ΚΕΔΕ: Συμμετοχή στο φόρουμ του ΟΗΕ για στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Συμμετοχή στο φόρουμ του ΟΗΕ για στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δ. Καφαντάρης: «Η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση της χώρας»

Στις εργασίες του High- Level Political Forum του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συμμετέσχε η ΚΕΔΕ με το γενικό γραμματέα της, Δημήτρη Καφαντάρη, ύστερα από πρόσκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Μητροπολιτικών Δήμων (UCLG) και ως μέλος της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Task Force των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.

Στην εισήγησή του, σε ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές στις 11 Ιουλίου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ παρουσίασε τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε οι ΟΤΑ της χώρας να ανταποκριθούν στους 5 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αποτελούσαν την ατζέντα του φόρουμ, ήτοι: εξάλειψη της φτώχειας, μηδενική πείνα, ανάληψη δράσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ειρήνη – δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, ενίσχυση και ανανέωση της παγκόσμιας συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καφαντάρης ανέφερε πως οι Ελληνικοί Δήμοι και Περιφέρειες σχεδιάζουν να συγκροτήσουν ένα ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που ως αντικείμενο θα έχει την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των 17 Στόχων. Αυτό θα περιλαμβάνει:

•Ευρύ σχέδιο κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, που θα απευθύνεται τόσο στους αιρετούς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και τους ενεργούς πολίτες. Ο χρονικός του ορίζοντας θα καλύπτει όλη την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2030.

•Χρηματοδοτικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς, που θα αντλούν πόρους από όλες τις πιθανές χρηματοδοτικές πηγές διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές. Θα συνδυάζονται μεταξύ τους, ώστε να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα χρηματοδοτικής υποστήριξης.

•Επιτροπή Παρακολούθησης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών

•Δημιουργία ισχυρού υποστηρικτικού δικτύου

•Αξιοποίηση όλων των διεθνών σχέσεων, συμμετοχών και συνεργείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.