείωσε ότι είναι ένας τομέας που την απασχολεί πολύ.

Νερό
Ο κ. Πτωχός σημείωσε ότι η Περιφέρεια ασχολείται περισσότερο με το νερό της άρδευσης, αλλά προσπαθεί να ενισχύει και όποια άλλη προσπάθεια, ενώ έμμεσα, λύνοντας θέματα άρδευσης, ενδεχομένως να δίνεται η δυνατότητα απελευθέρωσης ποσοτήτων για ύδρευση. «Το νερό είναι πρόκληση για όλους μας. Όχι μόνο για την Περιφέρεια, είναι για τους Δήμους, τους παραγωγούς, τους επισκέπτες, είναι για όλους. Δεν  ξέρω τι κάνει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά, αλλά από εμάς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα. Πρόθεσή μας είναι να κινηθούμε σε συγκεκριμένους άξονες: Να ενεργοποιήσουμε πολύ παλιά έργα τα οποία χρονίζουν. Το Φιλιατρινό φράγμα το κινητοποιήσαμε προκειμένου να αρχίσουν οι απαλλοτριώσεις. Εκεί το χρονοδιάγραμμα είναι ότι θα μπορέσουμε να βγάλουμε το διαγωνισμό στο τέλος του καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου, για να γίνουν τα δίκτυα. Υπάρχουν και οι απαραίτητες προβλέψεις ώστε τα δίκτυα να περάσουν το δρόμο χωρίς προβλήματα. Το Μιναγιώτικο φράγμα φιλοδοξούμε ότι θα βγει πριν από τον Αύγουστο. Πιλοτικό έργο είναι και η Μονάδα Αφαλάτωσης στη Μάνη. Αν πετύχει, θα το πολλαπλασιάσουμε προκειμένου να δούμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μάνη.

Υπάρχει και μια σειρά από άλλα έργα για τα οποία προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδοτικούς πόρους, για να τα εντάξουμε στο πρόγραμμά μας, όπως είναι τα κλειστά δίκτυα, οι λιμνοδεξαμενές και ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων που έχουμε.

Το άλλο επίπεδο, όμως, είναι κυρίως ο τρόπος που χειριζόμαστε το νερό. Θα είναι πολύ μεγάλη η συμβολή όλων, αν μπορέσουμε να κάνουμε πιο ορθή διαχείριση των υδάτων. Κι εκεί θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο», κατέληξε.

Το δυσκολότερο καλοκαίρι
Για τον έντονο κίνδυνο πυρκαγιών, ο κ. Πτωχός δήλωσε ότι φέτος θα αντιμετωπίσουμε το δυσκολότερο καλοκαίρι. «Νομίζω ότι σε όλα τα γεγονότα στην Περιφέρειά μας η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ήταν πραγματικά άμεση και αποτελεσματική.  Η δική μας προετοιμασία, αλλά και των Δήμων, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και υπάρχει πολύ καλός συντονισμός. Βέβαια, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Εύχομαι να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο», υπογράμμισε.

Της Βίκυς Βετουλάκη