Μ. Χρυσοχοΐδης από Καλαμάτα: Δρομολογείται η ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μεσσηνία

Μ. Χρυσοχοΐδης από Καλαμάτα: Δρομολογείται η ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μεσσηνία

Μεταφορά Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας -Μέσω ΣΔΙΤ θα προχωρήσει η ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κατά την άφιξή του στο Δημαρχείο, ο υπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του τόσο από το δήμαρχο Καλαμάτας και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων όσο και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος φέρει την ιδιότητα του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας Καλαμάτας.

Κατά την ενημέρωση του υπουργού, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας πρότεινε μεταφορά του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Καλαμάτας στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, μια τέτοια κίνηση μπορεί να εφαρμοστεί με δαπάνες του Δήμου, καθώς θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Δήμου Μεσσήνης για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Καλαμάτας

Σε δηλώσεις του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για καλό επίπεδο ασφάλειας στην Πελοπόννησο, ωστόσο τόνισε ότι η προσπάθεια για πάταξη της παραβατικότητας στην περιοχή της Μεσσηνίας, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά σχεδιάζεται και επέκτασή της.

Όπως σημείωσε λίγο αργότερα, η λειτουργία του Κοινού Επιχειρησιακού Κέντρου θα συνεχιστεί με τη μεταφορά του από το ιστορικό Δημαρχείο στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι υπάρχουσες κάμερες θα επεκταθούν με ευθύνη και δαπάνες των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης. Στόχος, εξήγησε, είναι η εγκατάσταση δικτύου καμερών και εικόνας σε κρίσιμες περιοχές του νομού, με απώτερο σκοπό να υπάρξει αποτελεσματική δράση στην παραβατικότητα, την οδηγική συμπεριφορά και γενικότερα να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά συμπληρωματικών αστυνομικών δυνάμεων σε Καλαμάτα και Μεσσήνη, με δύο μεγάλες ομάδες ΟΠΚΕ και μια ομάδα Τροχαίας για την οδική παραβατικότητα.

ΣΔΙΤ για νέο Αστυνομικό Μέγαρο

Αναφερόμενος σε παλαιότερη εξαγγελία του προκατόχου του, Τάκη Θεοδωρικάκου, για ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Καλαμάτα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει όσον αφορά στην παραχώρηση του οικοπέδου από τη ΔΥΠΑ. «Όταν κλείσουν αυτές οι διαδικασίες –πιστεύω πολύ γρήγορα-, θα προχωρήσουμε με μια μορφή ΣΔΙΤ στην ανέγερση ενός σύγχρονου κτηρίου, που θα ανταποκρίνεται στην όψη και την αρχιτεκτονική εικόνα της πόλης», πρόσθεσε.

Ενδοοικογενειακή βία στην Πελοπόννησο

Μετά την ενημέρωση που είχε από τους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, που σε κάποιους νομούς είναι της τάξης του 45%.

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για ένα «θετικό» και «ελπιδοφόρο» γεγονός, καθώς σημαίνει ότι «σήμερα ανοίγουν στόματα, κι αυτό οφείλεται στο ότι η ΕΛΑΣ κάνει εξαιρετική δουλειά, ενθαρρύνει τις γυναίκες να μιλήσουν». Παρότρυνε, δε, όλες τις γυναίκες-θύματα βίας να μιλήσουν στην Αστυνομική Υπηρεσία της περιοχής τους και στα εκάστοτε γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Σχετικά με τα εν λόγω γραφεία, ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης στελέχωση, με οκτώ άτομα σε καθένα από αυτά. «Είναι βέβαιο ότι οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της περιοχής σας θα δώσουν λύση και θα σας παρέχουν ασφάλεια» δήλωσε απευθυνόμενος σε όλες τις γυναίκες.

Κάλυψη κενών θέσεων

Από την άλλη πλευρά, για τα κενά σε μόνιμες θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά πάντα ορισμένες περιοχές χρειάζονται κάτι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο προχωρά στην προαναφερθείσα μεταφορά δυνάμεων, με σκοπό να ενισχύσουν την ευρύτερη προσπάθεια για ασφάλεια όλων των κατοίκων. 

Σημειώνεται ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον υπουργό έλαβαν μέρος, πέραν του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τάσου Ηλιόπουλου, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας, Παντελής Δρούγας, αλλά και οι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων Άριος Γρηγόρης Κωστόπουλος, Αρφαρών Τέλης Ματθαίος, Θουρίας Χρήστος Κουδούνης και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Σπύρος Αποστολόπουλος.

Η δε επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Καλαμάτα ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό.

Της Χριστίνας Μανδρώνη