Ελαία: Ξεκληρίστηκαν δύο οικογένειες στο δρόμο-καρμανιόλα

Ελαία: Ξεκληρίστηκαν δύο  οικογένειες στο δρόμο-καρμανιόλα

Ζήτημα ζωής η ολοκλήρωση του δρόμου Πύργου – Καλό Νερό – Τσακώνα

Ασύλληπτη τραγωδία με νεκρούς δύο ενήλικες και δύο παιδιά (όπως και πέντε τραυματίες) χθες το μεσημέρι στο δρόμο – καρμανιόλα Πύργου – Κυπαρισσίας, στο ύψος της Ελαίας, ο οποίος έπρεπε να είχε φτιαχτεί από χθες, αλλά το μόνο… «χειροπιαστό» που υπάρχει είναι πολιτικές υποσχέσεις!

Μία νταλίκα γεμάτη αδρανή υλικά (άμμο) από την Ηλεία με κατεύθυνση προς Κυπαρισσία, από τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αστυνομία, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ντελαπάρισε και «κατάπιε» κάτω από τα σίδερά της δύο αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν οικογένειες.

Ο απολογισμός είναι τραγικός, ενώ τα σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν εκεί, αλλά και οι γιατροί που υποδέχτηκαν στα νοσοκομεία τραυματίες και νεκρούς, λύγισαν…

Τραγωδία
Την νταλίκα οδηγούσε ένας 39χρονος, ο οποίος κατά τα πρώτα στοιχεία δεν έχει τραυματισθεί σοβαρά. Όταν ντελαπάρισε, όμως, καταπλάκωσε δύο οχήματα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα. Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές, καθώς τα δύο επιβατικά αυτοκίνητα ισοπεδώθηκαν από την νταλίκα. Τα σωστικά συνεργεία χρειάσθηκε να κόψουν τις οροφές των οχημάτων για να απεγκλωβίσουν οδηγούς και επιβάτες, αφού ανυψωτικό σήκωσε την νταλίκα από πάνω τους.

Από το πρώτο όχημα ανασύρθηκαν νεκροί ένας 38χρονος και το ενός έτους κοριτσάκι του. Από το ίδιο αυτοκίνητο απεγκλωβίσθηκε πολύ σοβαρά τραυματισμένος ο 6 ετών γιος του, που διακομίστηκε άμεσα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα. Επίσης, τραυματισμένη ανασύρθηκε η 38χρονη μητέρα της οικογένειας.

Από το δεύτερο αυτοκίνητο ανασύρθηκε νεκρός ένας άντρας 44 ετών και η περίπου 13 ετών κόρη του. Σοβαρά τραυματισμένος απεγκλωβίσθηκε ο 19χρονος γιος του, ο οποίος ήταν συνοδηγός και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του διασωληνώθηκε άμεσα και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και εν συνεχεία σε νοσοκομείο της Αθήνας. Από το ίδιο αυτοκίνητο ανασύρθηκε τραυματισμένη και η 66χρονη γιαγιά της οικογένειας.

Η νταλίκα εμβόλισε και τρίτο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ένας 35χρονος και ένας 66χρονος, οι οποίοι ευτυχώς δεν τραυματίσθηκαν.

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες με οχήματα από την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και την Καλαμάτα, διασώστες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και μηχανήματα έργου και ανυψωτικό μηχάνημα. Για τον πολύ δύσκολο απεγκλωβισμό των τραυματιών και το μακάβριο έργο της ανάσυρσης των νεκρών επιχείρησαν πυροσβέστες, ενώ για αρκετές ώρες έγινε διακοπή της κυκλοφορίας στην Ε.Ο., η οποία εκτράπηκε μέσα από την Κοινότητα Ελαίας.

Κραυγή φορέων για το «αίμα» στο δρόμο
Σχεδόν πάντα είναι τραγικός ο τρόπος με τον οποίο έρχεται στην επικαιρότητα η ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα- Πύργος- Καλό Νερό – Τσακώνα. Έτσι έγινε και χθες με το πολύνεκρο δυστύχημα, σε μια στροφή που οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν ως “καρμανιόλα”.

Πριν από δύο χρόνια, περίπου, για ανάλογη περίπτωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, τα προεδρεία Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας  συγκρότησαν κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, όπως σημείωναν στην κοινή τους ανακοίνωση: την ολοκλήρωση του δρόμου Πύργος- Καλό Νερό – Τσακώνα.

Όπως έλεγαν στην ανακοίνωση, «είναι αδιανόητο να κινδυνεύουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι και να μην ενδιαφέρεται κανένας υπεύθυνος. Ο δρόμος “καρμανιόλα” θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Πρέπει να μπει τέλος στον άδικο φόρο αίματος που πληρώνουν, οι οποίοι μετακινούνται στην περιοχή για τις δουλειές τους, τις υποχρεώσεις τους, την εκδρομή τους ή τη βόλτα τους. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδράνεια και μοιρολατρία. Είναι, πλέον, ζήτημα ζωής».

Οι υπογραφές των συλλόγων και των εκπροσώπων φορέων και από τους δύο νομούς, πολλές. Κι όμως, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας… μίλησε και χθες. «Έγκλημα: Το αίμα τους, στα χέρια σας» ήταν ο τίτλος του δελτίου Τύπου. Και συνέχιζε ως εξής: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ανείπωτη τραγωδία στην Ελαία Μεσσηνίας, με την απώλεια τεσσάρων ζωών, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, μας υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης σύγχρονων υποδομών στους δρόμους μας, και συγκεκριμένα στο δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, έχοντας προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους αυτού του δρόμου, έχει απαιτήσει εδώ και χρόνια την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επικαιροποίηση των μελετών και την έναρξη των έργων, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, αφήνοντας τους οδηγούς και τις οικογένειές τους εκτεθειμένους σε καθημερινό κίνδυνο.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεσα δράση. Δεν μπορεί να χαθεί άλλη ζωή στο συγκεκριμένο δρόμο. Το αίμα των αδικοχαμένων βαρύνει τις συνειδήσεις όσων αδιαφορούν για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ασφαλέστερων οδικών δικτύων, και συγκεκριμένα, το αυτονόητο, την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου.

Ας μην επιτρέψουμε άλλη μια τραγωδία να περάσει απαρατήρητη. Ας γίνει αυτή η τραγική απώλεια το έναυσμα για πραγματική αλλαγή.

Από μέρους μας δεσμευόμαστε για την εκ νέου και πλήρη κινητοποίηση του μετώπου όλων των συλλόγων της Μεσσηνίας και της Ηλείας και τη μέχρι τέλους διεκδίκηση του αυτονόητου».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Τ.Ε. Μεσσηνίας και Ηλείας του ΚΚΕ, απαιτώντας επίσης να φτιαχτεί σύγχρονο οδικό δίκτυο και μέχρι τότε να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για οδική ασφάλεια.

Το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας
Χθες (26.7.2024) το μεσημέρι, στο 46,2ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πύργου – Μεθώνης, Δ.Χ. φορτηγό όχημα, που οδηγούσε 39χρονος συγκρούστηκε με -3Ι.Χ. επιβατηγά οχήματα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός 38χρονου, 44χρονου και -2- ανηλίκων, καθώς και ο τραυματισμός -5- ατόμων. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας.


Β.Β. – Α.Π.