Ιωάννα Πετεινάρη: Πίστεψα ότι μπορώ να πετύχω σημαντικά πράγματα…

Ιωάννα Πετεινάρη: Πίστεψα ότι μπορώ να πετύχω σημαντικά πράγματα…

Η πρωταθλήτρια του Γ.Σ. Ακρίτα 2016 έτοιμη για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Μέσα σε 2 χρόνια και σε ηλικία μόλις 16 ετών η Ιωάννα Πετεινάρη του ΓΣ Ακρίτας 2016 έχει πετύχει πάρα πολλά… Πανελληνιονίκης στη σφυροβολία πέρυσι και φέτος στην κατηγορία της, 6η καλύτερη βολή στον κόσμο το 2023 στην Κ16 (58,02 μ.), ατομικό ρεκόρ στα 60,30 μ., 5η θέση την περασμένη εβδομάδα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και έτοιμη να αναχωρήσει εκ νέου με την εθνική ομάδα την προσεχή Τρίτη, αυτή τη φορά για την Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίας, όπου 18-21 Ιουλίου θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

Η νεαρή Καλαματιανή πρωταθλήτρια έχει όλο το μέλλον μπροστά της και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις.

Το «Θ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την Ιωάννα Πετεινάρη, η οποία ανέφερε για την πρόσφατη πρώτη διεθνή εμπειρία , τα «διδάγματά» της και τους στόχους στη Σλοβακία:

«Όλο το ταξίδι και οι αγώνες στη Σλοβενία ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, παρ’ ότι δεν είχα την απόδοση που ήθελα. Ήμουν αρκετά αγχωμένη και στο μυαλό μου το έκανα πιο δύσκολο. Σίγουρα θα μπορούσα να τα πάω πολύ καλύτερα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα σε μια διεθνή διοργάνωση. Κρατάω τις μεγάλες αγωνιστικές εμπειρίες και όσα έμαθα για τη διαχείριση τέτοιων αγώνων και πιστεύω ότι θα είμαι πιο έτοιμη στη συνέχεια. Είμαι σε αρκετά καλή αγωνιστική κατάσταση και στο Ευρωπαϊκό θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ με στόχο να περάσω στον τελικό. Πιστεύω ότι αν βρεθώ σε καλή μέρα θα καταφέρω να ξεπεράσω τα 60 μ., φτάνοντας το ατομικό μου ρεκόρ».

Η Ιωάννα Πετεινάρη μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές, έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή …οικογενειακή παράδοση στον αθλητισμό και το στίβο,  που άρχισε από το μήκος. Στο συγκεκριμένο αγώνισμα συνεχίζει η Βίκυ, η Μαίρη έχει περάσει στο βόλεϊ, ενώ για τη δική της στροφή στη σφύρα η Ιωάννα λέει: «Πριν από δύο χρόνια δοκίμασα σφύρα, μου άρεσε και ξεκίνησα προπονήσεις. Είναι αρκετά δύσκολο αγώνισμα, γιατί θέλει πολλά και κυρίως τεχνική και δύναμη. Ήξερα ότι δεν είναι πολύ δημοφιλές άθλημα, παλιά δεν το γνώριζα ούτε κι εγώ και ουσιαστικά το έμαθα όταν πρωτοξεκίνησα. Δεν ασχολείται πολύς κόσμος, ούτε προβάλλεται πολύ όταν έχει κάποιον αγώνα κι αυτό μάλλον ισχύει γενικά με τις ρίψεις, όπως η σφαίρα και ο δίσκος. Νομίζω όμως ότι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει και γίνεται πιο δημοφιλής η σφύρα, τη γνωρίζει περισσότερος κόσμος και ασχολούνται περισσότεροι αθλητές. Εμένα μου …άρεσαν όλα στο άθλημα και σε αυτό βοήθησε πολύ ο προπονητής μου, ο κος Κώστας Δρακόπουλος, και με τον τρόπο που μου εξηγούσε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Πλέον κάνω μόνο σφύρα, με το βασικό πρόγραμμα της χρονιάς να περιλαμβάνει προπονήσεις 6 φορές την εβδομάδα από δύο ώρες. Οι προπονήσεις μας γίνονται στο προπονητήριο ρίψεων του Ακρίτα με βάση το πρόγραμμα που μας δίνει ο  προπονητή μας, ενώ κάποιες φορές πηγαίνουμε στην Τρίπολη, όπου υπάρχουν καλύτερες και ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις.  Δεν ήταν πολύ εύκολο να συνδυάζω τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με το σχολείο,  αρκετές φορές ήταν κουραστικά όλα μαζί,  αλλά κατάφερα να παραμείνω συνεπής στους στόχους μου. Σε αυτό με βοηθάει η θέληση που με χαρακτηρίζει και γενικά όταν θέλω κάτι το προσπαθώ πολύ. Στο συγκεκριμένο άθλημα με βοηθάει το ύψος, έχω καταφέρει να φτιάξω καλή τεχνική, αλλά χρειάζεται να προπονηθώ κι άλλο και στη δύναμη που χρειάζεται η σφύρα.

Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα καταφέρω να φτάσω τόσο ψηλά, όμως όταν ξεκίνησα να ανεβαίνω σιγά σιγά πίστεψα ότι μπορώ να πετύχω σημαντικά πράγματα. Φέτος, στην πρώτη μου χρονιά στην κατηγορία 18 κατάφερα και κέρδισα την 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, παρ’ ότι δεν ήμουν σε πολύ καλή μέρα και δεν είχα πολύ ικανοποιητική επίδοση. Όμως η διάκριση μου έδωσε μεγάλη χαρά και το γεγονός ότι έχω πολλές καλές βολές και έχω πιάσει 4 φορές το όριο για το Πανευρωπαϊκό μου δείχνει τις δυνατότητές μου.

Γενικά καταφέρνω να πετυχαίνω τους στόχους που βάζω, ξεπερνώντας και το μεγάλο άγχος που είχα όταν ήμουν πιο μικρή. Το σκέφτομαι στο μυαλό μου και λέω ότι δεν υπάρχει λόγος να έχω άγχος, αλλά ότι είναι μια κανονική μέρα, απλώς με πιο δυνατή προπόνηση και με άλλους αθλητές-αυτό θα προσπαθήσω να τηρήσω και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα» μας ανέφερε μεταξύ άλλων η Ιωάννα Πετεινάρη, η οποία έχει πολύ υψηλούς στόχους και θέλει να καθιερώσει την παρουσία της στους μεγάλους αγώνες.

Τέλος, ευχαριστεί την οικογένειά της, τον σύλλογό της και όλους όσοι τη στηρίζουν στις προσπάθειές της, ενώ παροτρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, μέσα από τον οποίο έχουν να κερδίσουν πολλά οφέλη για την σωματική και την ψυχική τους υγεία, αλλά και ευκαιρίες που δίνει ο πρωταθλητισμός.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στην Ιωάννα Πετεινάρη να βγάλει τον καλύτερό της εαυτό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να πετυχαίνει όλους τους στόχους της!

Χ.Ε.