Φωτίστηκε και πάλι το Κάστρο της Μεθώνης

Φωτίστηκε και πάλι το Κάστρο της Μεθώνης

Με ενέργειες του δήμου και του συλλόγου φίλων του Κάστρου

Έπειτα από χρόνια ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και φορέων της Μεθώνης γίνεται πραγματικότητα, και είναι η φωτιστική ανάδειξη του κάστρου της.

Το θέμα είχε θέσει στο Δήμο Πύλου-Νέστορος μετ’ επιτάσεως ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου της Μεθώνης, ο οποίος είχε βάλει ως στόχο να ξαναφωτιστεί το μνημείο εντός του 2024.

Φωτίστηκε

Χθες, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, έπειτα από γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία του Δήμου, της Κοινότητας Μεθώνης και του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης και με τη βοήθεια και την αμέριστη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τόσο της διευθύντριας Ευαγγελίας Μηλίτση όσο και της αρχαιολόγου Ιωάννας Αγγελοπούλου, το έργο του φωτισμού υλοποιήθηκε.

Μάλιστα, ο δήμαρχος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να αναδειχθεί η ομορφιά του μνημείου.

Εκτός από την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος για να ξεκινήσουν εργασίες επισκευής και συντήρησης του δικτύου φωτισμού, ο Σύλλογος Φίλων του Κάστρου προσκάλεσε ανοικτά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να συμβάλουν με τη χορηγία τους, καθώς το διαθέσιμο κονδύλι για το 2024 οριακά αρκούσε για να ξαναφωτιστούν το Μπούρτζι και η είσοδος του μνημείου.

Εντυπωσιακό

Το έργο πλέον του φωτισμού ολοκληρώθηκε και το μνημείο τις βραδινές ώρες γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Στο μεταξύ, μόλις τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και εκδόθηκε η σχετική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η πρώτη και η δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου της Μεθώνης: Διαδρομή πρόσβασης- Κεντρική Πύλη – Πύλη οχυρού διαδρόμου – Χερσαία Πύλη πλατείας Όπλων – Πύλη Ακρόπολης- Νότια Πύλη της θάλασσας – Κεντρική Ανατολική Πύλη και Ανατολική Πύλη της θάλασσας».

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα εκτελείται έπειτα από προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Πολιτισμού από το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Σκουτέλη, αρχιτέκτονα μηχανικό, διευθυντή του εν λόγω εργαστηρίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη