Και «με τη βούλα» ιστορικό μνημείο το παλιό Τελωνείο στην Μπούκα

Και «με τη βούλα» ιστορικό μνημείο το παλιό Τελωνείο στην Μπούκα

Η επίσημη ανακοίνωση του χαρακτηρισμού ως μνημείου του παλαιού Τελωνείου στην παραλία της Μπούκας του Δήμου Μεσσήνης εκδόθηκε χθες από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και Μνημείων Τεχνικού Πολιτισμού και Ιστορικών Τόπων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η απόφαση χαρακτηρισμού ως μνημείου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Ιουνίου και αφορά στο εναπομείναν υφιστάμενο τμήμα κελύφους του παλαιού Τελωνείου στην παραλία Μπούκας, διότι διασώζει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, αποτελεί τοπόσημο της περιοχής και τεκμήριο της εξέλιξής της στα τέλη του 19ου αι. από αρχιτεκτονική, ιστορική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική άποψη.

Ύστερα από αυτή την απόφαση απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω μνημείου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού δια των αρμόδιων υπηρεσιών του.

Το Τελωνείο εκτιμάται ότι αποτελεί κτίσμα μεταγενέστερο του 1830, ενώ να σημειωθεί πως είχε δημιουργηθεί διαδικτυακή ομάδα 400 περίπου ανθρώπων που έχουν στενούς δεσμούς με την πόλη της Μεσσήνης, με την ονομασία «Το Τελωνείο είναι μνημείο», υποβάλλοντας αίτημα για να χαρακτηρισθεί ως μνημείο.