Καλαμάτα: Εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν μια θαλάσσια χελώνα να γεννά τα αυγά της

Καλαμάτα: Εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν μια θαλάσσια χελώνα να γεννά τα αυγά της

Χθες βράδυ μια χελώνα καρέτα – καρέτα διάλεξε την παραλία της Καλαμάτας για να δημιουργήσει τη φωλιά της, με το θέαμα να είναι ξεχωριστό και τους λουόμενους αλλά και τους περαστικούς να παρακολουθούν την όλη διαδικασία.

Το ευχάριστο στη χθεσινή περίπτωση είναι ότι ο κόσμος άμεσα εκκένωσε το σημείο ώστε να μπορέσει η χελώνα να αφήσει τα αυγά της, ενώ υπήρξε και η σχετική ηρεμία, κάτι που δεν έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις με αποτέλεσμα χελώνες να φύγουν τρομαγμένες.

Στη χθεσινή δε περίπτωση ειδοποιήθηκε και το Λιμεναρχείο ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει η κατάλληλη σήμανση στο χώρο.

Τι κάνουμε αν δούμε χελώνα να βγαίνει στην παραλία
Σύμφωνα με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας  ΑΡΧΕΛΩΝ, αν κάποιος αντιληφθεί μια χελώνα στην παραλία θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Σύλλογο στο στο τηλέφωνο 6941 511 511 ώστε να λάβει τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορεί να βοηθήσει.

Επίσης αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο.
Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.

Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

Χελωνάκια στην παραλία
Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).