Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αυξάνεται ο χώρος για… τραπεζάκια έξω

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αυξάνεται ο χώρος για… τραπεζάκια έξω

Με μία παραδοχή, στο τέλος της συζήτησης για τη διεύρυνση του δημόσιου χώρου υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων,  έκλεισε ο δήμαρχος την προχθεσινή συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εισήγηση ήταν “πολύ κακή”, ενώ για τα μέτρα που προτείνονται επί της οδού Αμφείας, ζήτησε επανεξέταση.

Με τη θέση του αυτή δικαίωσε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, ο οποίος κατά τη συζήτηση του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή την είχε χαρακτηρίσει “πρόχειρη” και “βιαστική”. Βέβαια και στη Δημοτική Επιτροπή ο δήμαρχος είχε παραδεχτεί τα λεχθέντα από τον κ. Τζαμουράνη.

Τώρα, σύμφωνα με την εισήγηση, στους πεζόδρομους της Ιατροπούλου, της Αντωνοπούλου και της Μητροπέτροβα οι χώροι για τα τραπεζοκαθίσματα αυξάνονται από τα δύο μέτρα, από την οικοδομική γραμμή, στα 2,5 μέτρα. Ο δήμαρχος τόνισε ότι για τη διέλευση των πεζών θα μείνει 1,5 μέτρο από τη μια πλευρά των δέντρων που βρίσκονται στη μέση του πεζόδρομου και 1,5 από την άλλη. Ανάλογη αλλαγή θα γίνει στη Δαγρέ. Στην Αριστομένους, από τη Φραντζή έως την Ξενοφώντος, ορίζεται πρόσθετος χώρος για τραπεζοκαθίσματα πλάτους 1,80 μ. έναντι της ζώνης πρόσοψης των αντίστοιχων καταστημάτων, σε απόσταση 0,50 μ. από τον ποδηλατόδρομο.

Στη Νέδοντος και την Κολοκοτρώνη ορίζονται ζώνες τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους αντίστοιχα 1,60 μ.

Στη συνέχεια της οδού Μπενάκη, έως την οδό Αμφείας, ορίζεται ζώνη τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων σε απόσταση 1,80 μ. από την πρόσοψη των καταστημάτων.

Στην οδό Νέδοντος, από την Κουτσομητροπούλου έως την οδό Τζάνε, δημιουργείται ζώνη πλάτους τριών μέτρων για τραπεζοκαθίσματα.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τον έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων που έχουν παραχωρηθεί στα καταστήματα, Παντελής Δρούγας, ο οποίος υποστήριξε ότι διευρύνονται οι χώροι τραπεζοκαθισμάτων σε περιοχές πέριξ της κεντρικής πλατείας, προκειμένου να υπάρχει διέξοδος και να μη συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία, αλλά και για την ενίσχυση των επαγγελματιών.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι οι αλλαγές γίνονται έπειτα από αιτήματα επιχειρήσεων που είχαν υποβληθεί στο Δήμο, ενώ και η Υπηρεσία είχε εισηγηθεί την ανάγκη να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, σχολίασε ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης δεν κρίνεται από το χώρο που δίδεται για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά από μια σειρά εξωγενείς παράγοντες. Αυτοί δεν έχουν σχέση με το Δήμο, αλλά με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική (αύξηση ΦΠΑ, έκρηξη του κόστους ρεύματος, των πρώτων υλών, όπως και άλλων μέτρων που υλοποιούνται).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην παρέμβασή του και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Οικονομάκος, που τόνισε ότι ο δημόσιος χώρος πρωτίστως ανήκει στους δημότες και μετά στους επιχειρηματίες. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η αύξηση του χώρου για «τραπεζάκια έξω» δε… διορθώνει τις πολιτικές που πνίγουν τη μικροεπιχειρηματικότητα.

Παρεμβάσεις έγιναν και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Ν. Μαλαπέτσα, αλλά από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Ι. Κολοβό, που συμφώνησαν με τα μέτρα.

Οι παρατάξεις των μειοψηφιών επέλεξαν το «λευκό», αν και συμφωνούσαν με κάποια από τα μέτρα.
Α.Π.