Γαλλία – Εκλογές: Διεργασίες για μέτωπο κατά της ακροδεξιάς στον Β’ γύρο

Γαλλία – Εκλογές: Διεργασίες για μέτωπο κατά της ακροδεξιάς στον Β’ γύρο

Πανηγυρικό το κλίμα στις τάξεις Λεπέν – Μπαρντελά μετά την καθαρή επικράτηση στον Α’ Γύρο των βουλευτικών εκλογών

Η ακροδεξιά παράταξη «Εθνική Συσπείρωση» ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με ποσοστό 33% σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Στη δεύτερη θέση ήρθε το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», η συμμαχία της Αριστεράς και των Πρασίνων με 28%.

Το κλίμα στις τάξεις της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά που είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην πρωθυπουργία της χώρας είναι άκρως πανηγυρικό.

Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 65% και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στο δεύτερο γύρο αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες.

Έρευνα της Ipsos αναφέρει ότι η Εθνική Συσπείρωση μπορεί να κερδίσει από 230 έως 280 βουλευτικές έδρες κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσεγγίσει και άλλα κόμματα ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ η ακροδεξιά βρίσκεται μια ανάσα από την εξουσία και σε περίπτωση νίκης και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που είδε την παράταξή του να καταρρέει στην τρίτη θέση (20%) και να μένει εκτός μάχης, θα πρέπει μέχρι το τέλος της θητείας του να διαπραγματεύεται με τον Ζορντάν Μπαρντελά κάθε πρόταση και νομοσχέδιο.

Μαρίν Λεπέν – Ζορντάν Μπαρντελά

«Απόψε καλώ κάθε Γάλλο που είναι προσηλωμένος στην ελευθερία για το καλό της Γαλλίας, να ενωθεί μαζί μου ώστε να ενισχύσουμε τη δυναμική μας, αυτή η εθνική ένωση να κερδίσει όλους αυτούς που θέλουν να μας διχάσουν, να βλάψουν την δημόσια τάξη και τις αξίες μας» δήλωσε χθες ο Μπαρντελά.

Γκαμπριέλ Ατάλ: «Ούτε μια ψήφος στην ακροδεξιά»

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκραμπριέλ Ατάλ είπε ότι η ακροδεξιά δεν πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία.

«Απευθύνομαι σε όλους τους ψηφοφόρους. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό. Η Γαλλία δεν πρέπει να διστάσει. Ποτέ δεν πρέπει να διστάζουμε εάν θέλουμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε ηθικό χρέος να να αποτρέψουμε τα χειρότερα» ανέφερε ο Ατάλ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι υποψήφιοι της παράταξής του που ήρθαν τρίτοι θα πρέπει να αποσυρθούν για να μην ωφεληθεί υποψήφιος της Λεπέν.

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε κάλεσμα για την δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Μελανσόν: «Βαριά ήττα του Μακρόν»

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν χαρακτήρισε την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές «βαριά και αδιαμφισβήτη».

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, δεν θα επιτρέψουμε στον Εθνικό Συναγερμό να κερδίσει, σε περίπτωση που έρθει πρώτος (σε κάποια περιφέρεια) και εμείς τρίτοι, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε επίσης ο Μελανσόν.

Την ίδια ώρα, το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων δεν ζητά από τους ψηφοφόρους του καταψήφιση της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Γαλλία – βουλευτικές εκλογές: Σε περίπου 300 από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες έχουν προκριθεί τρεις υποψήφιοι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πηγή: euronews.gr