«Καμίνι» η Καλαμάτα με τους εργαζομένους να… ψήνονται στους 40 βαθμούς

«Καμίνι» η Καλαμάτα με τους εργαζομένους να… ψήνονται στους 40 βαθμούς

Συνεχίζεται η θερμή επέλαση –Μεγάλη η φθορά όσων εκτίθενται σε αυτές τις συνθήκες

Σε παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθεί να βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, με το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών να αγγίζει τις μεσημβρινές ώρες τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε επίπεδο Καλαμάτας, χθες το μεσημέρι η θερμοκρασία άγγιξε τους 41,7 βαθμούς Κελσίου, έναντι των 43,1 βαθμών που σημειώθηκαν στη Σκάλα Μεσσηνίας, καθιστώντας τη θερμοκρασία αυτή ρεκόρ πανελλαδικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλη είναι η φθορά σε κλάδους επαγγελμάτων όπου, ακόμα και υπό το καθεστώς των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά το «παρών» στο καθήκον τους.

Το «Θ» βρέθηκε τόσο στο κέντρο όσο και στην παραλία της Καλαμάτας, όπου εργάτες οικοδομής και εργαζόμενοι στην εστίαση και τις διανομές μίλησαν για τις συνθήκες στην εργασία τους με φόντο τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Οικοδομή

Από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, δεδομένων των καιρικών συνθηκών, είναι αυτό του οικοδόμου, μιας και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα οικοδομικά μπετά είναι ακόμα μεγαλύτερες όταν επικρατεί καύσωνας. Εξ ου και ο Μιχάλης Κανελλόπουλος εξηγεί ότι, για να αποφύγουν κατά το δυνατόν το θερμό κλίμα, ξεκινούν να εργάζονται νωρίτερα τα πρωινά: «Είναι δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αυτές τις μέρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ξεκινούμε προετοιμασία νωρίτερα το πρωί. Πλέον στις 7 παρά τέταρτο αρχίζουμε κανονικά εργασία, ώστε στις 12.00 να κάνουμε πεντάωρη παύση ως τις 5.00, που η θερμοκρασία είναι λίγο χαμηλότερη, κι έτσι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Σέρβις

Εργαζόμενος στην εστίαση είναι ο Κλέιντι Ιμεράσι, ο οποίος, όπως μας αναφέρει, βρίσκεται αρκετά χρόνια στο συγκεκριμένο πόστο, κυρίως τις καλοκαιρινές σεζόν. «Οι δυσκολίες αυτές τις μέρες είναι αυξημένες. Από τη μία πλευρά, το γεγονός ότι διασχίζουμε μια απόσταση αρκετών μέτρων για να καλύψουμε τις ανάγκες του μαγαζιού, με την άσφαλτο που φαίνεται να “βράζει” από τις υψηλές θερμοκρασίες, κάνει την κατάσταση ασφυκτική. Από την άλλη πλευρά, η ζέστη κάποιες φορές κάνει πιο κουραστική τη μεταφορά του δίσκου», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει κάνει μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα στη βάρδια.


Σέρβις

Άκρως χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Δήμητρας Τσιμικλή. Εργαζόμενη για τρίτη χρονιά στην εστίαση για καλοκαιρινή σεζόν, εκτιμά ότι η φετινή είναι η χειρότερη από άποψη ζέστης.

Όπως εξηγεί: «Είναι πολύ δύσκολα από άποψη ζέστης. Ο κόσμος βγαίνει παρ’ όλα αυτά, κυρίως, για μπάνιο. Στις βάρδιες είμαστε αρκετά άτομα ώστε να μοιράζεται κάπως η δουλειά, και για να βγει εις πέρας, προσπαθούμε να βρισκόμαστε αρκετά συχνά στο εσωτερικό του μαγαζιού, στο οποίο λειτουργούν κλιματιστικά».


Τροφοδοσία καταστημάτων

Μη έχοντας εναλλακτική λύση, εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά ο Παναγιώτης Σακκάς, καθώς έχει αναλάβει την τροφοδοσία με νερά και αναψυκτικά τοπικών καταστημάτων. «Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για όλους μας», αναφέρει, για να συνεχίσει: «Εμείς εδώ συνεχίζουμε, αναγκαστικά, τα πλήρη ωράρια εργασίας, μιας και δε γίνεται να σταματήσει η τροφοδοσία των καταστημάτων, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Προσπαθούμε, πάντως, με νερό και κλιματισμό μέσα στο αυτοκίνητο να βγάλουμε τη δουλειά κάθε μέρα».

Ψητοπωλείο

Πέμπτη χρονιά στο πόστο του ψήστη για τον Βασίλη Μπρατσάκο, τον οποίο συναντήσαμε εν ώρα εργασίας προκειμένου να μας μεταφέρει το κλίμα των τελευταίων ημερών. «Έχει πάρα πολλή ζέστη, τόσο που νιώθουμε ότι μας έχει διαλύσει πλέον αυτός ο καύσωνας» σχολιάζει.

Κατά τον ίδιο, το παρήγορο είναι ότι ο χώρος στον οποίο εργάζεται είναι κλειστός και έχει σε κοντινή απόσταση κλιματισμό. «Αυτά τα δύο κάνουν λίγο πιο υποφερτό το να δουλεύεις βάρδια σε ψητοπωλείο εν μέσω αυτών των θερμοκρασιών που καταγράφονται τελευταία» προσθέτει.


Διανομή

Έχοντας πολυετή εμπειρία στο πόστο της διανομής, ο Δημήτρης Γεωργανάς κάνει λόγο για μια δύσκολη συγκυρία λόγω των καιρικών συνθηκών. «Περνάμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, αφού η θερμοκρασία έχει ανέβει πολύ. Η ακραία ζέστη, συν την παραπάνω κίνηση που έχει η πόλη λόγω του καλοκαιριού, αθροιστικά κάνουν τη δουλειά αυτές τις μέρες ακόμα πιο δύσκολη», σημειώνει, προσθέτοντας πως όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς, η διανομή διακόπτεται προσωρινά.


Καθαριστήριο

Λίγο πριν από το τέλος συναντήσαμε τη Μαρία Καλυβιώτη, η οποία ως εργαζόμενη σε καθαριστήριο πλήττεται εξίσου από τις υψηλές θερμοκρασίες. «Η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή τόσο έξω όσο και μέσα στο κατάστημα λόγω της πρέσας που χρησιμοποιούμε και του σίδερου», εξηγεί.

Όσο για το πώς αντεπεξέρχονται στις αντίξοες συνθήκες, αναφέρει: «Προσπαθούμε, παρόλο που είμαστε πολλά χρόνια και έχουμε συνηθίσει, να συνεχίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, όμως δεν παύει να είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Κάνουμε υπομονή, καταναλώνουμε αρκετά νερά και περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία για να γίνουν λίγο καλύτερες οι συνθήκες και για εμάς εδώ».

Της Χριστίνας Μανδρώνη