Κριτική Β. Τζαμουράνη σε έργα και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής

Κριτική Β. Τζαμουράνη σε έργα  και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής

Παρέμβαση υπήρξε από τον επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μετά”, Βασίλη Τζαμουράνη, για θέματα της επικαιρότητας του Δήμου Καλαμάτας, όπως είναι η απόφαση για το Κληροδότημα “Αικατερίνης Χανδρινού”, τις επιχορηγήσεις συλλόγων, αλλά και το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ανατολικού Κέντρου.

Ο κ. Τζαμουράνης ασκεί δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που διαχειρίζεται σημαντικά ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας, ενώ στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Κληροδότημα “Αικατερίνης Χανδρινού”: Ξεπούλημα αντί για αξιοποίηση
Η διαχείριση και η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και, πάνω από όλα, σεβασμό στην επιθυμία των διαθετών! Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, σε ό,τι αφορά τα κληροδοτήματα, λειτουργεί με προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα, επιλέγοντας στο τέλος την εύκολη λύση του ξεπουλήματος!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κληροδότημα Αικατερίνης Χανδρινού, όπου ο Δήμος Καλαμάτας επέλεξε την εκποίηση του ακινήτου στη Νέα Κηφισιά, παραδεχόμενος ότι είναι ανίκανος να αξιοποιήσει ένα οικόπεδο “φιλέτο” με κτήριο, σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής!

Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αγοράσει οικόπεδο στην Καλαμάτα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείρισή του με τα χρήματα που θα εισπράξει από την πώλησή του, αφού θα είναι κοντά.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τις επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής και στα τοπικά κληροδοτήματα, όπως αυτό του “Παναγιώταρου” στη Μ. Μαντίνεια, καθώς και σε άλλα ακίνητα, με κορυφαία το “Αχίλλειον” και το “τουριστικό του Ταϋγέτου”, που παραμένουν για πολλά χρόνια αναξιοποίητα!

Καταψηφίσαμε αυτή την επιλογή, στην τελευταία Δημοτική Επιτροπή, με δεδομένο ότι ο Δήμος όφειλε να έχει μεριμνήσει για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής περιουσίας, μεγιστοποιώντας τα έσοδα από το κληροδότημα προς όφελος ορφανών και απόρων παιδιών που σπουδάζουν (όπως είναι η βούληση της διαθέτιδος), και όχι να καταφεύγει στην εύκολη λύση της πώλησης.

Αυθαιρεσία στις επιχορηγήσεις συλλόγων
Στην ίδια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής συνεχίστηκε, για ακόμη μία φορά, η αδιαφανής διαδικασία που αφορά στις επιχορηγήσεις συλλόγων. Η Δημοτική Αρχή έφερε νέα λίστα με χρηματοδοτήσεις σε συλλόγους, χωρίς καμία αιτιολόγηση όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής του ύψους των ποσών!

Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας ότι πρέπει να υπάρχει στη διάθεσή μας μια καταγραφή όλων των συλλόγων και φορέων που επιχορηγεί ο Δήμος και κατηγοριοποίησή τους, καθώς και καθορισμός κριτηρίων με τα οποία θα δίνεται η επιχορήγηση, ώστε να είμαστε πιο δίκαιοι, αποτελεσματικοί και διαφανείς απέναντι σε όλους όσοι ζητούν την υποστήριξη του Δήμου.

Έτσι μόνο σύλλογοι με μακρά ιστορία και προσφορά θα σταματήσουν πια να υποχρηματοδοτούνται έναντι εκδηλώσεων με… ασαφή οφέλη και σκοπιμότητα.

Αστική ανάπλαση περιοχής Ανατολικού Κέντρου
Έχουν περάσει τριάντα (30) μήνες από την έκδοση της απόφασης χρηματοδότησης για τη σύνταξη και ωρίμανση των μελετών και όχι δεν είναι έτοιμες οι μελέτες, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης, ενώ το πρόγραμμα λήγει τέλος του 2025!

Όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως προέκυψε κι από την πρόσφατη παρουσίαση προτάσεων για το master plan της παρέμβασης στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου, δεν υπάρχει ούτε ένα (1) ευρώ δεσμευμένο για την υλοποίηση του έργου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το μόνο ποσό που υπάρχει και που αναφέρεται στην απόφαση ένταξης, την από 12/1/2022 (ΑΔΑ: Ρ69846ΜΤΛ6-ΤΑΒ), που κάποιοι συνεχώς επικαλούνται, είναι το ποσό των 385.800,53 ευρώ και αφορά στη σύνταξη και ωρίμανση των μελετών και στην πληρωμή του τεχνικού συμβούλου.

Η αποκάλυψη της αλήθειας από την παράταξή μας ενόχλησε όλους όσοι προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους πολίτες ότι δήθεν υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ για την ολιστική ανάπλαση της ανατολικής πλευράς του κέντρου της Καλαμάτας.

Γνωρίζουμε τη μέχρι τώρα αδυναμία του συγκεκριμένου προγράμματος να χρηματοδοτήσει ακόμα και ενταγμένα έργα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Βασιλόπουλου απεγνωσμένα ζητά πλέον να εξευρεθεί πρόγραμμα και πόροι, έστω για να ενταχθεί τμήμα του έργου, προκειμένου να μη χάσει εντελώς τη φερεγγυότητά της.

Μακάρι η δημιουργική μας αντιπολίτευση και η συμμετοχή μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος να συμβάλει, ώστε να εξασφαλισθούν πόροι για την υλοποίηση του έργου.