Με άδεια μικρής κλίμακας η κοπή οπωροφόρων δέντρων σε εκτός σχεδίου περιοχές

Με άδεια μικρής κλίμακας η κοπή  οπωροφόρων δέντρων σε εκτός σχεδίου περιοχές

Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

Άδεια μικρής κλίμακας από μηχανικό και συνακόλουθα  έγκριση της Πολεοδομίας θα χρειάζονται πλέον όσοι θέλουν να κόψουν οπωροφόρα ή καρποφόρα δένδρα, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), ακόμη και εντός γεωργικώς ή δενδροκομικώς καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Αυτό αναφέρεται σε νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία παρουσιάζει το ecopress.gr.

Μόνο με άδεια

Σύμφωνα με αυτή, δημιουργούνται νέα δεδομένα για χιλιάδες ιδιοκτησίες καλλιεργούμενων εκτάσεων, στις οποίες είναι συνηθισμένη και πολλές φορές αναγκαία, παράλληλα με το τακτικό κλάδεμα, η κοπή οπωροφόρων δέντρων για καλλιεργητικούς σκοπούς.

Ταυτοχρόνως, η νέα απόφαση του ΣτΕ εξ αντικειμένου θέτει σε έλεγχο πολεοδομικής ευθύνης της Πολεοδομίας, μηχανικών και ιδιωτών, εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η κοπή των οπωροφόρων δέντρων είναι απλώς το προοίμιο για τη δόμηση της εκτός σχεδίου έκτασης εντός ΖΟΕ.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη νέα απόφαση του ΣτΕ, που προβλέπει άδεια μικρής κλίμακας για την κοπή και οπωροφόρων ή καρποφόρων δένδρων, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση που το δέντρο πρέπει να κοπεί επειδή εκτελούνται οικοδομικές εργασίες στο οικόπεδο, τότε η κοπή του θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην οικοδομική άδεια.

Η νέα απόφαση συμπληρώνει την προστατευτική νομολογία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, τόσο για την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις ΖΟΕ που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων, για τις οποίες απαιτείται έγκριση του Δασαρχείου, όσο και για την απαγόρευση δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή και εντός ΖΟΕ.