«Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα…»

«Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας  εκφράζεται από εμένα…»

Απάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά-Καραμανλή

Παρέμβαση για να προλάβει τη δυσαρέσκεια από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, να αλλάξει την ατζέντα και να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους, έκανε προχθές μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός

Για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά, αφού επιχείρησε να τους διαχωρίσει, είπε ότι έχουν τις απόψεις τους και με κάποιες από αυτές δε συμφωνεί, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν, τονίζοντας ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη στιγμή εκφράζεται από εκείνον.

Επίσης, φάνηκε πιο ανεκτικός στην έκφραση της διαφορετικής άποψης από ό,τι στην κριτική πως ακολουθεί άλλη πολιτική από αυτήν που είχε εξαγγείλει, και αποδέχθηκε πως όσα λένε οι πρώην πρωθυπουργοί εκφράζουν κι ένα μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ανέφερε ότι η Ν.Δ. διευρύνθηκε στον κεντρώο χώρο και στην κριτική ότι άφησε ακάλυπτη τη δεξιά, απάντησε ότι έχει κερδίσει πέντε εκλογές, άρα κάτι κάνει καλά, ενώ «στους πολίτες οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες», απάντησε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή και χαρακτήρισε ως «απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας» ότι «δήθεν αδυνατίζουν» την άμυνα της χώρας. «Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;», αναρωτήθηκε, ωστόσο η σχετική κριτική που δέχεται (και από την αντιπολίτευση) δεν αφορά εκείνα στα οποία αναφέρθηκε, αλλά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, για την οποία πιέζει η Τουρκία. 

Σημεία από τη συνέντευξη

Σία Κοσιώνη: Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για τους δύο πρώην προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργούς. Τελευταία φορά που τα είπαμε εδώ, προεκλογικά, σας ρώτησα αν πιστεύετε ότι θα έχετε τη στήριξή τους στις εκλογές που είχαμε μπροστά μας. Και μου απαντήσατε ότι το θεωρείτε αυτονόητο. Μετά τις πρόσφατες ομιλίες τους, τι λέτε; Θεωρείτε και τώρα αυτονόητη τη στήριξή τους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δε συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη.

Σία Κοσιώνη: Δε σας ενόχλησε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η άποψη όπως εκφράζεται είναι μια άποψη ενός τέως πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δε νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία.

Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί. Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε.

Σία Κοσιώνη: Η κριτική, πάντως, που ασκήθηκε από τους πρώην πρωθυπουργούς εκφράζει και ένα κομμάτι της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αυτό νομίζω ότι σε ένα βαθμό μπορεί να είναι κατανοητό. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο πήρε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Μέσα σε αυτό το κόμμα είναι προφανές ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα. Θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχαμε ένα κόμμα το οποίο πήρε 41% και να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Συμφωνούμε στα περισσότερα και έχουμε μια κοινή συνισταμένη η οποία μας επιτρέπει να συμπορευόμαστε και να μπορούμε να ενσωματώνουμε απόψεις, να τις επεξεργαζόμαστε, να τις βελτιώνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι.

Αυτή είναι η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας. Και η διεύρυνση αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μια διεύρυνση, ας μην κοροϊδευόμαστε, που έγινε στον κεντρώο χώρο, αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο…

Σία Κοσιώνη: Και σας λένε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ότι αφήσατε ακάλυπτα τα δεξιά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ξέρω ότι η Νέα Δημοκρατία…

Σία Κοσιώνη: Και δυσαρεστήσατε ένα παραδοσιακό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο απαντήσεις σε αυτό. Νομίζω ότι είναι μια κριτική η οποία πρέπει με έναν τρόπο να απαντηθεί.

Η πρώτη, τα αποτελέσματα. Έχω κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, έχουμε μάλλον, ως Νέα Δημοκρατία, δε μου αρέσει ο πρώτος ενικός, γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δε φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα.

Δεύτερον, στους πολίτες οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα τους απαντήσω να κοιτάξουν με πολλή προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, σε αυτό που αποκαλούμε ήπια διπλωματία, είναι πιο ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή.

Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Όταν η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διεθνείς οργανισμούς, η άποψή της μετράει.

Και στους δείκτες της σκληρής, θα έλεγα, αποτροπής, για δείτε την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή άκουσα και διάφορες απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας ότι δήθεν αδυνατίζουμε την άμυνα της χώρας. Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra, υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;