Και εγένετο Πάρκο Αστροπαρατήρησης στους Κάτω Αμπελόκηπους…

Και εγένετο Πάρκο Αστροπαρατήρησης  στους Κάτω Αμπελόκηπους…

Μια πολύ ξεχωριστή βραδιά ήταν αυτή του περασμένου Σαββάτου 27/7 για την περιοχή των Κάτω Αμπελοκήπων Πυλίας και όσους συμμετείχαν στα εγκαίνια του Πάρκου Αστροπαρατήρησης Μεσσηνίας, όπου προβλέπεται συνέχεια δράσεων. Την εναρκτήρια εκδήλωση διοργάνωσαν ο Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας και το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.

Τον «απολογισμό» κάνει ο υπεύθυνος του δραστήριου Αστρονομικού Ομίλου Καλαμάτας, Άρης Μυλωνάς:

«Δέκα τηλεσκόπια, τριάντα ερασιτέχνες αστρονόμοι και πάνω από 100 επισκέπτες συναντήθηκαν στα εγκαίνια του Πάρκου Αστροπαρατήρησης Μεσσηνίας. Όταν δεν έχεις Κρόνο, Δία και Σελήνη, δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσεις τα μάτια των αρχάριων επισκεπτών που βλέπουν για πρώτη φορά μέσα από τηλεσκόπιο.

Είδαμε με το μάτι τους διαστημικούς σταθμούς ISS και Tiangong (Ουράνιο Παλάτι). Είδαμε με τα τηλεσκόπια πολλά ουράνια αντικείμενα βαθέος ουρανού (σφαιρωτά και ανοικτά σμήνη, πλανητικά νεφελώματα και 2-3 γαλαξίες). Εμείς προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε τη λίγη Αστρονομία που κατέχουμε σε όσους διέθεταν διψασμένα αυτιά. Δεν ξέρω αν και πόσο τα καταφέραμε. Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι επισκέπτες άκουσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους πού ακριβώς βρίσκονται μέσα στο σύμπαν, από τι υλικά είναι φτιαγμένοι και τι είναι αυτές οι κουκκίδες πάνω από το κεφάλι τους.

Αν κάποιοι ταράχτηκαν με τη συνειδητοποίηση ότι ζούμε σε μια ήσυχη γωνιά του ηλιακού συστήματος-για την ώρα-, μέσα σε ένα εξαιρετικά βίαιο σύμπαν που αγνοεί την ύπαρξή μας, ας μας συγχωρήσουν.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλους αυτούς που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για αυτή την επιτυχημένη νυχτερινή εκδήλωση».