Φλέγοντα ζητήματα επί τάπητος σε συναντήσεις του δημάρχου Δυτικής Μάνης με υπουργούς

Φλέγοντα ζητήματα επί τάπητος σε συναντήσεις του δημάρχου Δυτικής Μάνης με υπουργούς

Θεσμικές συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Εσωτερικών, Πολιτισμού και Υγείας είχε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας, θέτοντας επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα του Δήμου και ζητώντας άμεσα λύση.

Συγκεκριμένα:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η ατζέντα των συζητήσεων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, περιλάμβανε την επικείμενη κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας, προγράμματα στήριξης για τους νέους αγρότες, διάφορους τρόπους ενίσχυσης του εισοδήματός τους, καθώς και το φλέγον ζήτημα της υπέρμετρης  αύξησης του κόστους παραγωγής.

Τονίζοντας το γεγονός ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι ένας από τους θεσμοθετημένους ορεινούς Δήμους της χώρας και χρειάζεται  άμεση ενίσχυση τόσο στις υποδομές όσο και στο αγροτικό δυναμικό, ο υπουργός δεσμεύθηκε στην έμπρακτη στήριξή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Χιουρέας τόνισε σε δήλωσή του: «Είχα την τιμή να συναντηθώ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα, έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα αλλά και των ορεινών Δήμων. Ανταλλάξαμε απόψεις, αναφερθήκαμε σε γενικά θέματα αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος, αλλά πάνω από όλα σε εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο του Δήμου μας. Η συζήτησή μας ήταν απολύτως εποικοδομητική και θα ήθελα να ευχαριστήσω  τον υπουργό για το ενδιαφέρον και τη διάθεσή του να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μας, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της περιοχής μας».

Υπουργείο Εσωτερικών
Στη συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλη Σπανάκη, καθώς και με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, με το δήμαρχο να ζητά τόσο την επίσπευση της έκδοσης αποτελεσμάτων της τελευταίας προκήρυξης όσο και την άμεση, με ενιαία και ξεχωριστή προκήρυξη, στελέχωση των ορεινών-μειονεκτικών Δήμων. Επιπλέον, ζήτησε την κατάργηση του ποσοστού κάλυψης θέσεων κλάδου του φορέα προέλευσης σε περιπτώσεις που φορέας υποδοχής είναι ορεινός -μειονεκτικός Δήμος, στο πλαίσιο του συστήματος κινητικότητας. Τέλος, παρουσίασε το πλάνο ενεργειών του Δήμου όσον αφορά στα μη δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αδέσποτων Ζώων που βρίσκεται σε φάση σύνταξης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ενημέρωσε για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες επίσπευσης των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ και τα νέα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το θέμα της ξεχωριστής προκήρυξης στελέχωσης των ορεινών Δήμων με τον υπουργό.

Υπουργείου Πολιτισμού
Κατά τη συνάντηση του δημάρχου Δυτικής Μάνης με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, η συζήτηση περιελάμβανε θέματα υποδομών πολιτισμού και ανάπτυξης του Δήμου Δυτικής Μάνης, ενώ επικεντρώθηκε στο πολύ σημαντικό ζήτημα του ασφυκτικού πλαισίου που θέτει ο νέος αρχαιολογικός νόμος στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Καρδαμύλη, το οποίο μπλοκάρει επί της ουσίας κάθε ανάπτυξη υποδομών.

Ο δήμαρχος τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει ο νέος νόμος με βάση την ιδιαίτερη γεωμορφολογική φυσιογνωμία της περιοχής και κατέθεσε εγγράφως τις σχετικές προτάσεις του Δήμου.

Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, δόθηκε από τον κ. Χιουρέα στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου, για τον οποίο υπάρχει δέσμευση της υπουργού κυρίας Μενδώνη για προσπάθεια συγχρηματοδότησης της αποκατάστασής του μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Βουλής.

Επιπλέον, ο υφυπουργός ενημερώθηκε για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη λειτουργία του ανοικτού θεάτρου Πλάτσας, που σε συνδυασμό με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και του γηπέδου στο Καμπινάρι θα δημιουργήσουν ένα Κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τέλος, ο δήμαρχος πληροφόρησε τον υφυπουργό για το πρόγραμμα θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Δυτικής Μάνης και τον προσκάλεσε σε αυτές.   

Υπουργείο Υγείας
Τέλος, ο δήμαρχος  Δυτικής Μάνης συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο δήμαρχος έθεσε στον υπουργό τα πολύ σημαντικά ζητήματα και αιτήματα που αφορούν στην ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής της Δυτικής Μάνης, με σημαντικότερο όλων την ενίσχυση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Κέντρου Υγείας του Αγίου Νικολάου.

Η συνάντηση  έκλεισε εγκάρδια και ο υπουργός δεσμεύτηκε για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και τη συνεργασία του υπουργείου με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Σε δήλωσή του ο κ. Χιουρέας τόνισε: «Χωρίς ποιοτικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας ο τόπος μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Το ζήτημα της αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, αλλά και των Περιφερειακών Ιατρείων Κάμπου, Καρδαμύλης και Πλάτσας, είναι ύψιστης, για εμάς, σημασίας. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού κ. Γεωργιάδη για άμεση στήριξη του Κέντρου Υγείας θα υλοποιηθούν. Τον ευχαριστώ προκαταβολικά και αναμένουμε τις ενέργειες του υπουργείου».