Κορώνη: Ημερίδα για «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής – από τη Θεωρία στη Πράξη»

Κορώνη: Ημερίδα για «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής  Διατροφής – από τη Θεωρία στη Πράξη»

Ημερίδα με θέμα: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής – από τη Θεωρία στην Πράξη» διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας – Messinia Forum και την υποστήριξη του Μανιατάκειου Ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, το προσεχές Σάββατο, 6 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ, στην Κορώνη, η οποία αποτελεί την Ελληνική Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής.

Η ημερίδα θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία «Από τη θεωρία στην Πράξη», συνδυάζοντας έναν εργασιακό διάλογο για τη σημασία των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών με την εκτέλεση συνταγών από το διακεκριμένο chef Λευτέρη Λαζάρου, ενώ στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Μεσσηνίας, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και την ενημέρωση των αγροτών, των επαγγελματιών εστίασης και του κοινού για τα οφέλη της καλλιέργειας και χρησιμοποίησης παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.

Σημαντική, δε, είναι η συμβολή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο έχει δημιουργήσει τράπεζα σπόρων για την υποστήριξη της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Τραπέζι Διαλόγου: Συμμετοχή ομιλητών – εκπροσώπων από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), το Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης, τον chef Λευτέρη Λαζάρου και δημοσιογράφους της Γαστρονομίας.

Όσο για τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

-Ιστορική και πολιτισμική αξία των παραδοσιακών ποικιλιών

-Δημιουργία και υιοθέτηση συνταγών από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών στην εστίαση

-Διατροφικά οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής

-Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις στην παραγωγή τοπικών προϊόντων

-Στρατηγικές προώθησης της περιοχής μέσω της Μεσογειακής Διατροφής.

Ζωντανή επίδειξη μαγειρικής: Ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου θα προσφέρει μια ζωντανή επίδειξη μαγειρικής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και άλλα τοπικά προϊόντα.

Συμμετοχή επαγγελματιών Εστίασης Δ.Ε. Κορώνης: Παρουσίαση και ανάδειξη συνταγών με παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών.

Συμμετοχή Μεσσήνιων οινοποιών: Παρουσίαση και ανάδειξη ποικιλιών του Μεσσηνιακού Αμπελώνα.