Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για τα αρχαία της Υπαπαντής

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη  για τα αρχαία της Υπαπαντής

Υπογράφηκε η σύμβαση με ανάδοχο εταιρεία

Υπογράφηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας η σύμβαση για την εκπόνηση της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην πλατεία Υπαπαντής που αποκαλύφθηκαν εκ νέου το 2022 κατά τις σωστικές ανασκαφικές έρευνες.

Η εν λόγω μελέτη εντάσσεται στο μεγάλο έργο που αφορά στην αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής που υλοποιείται με την προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μελέτη

Τη σύνταξη της μελέτης ανέλαβε η εταιρεία INSTAllations Σύμβουλοι Μηχανικοί ΙΚΕ και θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Στοιχεία έρευνας τοπικών συνθηκών και δεδομένων

-Τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνει: Τους κανονισμούς που λαμβάνονται υπόψη για τις παραδοχές και τους υπολογισμούς εκάστης μελέτης. Προτάσεις προβλεπόμενων εγκαταστάσεων για την προσβασιμότητα, την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων με την αιτιολόγηση αυτών και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αντιμετώπισης των δυσμενών καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρικών φαινομένων και σε συνδυασμό με τις προτάσεις που προβλέπονται στην αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων οικοδομικών καταλοίπων στην πλατεία Υπαπαντής Καλαμάτας. Σύστημα κάθε προβλεπόμενης εγκατάστασης. Περιλαμβάνονται εγκατάσταση άρδευσης, εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Στοιχεία και υπολογισμούς που περιλαμβάνουν τη σύνταξη προσεγγιστικών υπολογισμών για την εκτίμηση των μελετών και των διαστάσεων δικτύων μηχανημάτων και συσκευών, των απαιτούμενων για την πρόβλεψη των σχετικών χώρων εγκαταστάσεως ή διελεύσεως.

-Σχέδια και συγκεκριμένα: Τοπογραφικό σχέδιο του αρχαιολογικού χώρου με τη θέση των αρχαίων οικοδομικών καταλοίπων και τις πιθανές παροχές ή απορροές. Σχέδια κατόψεων, στην κλίμακα της αρχιτεκτονικής μελέτης, όπου σημειώνονται σε κάθε χώρο οι αναγκαίες εγκαταστάσεις. Σχέδια κατόψεων των χώρων για τις κεντρικές εγκαταστάσεις. Σχέδια στα οποία απεικονίζεται η πορεία των γενικών δικτύων οριζοντίως και κατακορύφως μετά των ενδεικτικών διαστάσεων. Κατόψεις των θέσεων των διαφόρων συσκευών σε χαρακτηριστικούς χώρους μετά των διαστάσεων αυτών. Ενδεικτικό προϋπολογισμό ανά είδος εγκαταστάσεων και συνοπτικό, που προκύπτει από συντελεστές παρεμφερών έργων.

Η μελέτη θα εκπονηθεί σε διάστημα εβδομήντα ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Β.Β.