Δ.Σ. Τριφυλίας: Δεν απάντησε ο Λεβεντάκης για τις διακοπές νερού

Δ.Σ. Τριφυλίας: Δεν απάντησε ο Λεβεντάκης για τις διακοπές νερού

Αναπάντητες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, δε δόθηκε ο λόγος σε προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων

Δεν απάντησε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για την ύδρευση και τις διακοπές νερού, εν μέσω καύσωνα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης, ενώ δε δόθηκε ο λόγος στους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Γαργαλιάνων και Φλόκας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των διακοπών νερού.

Προ ημερήσιας διάταξης η Χάιδω Παναγιωτοπούλου έθεσε στο δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών «το θέμα της ύδρευσης και των διακοπών του νερού, σε όλες τις πόλεις, κυρίως στους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία. Ο κ. δήμαρχος είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ. Θέλω να μας πει τις αιτίες και το σχέδιο που έχει για την αντιμετώπισή του. Έρχεται ο Αύγουστος, έρχεται κόσμος, βλέπω εδώ τον πρόεδρο και της Φλόκας και των Γαργαλιάνων…».

Κι αφού ζήτησε από τον πρόεδρο να δώσει το λόγο και στους προέδρους, ζήτησε «τις εξηγήσεις της Δημοτικής Αρχής και του κ. δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΤ, όπως και το σχέδιο που έχει για την αντιμετώπισή του».

Για τη γεώτρηση της Λεύκης, ανέφερε: «Τι συμβαίνει εκεί; Έχει εγκαταλειφθεί; Έχει γίνει κάτι άλλο; Θέλω να μας εξηγήσετε, να ενημερώσετε το Σώμα, ως έχετε υποχρέωση. Τι συμβαίνει με τη γεώτρηση της Λεύκης. Και να δοθεί ο λόγος στους προέδρους των δύο Κοινοτήτων, των Γαργαλιάνων και της Φλόκας», κάτι που επανέλαβε πολλάκις μιλώντας προ ημερήσιας διάταξης.

Μόλις η κα Παναγιωτοπούλου ολοκλήρωσε με τις ερωτήσεις και άλλα θέματα που έθεσε προ ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος έδωσε το λόγο στο δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά στο τέλος. Τότε ο πρόεδρος είπε: «Θα απαντήσει στο τέλος (σ.σ. ο κ. Λεβεντάκης)», δίνοντας το λόγο στον Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση.

Ο κ. Κατρίτσης ανέφερε ότι το θέμα της ύδρευσης με τις διακοπές νερού για την περιοχή των Γαργαλιάνων, που έχει εικόνα, «είναι έτσι όπως τα είπε η κα Παναγιωτοπούλου, ίσως και χειρότερα».

Με τη σειρά της η Κατερίνα Τσιγκάνου παρατήρησε πως «το πιο σημαντικό θέμα είναι της ύδρευσης και σε συνδυασμό με το ερώτημα της κας Παναγιωτοπούλου, θέλω να αναφέρω ότι σήμερα (σ.σ. την Τρίτη) κάτοικοι από τον Πύργο Τριφυλίας έκαναν διαμαρτυρία στη ΔΕΥΑΤ και κατέθεσαν αναφορά», την οποία ανέγνωσε στο Σώμα.

Απάντηση, ωστόσο, για το θέμα της ύδρευσης και των διακοπών νερού δε δόθηκε κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης διαδικασίας, καθώς όταν ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, είπε: «Θα απαντήσει ο δήμαρχος σε όλες τις ερωτήσεις στο τέλος. Να μπούμε στα θέματά μας», ενώ ανέγνωσε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν: «Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2024 Δ. Τριφυλίας (Σχ.230/2024 ΑΔΕ)».

Ακολούθησε συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και στη συνέχεια τέθηκε προς συζήτηση το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα «Τροποποίηση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2024 Δήμου Τριφυλίας (Σχ.238/2024 ΑΔΕ)».

Στο θέμα αυτό έγιναν ερωτήσεις από την αντιπολίτευση σχετικά με την τροποποίηση, που περιλάμβανε δημιουργία δυο νέων πιστώσεων εσόδων, μείωση υπαρχουσών πιστώσεων εσόδων και δημιουργία μιας νέας πίστωσης εξόδων.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωτήριος Μπακούρος, αναφέρθηκε στην πίστωση «Πάγιες προκαταβολές διευθυντών σχολικών μονάδων», ενώ από την αντιπολίτευση ο Άκης Κατρίτσης και ο Παναγιώτης Τσαφαράς ρώτησαν για την πίστωση «Επιστροφή πάγιας προκαταβολής από προέδρους», χωρίς να δίδονται σαφείς απαντήσεις, αφού ο κ. Μπακούρος έλεγε ότι κακώς αναφέρεται στην τροποποίηση πάγια προκαταβολή για τους προέδρους, γιατί θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στις ερωτήσεις γιατί είναι στην τροποποίηση, είπε ότι αυτό ήταν εισήγηση της διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ότι πηγαίνουν τα θέματα στο συμβούλιο απροετοίμαστοι, έψεξε τη Δημοτική Αρχή ο Άκης Κατρίτσης, με τον κ. Λεβεντάκη να λέει ότι έπρεπε να είναι εκεί η διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, σημειώνοντας πως θα είναι στην επόμενη συνεδρίαση.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η γενική γραμματέας του Δήμου παρενέβη λέγοντας πως τηλεφωνεί στη διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, με τον κ. Λεβεντάκη να της λέει σε έντονο ύφος: «Κακώς την παίρνετε. Ζήτησα στο επόμενο συμβούλιο να είναι εδώ…».

Στη συνέχεια της τηλεφώνησε η κα Παναγιωτοπούλου, με τον κ. Λεβεντάκη να εκρήγνυται και να αποχωρεί από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Την αποχώρηση του κ. Λεβεντάκη ακολούθησαν σιγά – σιγά και αντιδήμαρχοι, ενώ όταν συζητήθηκε και το τελευταίο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση ενάντια σε νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, είπε: «Ευχαριστούμε πολύ. Λήξη συνεδρίασης».

Τότε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων, Αριστομένης Καραχάλιος, ζήτησε το λόγο, με τον κ. Αυρηλιώνη να του λέει: «Έχει φύγει ο δήμαρχος» και την αντιπολίτευση να ξεσπά σε αντιδράσεις, επειδή δεν πήραν απαντήσεις για την ύδρευση και τις διακοπές νερού, ενώ τα έδρανα της συμπολίτευσης άδειασαν, παραμένοντας μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Δημητρακόπουλος, Γιώργος Πρεβεζάνος, Θεόδωρος Γκρίτζαλης και η αντιδήμαρχος Δήμητρα Ανδρινοπούλου.

Ακολούθησε χαμός με διαμαρτυρίες και καταγγελίες από την αντιπολίτευση σε βάρος της Δημοτικής Αρχής, του δημάρχου και του προέδρου του Σώματος, ο οποίος αποχώρησε επίσης από την αίθουσα, στην οποία ωστόσο παρέμειναν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πρόεδροι Κοινοτήτων και οι προαναφερθέντες τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Λεβεντάκη (σ.σ. αποχώρησε στο μεταξύ και η αντιδήμαρχος κα Ανδρινοπούλου), συζητώντας για την ύδρευση…

Του Ηλία Γιαννόπουλου