Και στην Καλαμάτα κατοικίες από το οικιστικό πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ

Και στην Καλαμάτα κατοικίες από  το οικιστικό πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ

Ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Οικιστικού Προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Η προκήρυξη αφορά στην πρώτη φάση του έργου, που προβλέπει την κατασκευή 702 διαμερισμάτων σε 54 οικοδομικά συγκροτήματα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ακριτικές περιοχές και νησιά με υψηλό κόστος ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών.

Το πρόγραμμα έχει τρεις φάσεις, ενώ στη δεύτερη περιλαμβάνεται και η Καλαμάτα με οκτώ διαμερίσματα.

Ξεκίνησε η α΄ φάση
Η πρώτη φάση του οικιστικού προγράμματος περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιών του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος).

Σημειώνεται ότι το 15% των νέων κατοικιών του Οικιστικού Προγράμματος θα διατίθεται σε καθηγητές – δασκάλους και ιατρούς – νοσηλευτές του ΕΣΥ, στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα.

Στόχος του Οικιστικού Προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι, με τα 242 διαμερίσματα που ήδη κατασκευάζονται, να έχουν παραδοθεί εντός του 2026 συνολικά 944 κατοικίες σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων, που μετακινούνται ανά την επικράτεια για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στη β΄ φάση
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου 2024 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εγκαινίασε συμβολικά τη θεμελίωση του νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων στην Ορεστιάδα. Τότε είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Με το υπάρχον χρηματοδοτημένο πρόγραμμα αυξάνουμε το ποσοστό κάλυψης των υπαρχόντων αιτημάτων κατά 35%. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026, και μέχρι τότε θα εργαστούμε για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, που θα ξεκινήσει μετά την απορρόφηση των πρώτων 100 εκατομμυρίων και θα περιλαμβάνει άλλες 715 κατοικίες στην Κρήτη και την κεντρική χώρα».

Το Οικιστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσεων και έχει ως στόχο την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων στελεχών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Β.Β.