Σε τροχιά υλοποίησης η μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού
Υπεγράφη στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας η σύμβαση προμήθειας μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού, η οποία θα εγκατασταθεί στην περιοχή «Μέσα Ντολός» της Κοινότητας Αγίου Νικολάου της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 1.000 κυβικά νερού τη μέρα.
Δηλώσεις
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, που ήταν παρών, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη λύση είναι μία από αυτές που προκρίνει η Περιφέρεια για να λυθεί ή, έστω, να αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα με τη διαχείριση υδάτων που υπάρχει σε όλη την Πελοπόννησο.
Ο κ. Πτωχός συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύει ακράδαντα ότι η συγκεκριμένη λύση είναι από αυτές που μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη απόδοση, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι το έργο θα πετύχει, ώστε εν συνεχεία να επαναληφθεί τόσο στο Δήμο Δυτικής Μάνης όσο και σε Δήμους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, όπου και γίνονται προσπάθειες να βρεθούν αντίστοιχα σημεία.
Σημαντικό είναι, όπως είπε ακόμη, το εγχείρημα να συνεχιστεί με πιο προχωρημένη τεχνολογία, κυρίως ως προς τη διαχείριση της ενέργειας, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κλείνοντας σημείωσε ότι στο θέμα της διαχείρισης υδάτων η ολιστική προσέγγιση που απαιτείται είναι για την Περιφερειακή Αρχή προτεραιότητα που συνδέεται με την ανάπτυξη όλων των κλάδων στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας, ξεκίνησε ευχαριστώντας τους ανθρώπους της Περιφέρειας και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μέρα για το Δήμο, αφού ένα διαχρονικό πρόβλημα φαίνεται να λύνεται, καθώς έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα με την υπογραφή της σύμβασης.
Ο κ. Χιουρέας πρόσθεσε ότι αν ακολουθήσουν 1-2 αφαλατώσεις, ίσως και με τη βοήθεια του Υπουργείου, η Μάνη θα λύσει το πρόβλημα με το νερό.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα της Μάνης μπαίνει σε φάση επίλυσης με μια παγκοσμίως δοκιμασμένη μέθοδο.
Ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι θα πάει καλά το εγχείρημα και θα ακολουθήσει η οριστική λύση σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Σχετικά με τις αρδεύσεις, ανέφερε ότι υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και προωθούνται θέματα για την επίλυσή τους.
Εκ μέρους της αναδόχου «Watera Ελλάς», ο πρόεδρός της Ορφέας Μαυρίκιος ανέφερε ότι η εταιρεία ευελπιστεί να συμβάλει στη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας και της έλλειψης νερού. Η αφαλάτωση ως τεχνολογία, είπε, είναι ώριμη πια, χρησιμοποιείται διεθνώς και αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, ενώ σημαντικό είναι να συνδυάζεται με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να έχει πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος.
Η μονάδα θα καταναλώνει περίπου μισή κιλοβατώρα το κυβικό, εξήγησε, ενώ το έργο θα έχει υλοποιηθεί μέσα σε πέντε μήνες.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φώτο αρχείου