Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ευχαριστημένος ο Αθανασόπουλος από όσα έταξε ο Χρυσοχοΐδης

Ανακατατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Φωνές από την αντιπολίτευση, που σταμάτησε την αποχή

Η 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με το ενδιαφέρον για ακόμα μια φορά να περιορίζεται στα όσα προηγήθηκαν πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης (που σχεδόν όλα ψηφίστηκαν ομόφωνα).

Να σημειωθεί, δε, ότι η μείζων μειοψηφία αποφάσισε να σταματήσει την αποχή από τις συνεδριάσεις, αφού για τρεις συνεχόμενες φορές είχε αποχωρήσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι δεν υπάρχει ανάλογος χώρος για αυτήν. Για το θέμα, μάλιστα, έκανε ερώτηση η Σοφία Γιάνναρη, με το δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο να μην μπαίνει καν στη διαδικασία να της απαντήσει.

Τοποθετήσεις
Ειδικότερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση από το δήμαρχο Μεσσήνης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του από αυτά που δεσμεύτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα και αφορούν στο Δήμο Μεσσήνης.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι ο υπουργός μίλησε για δύο πάγια αιτήματα του Δήμου, τα οποία διεκδικούσε και με τα οποία θα εμπεδωθεί το αίτημα ασφάλειας στους πολίτες.

Το πρώτο, είπε, είναι η ένταξη του Δήμου Μεσσήνης και της πόλης στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, κάτι που είχε ζητηθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ θα μπουν κάμερες στην πόλη κατόπιν συνεννόησης με την Αστυνομία. Έτσι θα υπάρχει η σχετική καταγραφή όλων των παραβατικών συμπεριφορών, θα αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και θα ενδυναμωθεί η προσπάθεια της Αστυνομίας.

Το δεύτερο αίτημα ήταν η ανακοίνωση ότι θα ενισχυθεί η ομάδα ΟΠΚΕ, όπως και η εποχούμενη ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη συνέπειά του, λέγοντας ότι η ασφάλεια είναι το οξυγόνο της κάθε περιοχής, με τη Δημοτική Αρχή να παρακολουθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσσήνης ενημέρωσε το Σώμα για την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποπεράτωση των μελετών όσον αφορά στο αρδευτικό της λιμνοδεξαμενής του Τρικόρφου. Το ίδιο θα κάνει και η Περιφέρεια στην Περιφερειακή Επιτροπή, ενώ εκτίμησε ότι σε λίγες μέρες θα υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένας πλήρης φάκελος, προκειμένου να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ.

Μετά τις ενημερώσεις από το δήμαρχο, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις δεσμεύσεις Χρυσοχοΐδη. Όπως υποστήριξε, υπάρχει ένα παρελθόν με το συγκεκριμένο υπουργό, που είναι για πολλά χρόνια υπουργός Δημόσιας Τάξης. Πρόσθεσε δε, ότι η παράταξή του θα δει αυτά που προτάθηκαν, ενώ ρώτησε αν έχει μειωθεί η παραβατικότητα στο Δήμο, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τον Γιώργο Αθανασόπουλο να κρατά μικρό καλάθι, αφού «πολλά έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές, αλλά δεν υλοποιήθηκαν».

Για το ζήτημα της λιμνοδεξαμενής του Τρικόρφου, είπε πως ναι μεν ο Δήμος θα φτιάξει ένα φάκελο και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματοδότηση, αλλά ψάχνοντας όσα συμβαίνουν προς τα έξω και τι έχει γίνει στην υπόλοιπη χώρα, διαπιστώνει ότι για τα έργα δεν υπάρχουν εύκολα χρήματα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει έρευνα για το πού θα ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης, θέλησε να μάθει τι γίνεται με τον καθαρισμό των οικοπέδων, καθώς η ΚΕΔΕ δε συμφωνεί με την άποψη οι Δήμοι να μαζεύουν τα κλαδιά. Πρόσθεσε δε, ότι οι Δήμοι ζητούν από τον κόσμο να καθαρίζει τα οικόπεδά του, «αλλά ο Δήμος Μεσσήνης τα δικά του δημόσια οικόπεδα,  αλλά και δασικά, τα καθαρίζει; Και τι γίνεται με τα κλαδιά;» αναρωτήθηκε.

Τέλος, ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το έργο της αγροτικής οδοποιίας, αφού έχει διαπιστώσει ότι δεν εκτελούνται σχετικά έργα.

Απαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος στον κ. Γεωργακόπουλο σχετικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα, σημείωσε πως το αρμόδιο υπουργείο έδωσε ένα πλαίσιο. Αυτό που αφορά στους Δήμους είναι εντός των αστικών περιοχών, με το Δήμο να έχει την υποχρέωση να καθαρίσει τα δικά του οικόπεδα και να προσπαθεί για το καλύτερο.

Στα ιδιωτικά, θα πρέπει να έχουν περισυλλεγεί και καεί πριν από την αντιπυρική περίοδο, κάτι που θα πρέπει να γίνεται από όλους στο μέλλον, ενώ τώρα, όταν κάποιος προχωρά στην κοπή κλαδιών, θα πρέπει να τα μεταφέρει σε ειδικούς αδειοδοτημένους χώρους.

Αν κάποιος πολίτης, παρατήρησε ακόμη, αντιμετωπίζει δυσκολίες, ο Δήμος παρεμβαίνει, καταλογίζοντας τη δαπάνη.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Κώστας Μαλιώτης, που κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι στο προηγούμενο Συμβούλιο θέλησε να οικειοποιηθεί την έλευση ασθενοφόρου στη Δημοτική Ενότητα Αίπειας. Κάνοντας μια έρευνα, όπως είπε, διαπίστωσε ότι είχαν γίνει ενέργειες από άλλους για το συγκεκριμένο θέμα. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Μαλιώτης διάβασε δελτία Τύπου του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, όπου αναφέρονταν οι κινήσεις που έκανε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι κατέληξε ότι πρωταγωνιστής στο θέμα είναι ο κ. Λαμπρόπουλος και του έδωσε συγχαρητήρια.

Συνέχισε δε διαβάζοντας και παρέμβαση του Περικλή Μαντά στη Βουλή για το θέμα του ασθενοφόρου.

Σε εκείνο το σημείο κάλεσε το δήμαρχο Μεσσήνης σε επόμενο Συμβούλιο να αναφέρει τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις δικές του κινήσεις για την τοποθέτηση ασθενοφόρου.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης απαντώντας, αφού είπε ότι δεν του αρέσουν ούτε οι πονηράδες ούτε οι εξυπνάδες, έκανε αναφορά σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία, την οποία θεωρεί σημαντικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή.

Είχε πει, λοιπόν, ότι ήταν ένα διαχρονικό αίτημα, στο οποίο έχουν συμβάλει πάρα πολλοί. Σε πολίτες και φορείς δε, τον Οκτώβριο, είχε αναφέρει ότι αυτό που πάλευε ήταν κάτι ρεαλιστικό και δεν ήταν το Κέντρο Υγείας στον Άγιο Ανδρέα, αλλά η ενίσχυση του Κέντρου Εφημέρευσης Λογγάς με προσωπικό, πράγμα που έγινε ύστερα από 20 μέρες, με τη μειοψηφία να μην το αναγνωρίζει και να μη λέει μπράβο.

Επίσης, είχε πει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί ο Σταθμός ΕΚΑΒ να γίνει στη Λογγά και ειδικότερα στο κτηνιατρείο, με στόχο να στεγαστεί σε μόνιμη βάση στο συγκεκριμένο σημείο.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε βουλευτής ούτε κυβερνητικός, ενώ είχε πει ότι ευχαριστεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα του Δήμου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο είχε συναντήσει τον τότε υπουργό Υγείας, ενώ αυτό που τον νοιάζει είναι τα αποτελέσματα και πάντα θα είναι ευχαριστημένος για κάτι που γίνεται για το καλό του Δήμου και ας το μαθαίνει τελευταίος.

Από την πλευρά της, η Σοφία Γιάνναρη ρώτησε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με το θέμα της στέγασης της μειοψηφίας, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να μάθει πληροφορίες για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι έπειτα από πρόταση που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο ο Δήμος Μεσσήνης εντάχθηκε, η χρηματοδότηση είναι από πρόγραμμα ΕΣΠΑ και θα στεγαστεί σε ανακαινισμένο χώρο που θα δημιουργηθεί σε ακίνητο του Δήμου απέναντι από το Κατσουλίδειο.

Για τη δράση, ανέφερε ότι «είναι μια στήριξη κοινωνικών ζητημάτων», με τη λειτουργία να προβλέπεται από τον κανονισμό των Κέντρων Κοινότητας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Εκεί, άνθρωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, μαζί με ειδικούς επιστήμονες (δύο κοινωνικούς λειτουργούς, έναν ψυχολόγο και κάποιον που θα ξέρει τη γλώσσα τον Ρομά), θα την παρέχουν.

Κλείνοντας δήλωσε αισιόδοξος και χαρούμενος, αφού εκτίμησε ότι αυτή η Δομή έχει πολλά να προσφέρει.

Αιχμηρός και πάλι ο Λεντούδης
Για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του Βλάσση, Γιάννης Λεντούδης, κατάφερε να κάνει αίσθηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή τη φορά αναφερόμενος σε διάσπαρτα σκουπίδια.

Ξεκίνησε, λοιπόν, αναφερόμενος στην υποδοχή της πτήσης από το Παρίσι και την έκταση που έλαβε όλο αυτό το γεγονός. Την ίδια μέρα ο κ. Λεντούδης αποφάσισε να διασχίσει τη διαδρομή Καζάρμα – Βλάσση, με την κατάσταση εξαιτίας των σκουπιδιών να είναι απερίγραπτη. Υπάρχουν σημεία, σχολίασε, στο συγκεκριμένο δρόμο όπου έχουν δημιουργηθεί σκουπιδότοποι.

Εστίασε δε, σε σκουπιδότοπο κοντά στην πηγή του Μπάκα, από την οποία υδροδοτούνται αρκετά χωριά της περιοχής.

Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι πάντα ο κ. Λεντούδης είναι αιχμηρός στις τοποθετήσεις του, αλλά ζήτησε να μην ακυρώνονται προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια σε επίπεδο ανάπτυξης του τουρισμού και προώθησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρμοδιότητα των καθαρισμών των δρόμων από σκουπίδια δόθηκε φέτος στους Δήμους και γίνεται προσπάθεια καθαρισμού επαρχιακού δικτύου, αν και ξεκαθάρισε ότι οι σκουπιδότοποι για τους οποίους έγινε αναφορά είναι άλλο ζήτημα.

Σε παρέμβαση που έκανε για το θέμα ο Κώστας Γεωργακόπουλος κάλεσε το δήμαρχο Μεσσήνης να συνεργαστεί με το Δήμο Πύλου- Νέστορος, αφού το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει και στους δύο Δήμους.

Χαρακτήρισε, δε, ως κραυγή την αναφορά του κ. Λεντούδη για το ζήτημα των σκουπιδιών κοντά στην πηγή, ενώ δήλωσε ότι τέτοια σημεία υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Δήμου Μεσσήνης και θα πρέπει να γίνει έλεγχος.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σπύρος Κοντοθανάσης, σχολίασε ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν τέτοιοι σκουπιδότοποι σε Κουρτάκι και Βλάσση. Τότε ο Δήμος καθάρισε τα συγκεκριμένα σημεία και φύτεψε δέντρα, ενώ τοποθέτησε ταμπέλες ότι στο σημείο υπάρχουν κάμερες, καθώς και ότι απαγορεύεται η εναπόθεση σκουπιδιών. Με το συγκεκριμένο τρόπο, σχολίασε, το ζήτημα λύθηκε και οι δημότες σταμάτησαν να πετούν σκουπίδια. Για το λόγο αυτό, δήλωσε αισιόδοξος ότι, αν γίνει κάτι παρόμοιο, το πρόβλημα θα λυθεί.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση