Κυπαρισσία: Μεταφορά πανηγυριού με προϋποθέσεις και αντιδράσεις

Κυπαρισσία: Μεταφορά πανηγυριού με προϋποθέσεις και αντιδράσεις

Να αλλάξει ο χώρος που διεξάγεται το «πανηγύρι του Σταυρού» στην Κυπαρισσία από τους δρόμους πέριξ του εορτάζοντος Ιερού Nαού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και να μεταφερθεί στην περιοχή ΠΕ3 στην παραλία, στον υπό κατασκευή δρόμο ανατολικά από το “Εν Πλω” και το Νηπιαγωγείο και στους υπό κατασκευή κάθετους δρόμους, αποφασίστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με θετικές ψήφους μόνο από την παράταξη Λεβεντάκη, υπό την προϋπόθεση, για φέτος, να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Σε αντίθετη περίπτωση, η εμποροπανήγυρη για το 2024 θα πραγματοποιηθεί στον παραδοσιακό χώρο τέλεσής της και του χρόνου (σ.σ. 2025) θα μεταφερθεί στην ΠΕ3.

Με τη μεταφορά του πανηγυριού στην ΠΕ3 διαφώνησαν και καταψήφισαν σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λεβεντάκη, Θεόδωρος Γκρίτζαλης. Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. Τριφυλίας με ομόφωνη απόφαση στις 9 Απριλίου 2024 ενέκρινε τη χορήγηση πρώτης παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Αστική Αναβάθμιση Περιοχής ΠΕ3 Κυπαρισσίας – Υποέργο 1 της Πράξης “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Τριφυλίας” με Α.Μ. 51/2020» μέχρι 25 Σεπτεμβρίου, δηλαδή έως και μετά τις ημερομηνίες διεξαγωγής του πανηγυριού.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήριος Μπακούρος έκανε λόγο για πάνδημο αίτημα των κατοίκων της Πανηγυρίστρας να μεταφερθεί αλλού το πανηγύρι, γιατί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τις μέρες της διεξαγωγής του, όπως και προβλήματα από το κλείσιμο του εθνικού δρόμου, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι μεταφέροντας το πανηγύρι στην ΠΕ3 θα έχουμε μια υποβάθμιση βαθμιαία του πανηγυριού. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Η Μεσσήνη έχει μεταφέρει το πανηγύρι στον περιφερειακό δρόμο και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα».

Ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος, αφού είπε ότι το συζήτησαν το θέμα στη Δ.Ε. και όλοι συμφώνησαν στη μεταφορά, τόνισε ότι δεν είναι κυρίως θέμα κυκλοφοριακό, αλλά θέμα υγείας, εννοώντας προφανώς υγιεινής.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε – και οι μεγαλύτεροι που βρίσκονται στο Δ.Σ. – ότι το πανηγύρι Κυπαρισσίας εδώ και δεκαετίες γίνεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Σίγουρα συναισθηματικά όλοι έχουμε δεθεί μ’ αυτό το χώρο και οποιαδήποτε αλλαγή, εννοείται, δημιουργεί αντιδράσεις, προβληματισμούς, ερωτήματα. Με συζήτηση που είχαμε με το δήμαρχο αλληλοπροτείναμε τη μεταφορά του πανηγυριού στην ΠΕ3». Επίσης, ανέφερε τα πλεονεκτήματα της νέας προτεινόμενης θέσης, όπως και λόγους υγειονομικούς και άλλους για τη μεταφορά από την Πανηγυρίστρα.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι το πανηγύρι του Σταυρού γίνεται από το 1850 στο ίδιο σημείο και είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση, ενώ αναγνώρισε ότι τρία τετράγωνα υποφέρουν με την κάπνα, την τσίκνα κ.τ.λ. Επίσης, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για μεταφορά, με διατήρηση και διασύνδεσή του όμως με την πόλη, ενημερώνοντας ότι το 2005 βγήκε απόφαση του δικαστηρίου υπέρ του Δήμου, σε απαιτήσεις κληρονόμων Κοκκέβη που ζητούσαν αποζημίωση 2,5 εκ. ευρώ για περιουσίες εκεί, λόγω ακριβώς της διεξαγωγής του πανηγυριού.

Διαφώνησε με τη μεταφορά στην ΠΕ3 και είπε να μη βιάζονται, προτείνοντας και άλλους χώρους κοντά στην εκκλησία και ζητώντας αναβολή λήψης απόφασης.

Ο Άκης Κατρίτσης ανέφερε πως η απόφαση της Δ.Ε. γράφει ότι είναι ομόφωνη, με την κα Παναγιωτοπούλου να λέει ότι δεν έγραψαν την πρότασή της για μεταφορά σε άλλο κοντινό σημείο και πως διαφωνεί με την ΠΕ3.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρίτσης τόνισε πως ελήφθη απόφαση στο Τοπικό Συμβούλιο και τη Δ.Ε. κατ’ απαίτηση του δημάρχου να αλλάξουν το χώρο του πανηγυριού, σημειώνοντας ότι δεν έγινε διαβούλευση και είναι ανώριμο αυτή τη στιγμή να αποφασίσουν. Πρόσθεσε δε, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έβγαλε δήλωση – καταπέλτη εκφράζοντας αντίθεση για μεταφορά στην ΠΕ3, ενώ είπε πως δεν άκουσε προεκλογικά κανέναν υποψήφιο δήμαρχο και τοπικούς να λένε για μεταφορά του πανηγυριού. «Υπάρχουν κι άλλα σημεία, γιατί τόση βιασύνη;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως αλλάζει ένας θεσμός που είναι συνδεδεμένος με την εκκλησία και αποκόπτεται, ενώ επέμεινε για το τι θα γίνει με τα δύο οικόπεδα που διεκδικούν οι κληρονόμοι Κοκκέβη, εάν εκλείψουν οι λόγοι περί τέλεσης του πανηγυριού εκεί.

Η Κατερίνα Τσιγκάνου τόνισε πως «η αίσθησή μου είναι ότι για κάποιον λόγο θέλουμε να δεσμευθούμε πού θα πάει το πανηγύρι του χρόνου», προσθέτοντας: «Να αναβληθεί και να έρθει πιο ώριμο».

Ο Θεόδωρος Γκρίτζαλης είπε ότι έχει ζήσει το πανηγύρι και φορτίστηκε η ατμόσφαιρα όταν αναφέρθηκε στην παράγκα με σουβλάκια που είχε επί χρόνια ο αείμνηστος αδερφός του, Τάσος, ενώ τόνισε ότι δεν επείγει να μετακινηθεί.

Όσον αφορά στα προβλήματα που ισχυρίστηκαν οι Σωτ. Μπακούρος και Μαρίκα Καραμπά, ρώτησε: «Στην ΠΕ3 δε θα υπάρχουν προβλήματα;», προσθέτοντας ότι στην Πανηγυρίστρα υπάρχουν δημοτικές τουαλέτες.

«Όχι τώρα και όχι στην ΠΕ3» τόνισε η Σταματία Αλεξοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «δεν έγινε διαβούλευση και ότι πάνε να πάρουν απόφαση χωρίς καμία τεκμηρίωση και αιτιολογία σε χρόνο λανθασμένο, αφού δεν είναι έτοιμη η ΠΕ3».

Ο Σωτήρης Τσίγγανος ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα από το Τοπικό Συμβούλιο και τη Δ.Ε., γιατί «είστε σε λάθος δρόμο», και μίλησε για εναλλακτικές πέριξ του ναού, ενώ σε λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Βλάχο είπε: «Τότε να πάτε το πανηγύρι των Φιλιατρών στο Λιμενάρι», ζητώντας αναβολή.

Η αντιδήμαρχος Δήμητρα Ανδρινοπούλου αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού λέγοντας για τη μεταφορά στην ΠΕ3 πως αν αποδειχθεί ότι αυτό γίνεται μια χρονιά και δεν έχει την ωφελιμότητα που περιμένουν, δε νομίζει ότι δε θα μπορούν να το μεταφέρουν.

Φαίνεται πως όλοι συμφωνούν στη μεταφορά (όχι συγκεκριμένα στην ΠΕ3) αλλά είναι απροετοίμαστοι, τόνισε ο Παναγιώτης Τσαφαράς.

Του Ηλία Γιαννόπουλου