Με λειψό προσωπικό, αλλά με λελογισμένο βολονταρισμό, η Δημοτική Αρχή δέχτηκε να βάλει ένα μεγάλο στοίχημα. Αυτό της αναμόρφωσης εκ βάθρων της Ανατολικής Καλαμάτας (σ.σ. της Ανατολικής Γειτονιάς αν θέλετε), μετατρέποντάς τη σε περιοχή – παράδειγμα.
Χθες, στο Ιστορικό Δημαρχείο, επρόκειτο να γίνει η δημόσια παρουσίαση της κεντρικής φιλοσοφίας του έργου, που αφορά στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την υλοποίησή του.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργο ενταγμένο ήδη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά με δεδομένο ότι από την ημερομηνία της ένταξης μέχρι αυτή της υλοποίησης θα παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα για να «τινάξει» τον προϋπολογισμό του, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θα αναζητηθούν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Πάντως, με το έργο αυτό, συν το εκπαιδευτικό κάμπους της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., η Ανατολική Καλαμάτα θα μετατραπεί σε κότα που θα κάνει… χρυσά αβγά. Η προστιθέμενη αξία των παρεμβάσεων θα δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό κέντρο, ενώ θα υπάρξει και έντονη κοινωνική και οικοδομική δραστηριότητα.
Η σημερινή κατάσταση
Αξιολογώντας κάποιος σήμερα την κατάσταση της Ανατολικής Γειτονιάς, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το Ανατολικό Κέντρο παρουσιάζεται άναρχο, απόμακρο και δυσλειτουργικό, χωρίς κέντρο βάρους, σημεία έλξης και επισκεψιμότητα.
Η Ανατολική Γειτονιά είναι μια συνοικία χωρίς “καρδιά”, χωρίς κινητήρια δύναμη, η λειτουργία της οποίας αποτυπώνει την αποτυχία εφαρμογής των στρατηγικών στόχων που τέθηκαν για την αποκέντρωση των λειτουργιών της πόλης.
Η μελλοντική περιοχή
Το έργο έχει τρεις στόχους: την αναβάθμιση του χώρου πρασίνου στο παλαιό στρατόπεδο με δημιουργία χώρων αναψυχής, αθλητισμού, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, την ανάπλαση της περιοχής που είναι γνωστή ως “πρώην λυόμενα Βάγια”, αλλά και σειρά παρεμβάσεων στις οδούς Μαυρομιχάλη και Ηρώων, με σκοπό τη σύνδεση με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία. Όσοι γνωρίζουν τις μελέτες, κάνουν λόγο για δομικές αλλαγές παντού.
Η παρέμβαση επί της ουσίας σκοπεύει στη δημιουργία ενός ουσιώδους ανατολικού κέντρου πόλης σύμφωνα με τις αρχικές βλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) 1986, τις κατευθύνσεις του ΓΠΣ 2011, αλλά και των σύγχρονων συνθηκών αστικής ανάπτυξης.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι μιλάμε για ένα τεράστιο σχέδιο, που προβλέπει παρεμβάσεις σε περισσότερα από 110 στρέμματα, που θα αλλάξουν άρδην τη φυσιογνωμία της εν λόγω περιοχής.
Ο χρόνος παράδοσης των μελετών είναι για τις αρχές του 2025, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε μετά να ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος υλοποίησης του έργου.
Βασικοί στόχοι της παρέμβασης, που υπηρετεί και τη νέα φιλοσοφία του Δήμου, εναρμονισμένη με την κλιματική αλλαγή, είναι σε τίτλους: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η βιώσιμη κινητικότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός και, φυσικά, η αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής. Σκοπός η δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης, με αποκεντρωμένες υποδομές και αστικό τοπίο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας. Μια περιοχή που όχι μόνο θα κρατήσει τον κόσμο της, αλλά θα φέρει και περισσότερο πληθυσμό.
Α.Π.