«Καμπανάκι» για το δυτικό τείχος του Κάστρου Μεθώνης

«Καμπανάκι» για το δυτικό  τείχος του Κάστρου Μεθώνης

Τον κίνδυνο που διατρέχει το δυτικό τείχος του Κάστρου Μεθώνης να καταρρεύσει, ακόμα και από ένα απλό φυσικό φαινόμενο μιας νεροποντής ή ενός μέτριου σεισμού, σημειώνει εκ νέου ο Σύλλογος Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης, κάνοντας εκτενή αναφορά στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του.

Επίσης, αναφέρεται στο φωτισμό του κάστρου, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωρεές μελών του και πολιτών, επισημαίνοντας ότι το έργο θα συνεχισθεί.

Καταρρέει το δυτικό τείχος
Στα δύο τελευταία ενημερωτικά του δελτία ο Σύλλογος Φίλων του Κάστρου κάνει εκτενείς αναφορές στην καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης, παρότι μία μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πριν από αρκετούς μήνες.

Υπενθυμίζει ότι το δυτικό τείχος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες φθορές και ορισμένα τμήματά του κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από ένα μέτριο σεισμό ή μια ισχυρή νεροποντή.

«Ο Σύλλογος, εδώ και χρόνια, προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για ένα μνημείο το οποίο η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει ως “προέχον βυζαντινό μνημείο”. Ειδικότερα γι’ αυτόν το μοναδικό πύργο, έχει σταλεί στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού σχετική επιστολή από τις 25 Ιανουαρίου 2021, όπου υπήρχε ειδική αναφορά.

Δεν κρύβουμε, όμως, την ανησυχία μας για κάποια τμήματα, για τα οποία ίσως χρειάζεται άμεση παρέμβαση στήριξης, μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών και την έναρξη των έργων. Ενδεικτικά επισυνάπτουμε τη φωτογραφία ενός “αιωρούμενου” πύργου του δυτικού τείχους (η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 2012, η σημερινή του κατάσταση πιθανόν να είναι πιο επισφαλής)», σημείωναν τότε.

Επίσης, στα τέλη του 2023, διαβλέποντας πιθανό πρόβλημα στο θέμα της χρηματοδότησης, έστειλαν δύο επιστολές στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας να ανατεθεί άμεσα το έργο αποκατάστασης του δυτικού τείχους.

Στη, δε, γενική συνέλευση του Απριλίου φέτος, ομόφωνα εκφράσθηκε η διαμαρτυρία του συλλόγου για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μελετών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον δυνατότητα ένταξης των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, εκφράσθηκε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι, ακόμα και το επείγον έργο αποκατάστασης του δυτικού τείχους, δεν έχει καν δημοπρατηθεί, με κίνδυνο νέων καταρρεύσεων, πολύ μεγαλύτερων αυτών που έγιναν το 2020 και το 2021.

Ο Σύλλογος, λοιπόν, τονίζει πως, όπως είναι προφανές, το Κάστρο της Μεθώνης έχασε οριστικά την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και έτσι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του. Επίσης, επισημαίνεται πως παρότι η ανάγκη για επείγουσες παρεμβάσεις ήταν εμφανής, δεν αξιοποιήθηκε το εργαλείο του ΕΣΠΑ και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Εντέλει, υπογραμμίζει ότι το Κάστρο Μεθώνης χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ανάλογη με εκείνη του Κάστρου Κορώνης.

Φωτισμός
Σε ό,τι αφορά το φωτισμό του κάστρου, ο Σύλλογος σημειώνει ότι με μεγάλη και επίμονη προσπάθεια ετών κατάφερε να πείσει το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουν την επισκευή / συντήρηση του δικτύου φωτισμού. Δυστυχώς, όμως, το διαθέσιμο κονδύλι για το 2024 οριακά επαρκούσε για να ξαναφωτιστεί μόνο το Μπούρτζι και η είσοδος του μνημείου.  Έτσι, ο σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα να προσκαλέσει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να συμβάλουν με τη χορηγία τους.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σημαντική και στον ειδικό λογαριασμό του συλλόγου μέχρι τα μέσα Ιουνίου είχαν συγκεντρωθεί 8.382 ευρώ.

Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέχρι τις αρχές Ιουνίου είχαν φωτιστεί η γέφυρα, ο προμαχώνας Λορεντάν, ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για το φωτισμό και στο Μπούρτζι.

Η προσπάθεια, όμως, συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. «Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να ενισχύετε την προσπάθειά μας, ώστε το καλοκαίρι να απολαμβάνουμε τη θέα του φωτισμένου κάστρου, να ολοκληρωθεί η συντήρηση και αποκατάσταση του δικτύου και να συνταχθεί το εγχειρίδιο ετήσιας συντήρησης, ώστε να λειτουργεί μελλοντικά χωρίς προβλήματα», αναφέρει ο σύλλογος.

Οι χορηγίες κατατίθενται στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με στοιχεία ΙΒΑΝ GR46 0172 0090 0050 0911 2230 675, ο οποίος έχει ως δικαιούχο το Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης Μεσσηνίας.

Οι καταθέσεις θα πρέπει για λόγους διαφάνειας να είναι επώνυμες. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις δαπάνες αποκατάστασης του φωτισμού και θα υπάρξει λογοδοσία με δημοσίευση των στοιχείων των χορηγών, των αντίστοιχων ποσών και της χρήσης των χρημάτων που θα δαπανηθούν. «Δεν έχει σημασία το ποσόν που θα κατατεθεί από τον καθένα μας. Οποιοδήποτε ποσό είναι χρήσιμο και έχει την αξία του. Οι μεγάλες χορηγίες είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες, γιατί θα υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης του φωτισμού σε συντομότερο χρόνο. Για μας, πάντως, έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρξουν πολλές χορηγίες με μικρότερα ποσά. Το Δ.Σ. του συλλόγου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλες και όλους που συμβάλλουν με τη χορηγία τους στην αποκατάσταση του φωτισμού. Είμαστε όλοι μας πολύ ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, σε μια περίοδο δύσκολη για όλους, αλλά και αμφισβήτησης των καλών προθέσεων σε κάθε επίπεδο», καταλήγει ο σύλλογος.

Της Βίκυς Βετουλάκη