Κατά 20 μέτρα (!) μετατοπίστηκε φέτος η ακτογραμμή στην Καλόγρια Στούπας

Κατά 20 μέτρα (!) μετατοπίστηκε φέτος  η ακτογραμμή στην Καλόγρια Στούπας

Ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σχεδόν ανά δεκαετία

Ένα περίεργο και ταυτόχρονα ανησυχητικό – με την πρώτη ματιά- φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του  φέτος στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Σύμφωνα με τις επίσημες πλέον μετρήσεις και αυτοψίες που έγιναν από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Μάνης, έχει επέλθει σημαντική αλλαγή στην ακτογραμμή, με τη θάλασσα να έχει εισχωρήσει στη στεριά κατά περίπου 20 μέτρα!

Αυτό, όπως μας διαβεβαίωσαν και από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, δε συμβαίνει σε άλλο σημείο της Μάνης ή της Στούπας, ούτε έχει παρατηρηθεί σε άλλο παράκτιο σημείο της Μεσσηνίας. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα τοπικό, περίεργο αλλά παροδικό φαινόμενο, που δεν προκαλεί ανησυχία σε ειδικούς, κι όπως θα διαβάσετε παρακάτω, έχει τη δική του εξήγηση.

Προς το παρόν το μόνο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει είναι με τις μισθώσεις χρήσης αιγιαλού σε καταστήματα, καθώς κάποια έχουν βρεθεί πλέον να έχουν χώρο μέσα στο… νερό!

Συνηθισμένο για τους κατοίκους

Για τους παλιούς κατοίκους του χωριού το όλο φαινόμενο είναι κάτι, σχεδόν, συνηθισμένο. Όπως μας είπε ο κάτοικος κ. Δημήτρης, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, μία φορά στα 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο αυτό και είναι γνωστό στους κατοίκους της Μάνης. «Ανεβαίνουν τα νερά και καταλαμβάνουν ένα μέρος της παραλίας, όχι όμως σε όλα τα σημεία. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και 50 χρόνια. Εμείς οι κάτοικοι έχουμε ως σημείο αναφοράς τα βράχια του “Πρίτζιπα”. Από εκεί βλέπουμε και καταλαβαίνουμε πότε ανεβαίνουν και πότε κατεβαίνουν τα νερά. Το φθινόπωρο, με τις πρώτες φουρτούνες, επανέρχονται στο κανονικό τους. Δεν είναι θέμα διάβρωσης, διότι δεν ανεβαίνει συνεχώς η θάλασσα να “τρώει” την ακτή. Ακριβώς πιο δίπλα από την Καλόγρια, σε μια μικρή παραλία, η θάλασσα δεν έχει ανέβει καθόλου. Ούτε στην παραλία της Στούπας. Είναι καθαρά τοπικό το φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Δημήτρης.

Φέτος, όμως, φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει περισσότερο απ’ ό,τι θυμούνται οι κάτοικοι.

Μετατόπιση 18,8 μ.!

Τη διαπίστωση έκανε πρώτη η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, λόγω και των μισθωτηρίων που έχει υπογράψει στην περιοχή της Καλόγριας με τα καταστήματα για τη χρήση της παραλίας και βλέποντας ότι η ακτογραμμή έχει μετατοπιστεί σημαντικά και η παραλία έχει μικρύνει.

Μάλιστα, υπήρξε και συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Μάνης και με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών έγινε αποτύπωση της ακτογραμμής και σύγκριση με την παλιά. Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας, σύμφωνα με τη μέτρηση που έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η ακτογραμμή έχει μετατοπισθεί ακριβώς κατά 18,8 μέτρα!

Αυτό έχει παρατηρηθεί από την αρχή της σεζόν και όπως είπε ο κ. Χιουρέας, έχει ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται τουλάχιστον ανά δεκαετία, ενώ το φθινόπωρο επανέρχεται η ακτογραμμή στη θέση της. Μάλιστα, μας μετέφερε μαρτυρία κατοίκου της περιοχής ότι πριν από 12 χρόνια πάλι είχε γίνει σημαντική μετατόπιση της ακτογραμμής, όμως αρχές Ιουλίου υπήρξε μια δυνατή κακοκαιρία και επανήλθε στη θέση της.

Τώρα, σύμφωνα με τον κ. Χιουρέα, θα υπάρξει βοήθεια και από την Τεχνική Υπηρεσία για να γίνουν νέα τοπογραφικά, προκειμένου οι καταστηματάρχες να προχωρήσουν με την Κτηματική σε τροποποιήσεις των μισθωτηρίων, καθώς υπάρχουν πλέον καταστήματα που έχασαν την παραλία και τα σκαλιά τους πλέον σχεδόν… κολυμπούν.

Η αιτία του φαινομένου

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Απευθυνθήκαμε στην πολιτικό μηχανικό, λιμενολόγο Μαριλένα Φράγκου, η οποία μας εξήγησε ότι τέτοια φαινόμενα οφείλονται είτε σε παλίρροια που επαναλαμβάνεται κάθε 28 ημέρες, κάτι που εδώ δεν ισχύει, είτε σε διάβρωση της ακτής από τη θάλασσα, που επίσης δεν ισχύει, καθότι η ακτογραμμή επανέρχεται σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Αυτό, λοιπόν, που πιθανότατα ισχύει, όπως μας εξήγησε η κα Φράγκου, είναι το εξής: είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται με αυτή τη μορφή, όταν έχουμε ισχυρούς νότιους ανέμους και κυματισμούς και παράλληλα υψηλές θερμοκρασίες, που δημιουργούν έντονες θερμές αέριες μάζες. Παράλληλα, παίζει σημαντικό ρόλο και η γεωμορφολογία της παραλίας, γι’ αυτό και δεν επηρεάζονται από το φαινόμενο διπλανές περιοχές. Οι δε βοριάδες του φθινοπώρου επαναφέρουν τα πράγματα στη θέση τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη