Αυλαία χθες για το φετινό Θερινό Σχολείο για νέους ομογενείς. Η δράση, που αποτελεί πρωτοβουλία της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, επανήλθε για δέκατη έκτη χρονιά, στοχεύοντας στη δημιουργία δεσμών των ομογενών με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, μέσω της εμβάθυνσης των γνώσεών τους γύρω από τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Στο φετινό Θερινό Σχολείο συμμετέχουν 34 ομογενείς φοιτητές, ηλικίας 18-24 ετών, και 6 ενήλικες συνοδοί, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την άφιξή τους στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα οι νέοι ομογενείς, χθες το πρωί, βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ανατολικό Κέντρο), όπου είχαν την ευκαιρία σύντομης γνωριμίας τους με τους χώρους διδασκαλίας, αλλά και με το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα μετάσχει στο φετινό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, Ελένη Βολονάκη, μιλώντας για το 16ο Θερινό Σχολείο Ομογενών, σημείωσε ότι φέτος συμμετέχουν νέοι από το Βανκούβερ, το Τορόντο, το Μόντρεαλ, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και αλλού. «Έχοντας γνωρίσει ήδη τα παιδιά που ήρθαν φέτος στην Καλαμάτα, μπορώ να πω ότι πρόκειται για αξιόλογους νέους, οι οποίοι φοιτούν σε Πολυτεχνείο, Νομική, Ψυχολογία και άλλες σχολές στις ΗΠΑ», όπως ανέφερε.
Κάνοντας λόγο για το πλάνο του Θερινού Σχολείου, είπε: «Μαζί θα πορευτούμε για τέσσερις εβδομάδες, οπότε θα κάνουμε τη διδασκαλία Ελληνικών τόσο σε αρχάριο επίπεδο όσο και σε προχωρημένο. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουμε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και σε γύρω περιοχές της Πελοποννήσου. Στόχος είναι η καλύτερη γνωριμία τους με τον τόπο, για να επιστρέψουν πίσω γεμάτοι ελληνικό πολιτισμό και καλύτερα εμπεδωμένη την ελληνική γλώσσα».
Εκ μέρους της μεσσηνιακής ομογένειας στις ΗΠΑ, ο κ. Κώστας Ντούφας σημείωσε ότι για μια ακόμη χρονιά τριάντα και πλέον νέοι ξεκίνησαν από την Αμερική για να παρακολουθήσουν το Θερινό Σχολείο στην Καλαμάτα, με στόχο να έρθουν σε επαφή με τον τόπο καταγωγής τους. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, κι αυτό είναι κάτι που βλέπουμε και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα οποία συμμετέχουν. Ελπίδα όλων μας είναι η συνέχιση του Θερινού Σχολείου και στα επόμενα χρόνια», σχολίασε.
Χρ.Μ.