Δήμος Καλαμάτας: Εμμένει στο αίτημα για κατάργηση του τέλους ταφής

Δήμος Καλαμάτας: Εμμένει στο αίτημα για  κατάργηση του τέλους ταφής

300.000 ευρώ το… χαράτσι στους πολίτες

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 απασχόλησε, μεταξύ άλλων, χθες τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας. Η εισηγήτρια αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πιπίνα Κουμάντου, ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία έρχεται με αφορμή και την καθολική ενσωμάτωση στο Δήμο Καλαμάτας των καταργηθέντων Νομικών Προσώπων του.

Όσον αφορά στο τέλος ταφής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιβολή του, χαρακτηρίζοντάς το “καταχρηστικό”, καθώς, όπως εξήγησε, ο Δήμος Καλαμάτας καλείται να πληρώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην κεντρική μονάδα στην Καλλιρρόη 25 ευρώ/τόνο για το έτος 2023, με το κόστος να ανεβαίνει στα 30 ευρώ/τόνο για το 2024, τη στιγμή που οι δαπάνες για τη διαχείριση έχουν αυξηθεί και λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη. Όλα αυτά την ώρα που η ανάδοχος εταιρεία θάβει το 74,4% του υπολείμματος, ποσοστό υπέρογκα μεγάλο, που ξεπερνά κατά πολύ τα συμφωνηθέντα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας από την πρώτη στιγμή είχε συνταχθεί στο πλευρό των Δήμων που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και στηρίζει τις θέσεις της ΚΕΔΕ για κατάργηση του τέλους ταφής για τους Δήμους. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος «πλέον και ο Δήμος μας έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ, καθώς το κόστος από το τέλος ταφής είναι δυσανάλογο με το όφελος από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Είμαστε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ωστόσο αυτή πρέπει να γίνεται συμφώνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για υπόλειμμα που ξεπερνά το 75-80%  το οποίο θάβεται, και να μας ζητούν γι’ αυτό τέλος ταφής».

Να διευκρινίσουμε ότι το ποσό των 300.000 ευρώ, από τους δημοτικούς πόρους, χρήματα  που πληρώνουν οι πολίτες στο Δήμο, πρέπει να βρει μέσα στο 2024 ο Δήμος Καλαμάτας προκειμένου να καταβάλει το “ληστρικό” τέλος ταφής. Προφανώς αυτά τα 300.000 ευρώ θα αφαιρεθούν από ανταποδοτικές υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ο Δήμος στους κατοίκους.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην αρχή ο Δήμος Καλαμάτας είχε αποφασίσει να μην ασκήσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής, ενώπιον του ΣτΕ, για τις αποφάσεις παρακράτησης πόρων των Δήμων και την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς, για το προηγούμενο διάστημα, δεν τον αφορούσαν, ωστόσο συμμετείχε στον αγώνα της ΚΕΔΕ να μην ισχύσει το τέλος ταφής και αντιδρούσε στην εφαρμογή του.