Ελαιοπαραγωγή: Οι αγρότες φωνάζουν ότι η δακοκτονία δε γίνεται σωστά

Ελαιοπαραγωγή: Οι αγρότες φωνάζουν ότι  η δακοκτονία δε γίνεται σωστά

Καταγγέλλουν παιχνίδια των εμπόρων για την τιμή

Στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας βρέθηκαν χθες μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δακοκτονία, καθώς υποστηρίζουν πως δεν είναι αποτελεσματική.

Ειδικότερα, ο Κώστας Αποστολόπουλος ανέφερε ότι τα στελέχη της ΔΑΟΚ πανηγυρίζουν επειδή πιστεύουν ότι έλυσαν το θέμα, βάζοντας ροόμετρα και gps στα τρακτέρ. Από τις 26 Ιουνίου, συνέχισε, που έγινε έλεγχος στις παγίδες φάνηκε ότι ο δάκος έχει αυξηθεί πάρα πολύ, με τους αρμοδίους να καθυστερούν τους ψεκασμούς, ενώ συμπλήρωσε ότι θα αγωνιστεί «για να δημιουργηθεί και να γίνει μια τέλεια δακοκτονία», κάτι που οι αγρότες παλεύουν εδώ και χρόνια.

Με τη σειρά του, ο Βασίλης Κότσιρας ανέφερε ότι από τα γραφεία της ΔΑΟΚ έφυγαν με ασαφείς απαντήσεις, ενώ παρατήρησε ότι υπάρχει έξαρση του δάκου, με τη διευθύντρια, όπως είπε, να τους τα παρουσιάζει όλα καλά και σίγουρα καλύτερα από άλλες χρονιές.

Δόθηκε- όπως έκανε ακόμη γνωστό- νέο ραντεβού τον Οκτώβριο, όμως όχι στο γραφείο, αλλά στο δρόμο, και μέχρι τότε οι αγρότες ευελπιστούν να μην πάθουν ζημιά, κάτι που θεωρούν ανέφικτο με τη στρατηγική που ακολουθείται στη δακοκτονία.

Το πρόβλημα, σχολίασε, οφείλεται στο υπουργείο, «αφού τα χρήματα και όλος ο μηχανισμός της δακοκτονίας όπως έχει στηθεί είναι λανθασμένος, μειωμένοι εργολάβοι, μειωμένα χρήματα, έλλειψη δραστικών ουσιών».

Εξέφρασε την ελπίδα, κλείνοντας, ο καιρός να είναι σύμμαχος για να μπορέσουν οι καλλιεργητές να κάνουν συγκομιδή.

Η τιμή του ελαιολάδου
Ο κ. Κότσιρας συμπλήρωσε ότι ένα άλλο πρόβλημα που διαπιστώνουν οι παραγωγοί που έχουν ακόμα ελαιόλαδο απούλητο, είναι ότι οι έμποροι δεν αγοράζουν καμία ποσότητα. Όπως εκτίμησε, το κάνουν για να πιέσουν τις τιμές, όπως και πριν από δύο μήνες.

Τα παραπάνω είναι παιχνίδια της αγοράς, συμπλήρωσε, τα οποία έχουν ζήσει και στο παρελθόν οι παραγωγοί, αλλά πλέον θα τα ζουν συχνότερα.

Η φετινή παραγωγή
Σχολιάζοντας τη φετινή παραγωγή, ο Νίκος Σινάνης είπε ότι είναι μεν καλή, αλλά αβέβαιη λόγω της ξηρασίας και άλλων προβλημάτων. Ήδη, είπε, ξεκίνησαν οι δακοπροσβολές, με το κόστος παραγωγής να είναι τεράστιο, αφού οι τιμές στα φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί πολύ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ένα βυτίο 500 λίτρων στοιχίζει 70 με 80 ευρώ, με έναν παραγωγό να χρειάζεται δέκα τέτοια για το ένα χέρι της δακοκτονίας.
Π.Μπ.