Ηλεκτρονική τήρηση νέων εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Ηλεκτρονική τήρηση νέων εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Μόνο ηλεκτρονικά γίνονται από την Τετάρτη στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου  και τα Υποκαταστήματα Καλαμάτας και Κυπαρισσίας της Ελληνικό Κτηματολόγιο οι εγγραφές στα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομίες και ιδιοκτησιακές μεταβολές σε ακίνητα, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Διευκρινίσεις δε, έδωσε προχθές σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων προχωρά, οι δικηγόροι οι οποίοι κάνουν έρευνα τίτλων για λογαριασμό των πελατών τους, όταν θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε 30 ακόμη υποθηκοφυλακεία, δε χρειάζεται να ξαναπάνε να κάνουν έρευνα βαρών. Μπορούν να το κάνουν από τον υπολογιστή τους από τη διεύθυνση archive.ktimatologio.gr. Αυτή τη στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 50 εκατ. σελίδες χαρτιού και το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι εδώ και κάποιους μήνες το 90% της κίνησης των πράξεων που υποβάλλονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη γίνεται ψηφιακά».

Ψηφιακή έρευνα
Επίσης, ο κ. Κυρανάκης διευκρίνισε ότι η έρευνα μέχρι το τέλος του 2025 θα γίνεται ψηφιακά κι έτσι ο Έλληνας φορολογούμενος θα γλιτώσει χρόνο, γιατί δε θα χρειάζεται να ψάχνει σε ατελείωτους όγκους χαρτιού, αλλά και από τυχόν γρηγορόσημα.

Για αυτό και ο υφυπουργός κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε καταγγελίες, ακόμη και ανώνυμα εφόσον επιθυμούν, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κωλύματα και εμπόδια από κυκλώματα εκβιαστών, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι διάφοροι διεφθαρμένοι πρέπει να ξηλωθούν από το ελληνικό Δημόσιο».

Επίσης, από την Τετάρτη στο Κτηματολόγιο ξεκίνησε η τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι το Σεπτέμβριο, λοιπόν, θα χρησιμοποιείται πιλοτικά μια εφαρμογή με τη βοήθεια της οποίας θα «διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο του συμβολαίου» είπε ο κ. Κυρανάκης. Ειδικότερα, τόνισε ότι «στο Κτηματολόγιο θα είμαστε ο πρώτος φορέας του ελληνικού Δημοσίου που θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη. Η open AI μας βοηθά να διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο των συμβολαίου και να προελέγχονται οι κανόνες τους οποίους μέχρι σήμερα ένας προϊστάμενος θα έπρεπε να διαβάσει αρκετή ώρα για να βρει. Έτσι, βοηθά να εντοπίζεται αμέσως μέσα στο κείμενο συμβολαίου αυτό το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί σαν κανόνας και, άρα, μειώνουμε δραστικά το χρόνο διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης».

Ηλεκτρονικά
Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο, Στέλιος Σακαρέτσιος, από την Τετάρτη 10 Ιουλίου άρχισε η ηλεκτρονική τήρηση των Βιβλίων του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) σε Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», σε 66 Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, περιλαμβάνει τα εξής γραφεία:

-Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου και ει­δικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Κλείτορος- Μυλάοντος, Λυκοσούρας, Μεγαλοπόλεως, Νυμφασίας, Ορχομενού, Πάρνωνα, Πρασιών, Τάνιας (Δολιανών), Τριπόλεως Βορείου Πλευράς και Τριπόλεως Νοτίου Πλευράς της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Κτηματολογικού Γραφείου εκ μεταφοράς

-Στο Υποκατάστημα Καλαμάτας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Αβίας, Αλαγονίας, Άμφειας, Βουφράδος, Εύας, Θουρίας, Κορώνης, Μεθώνης, Μεσ­σήνης – Παμίσου και Πύλου της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστήματος εκ μεταφοράς

-Στο Υποκατάστημα Κυπαρισσίας και ειδικότερα για τις νέες εγγραφές στα τηρούμενα Βιβλία του Συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών (Σ.Μ.Υ.) των καταργηθέντων πρώην Υποθηκοφυλακείων Δωρίου-Τριφυλίας, Εράνης, Κυπαρισσίας, Πλαταμώδους – Γαργαλιάνων και Φλεσσιάδος της τοπικής αρμοδιότητας του ίδιου Υποκαταστή­ματος εκ μεταφοράς.

Από την ίδια ημερομηνία τα παραγόμενα ηλεκτρονικά αρχεία των ίδιων βιβλίων (ψηφιακά βιβλία) αντι­καθιστούν τα ίδια αρχικά τηρούμενα βιβλία σε έντυπη μορφή, που καταργούνται.
Β.Β.