Το 2024 έφτασε στα 764, με αύξηση 17% σε σχέση με πέρυσι
Η μία μετά την άλλη πόλεις στον κόσμο βάζουν στη… γωνία τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Για τις τοπικές – και κεντρικές – κυβερνήσεις αυτό προβάλλει ως μια επείγουσα ανάγκη, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα τρία τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν το Airbnb και οι ανταγωνιστές του.
Την οικιστική κρίση, καθώς έμειναν ελάχιστα αδιάθετα κτίρια προς ενοικίαση, και αυτά σε παράλογα υψηλές τιμές, την αλλοίωση των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, και τη φοροδιαφυγή. Ζούμε, πλέον, σε μια εποχή αδυσώπητης εμπορευματοποίησης, όπου το σπίτι θεωρείται προϊόν κι όχι δικαίωμα.
Η Airbnb αποτελεί άλλο ένα «σκαλοπατάκι» σε αυτή τη διαδικασία ακραίας εμπορευματοποίησης και χρηματιστικοποίησης. Το σύστημα στέγασης ενθαρρύνει την ιδιοκατοίκηση, κάτι που για πολλούς από μας φαντάζει όλο και πιο μακρινή ουτοπία, δεδομένων των συνθηκών. Κυβερνήσεις, αλλά και Δημοτικά Συμβούλια, βρίσκονται σε μια θέση εξουσίας, όπου, ιδανικά, θα εξέταζαν τις ανάγκες όλων των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των ενοικιαστών.
Στην Ελλάδα, όμως, “φυσάει” άλλος αέρας. Έτσι, την τιμητική τους θα έχουν και αυτό το καλοκαίρι τα καταλύματα που ενοικιάζονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τις εγγραφές των ακινήτων τα οποία διατίθενται με όρους βραχυχρόνιων μισθώσεων να καταγράφουν αύξηση που προσεγγίζει ακόμη και το 70% σε δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς.
Μάλιστα, σημαντική ενίσχυση του αριθμού των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια καταγράφεται και σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε από τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates. Στη Ναυπακτία διαπιστώνεται αύξηση 23% σε σχέση με το 2023, σε 225 εγγεγραμμένα καταλύματα. Ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με άνοδο 22% στα 418 ακίνητα και έπονται Μονεμβασιά, Ναύπλιο και Καλαμάτα με αύξηση 18%, 18% και 17%, φτάνοντας στα 764 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος αριθμός καταλυμάτων εντοπίζεται στην Κέρκυρα με πάνω από 7.000 ακίνητα και ακολουθούν Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφορά ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τ.μ. – 60 τ.μ., με το κόστος διαμονής για μία τετραμελή οικογένεια να μην ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τα 500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.
Α.Π.