Μειωμένη μέχρι τώρα η κίνηση από Έλληνες στη Μεσσηνία – ελπίδες από εισερχόμενο τουρισμό

Μειωμένη μέχρι τώρα η κίνηση από Έλληνες στη Μεσσηνία – ελπίδες από εισερχόμενο τουρισμό

Δ. Καραλής: «Μεγαλύτερο πρόβλημα η έλλειψη στρατηγικής»

Σημαντικά μειωμένη είναι μέχρι τώρα η τουριστική κίνηση από Έλληνες στη Μεσσηνία, ενώ σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρη Καραλή, υπάρχει μια αύξηση που δείχνει ότι θα είναι αντίστοιχη της ζημιάς και της μείωσης που υπήρξε πέρυσι από τις μειωμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Ωστόσο, η Μεσσηνία συνεχίζει τουριστικά να μη λαμβάνει αυτό που θέλει και της αξίζει και όπως τόνισε ο κ. Καραλής, το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία στρατηγικής. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να σταματήσουμε στη Μεσσηνία «να βάζουμε το κάρο πριν από το  άλογο»!

Μειωμένη κίνηση από Έλληνες

Κατά τον κ. Καραλή, η Μεσσηνία και γενικότερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εγκλωβισμένες στο 3%, που είναι το μάξιμουμ ποσοστό που εισπράττουν οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας στον τουρισμό, ενώ 5 Περιφέρειες είναι αυτές που νέμονται το 90%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρώτη άφιξη πτήσης από το Παρίσι με την Air France, τονίζοντας ότι κάθε αεροπορική σύνδεση με την Καλαμάτα είναι καλοδεχούμενη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι και το ζητούμενο, «για να αλλάξουμε το μείγμα των πελατών μας και να ξεφύγουμε λίγο από τον εγχώριο τουρισμό» είπε ο κ. Καραλής, για να  διευκρινίσει: «Οι πατριώτες μας οι Έλληνες διέρχονται μια οικονομική δυσπραγία που δεν τους αφήνει να σκεφτούν τις διακοπές. Αλλά και τις καλύτερες ημέρες τους, δεν είχαν δώσει περισσότερο από 8-9% από το σύνολο της τουριστικής κίνησης. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 62% ζει μόλις και με τα βίας με το ελάχιστο εισόδημα. Πώς αυτό το ποσοστό των Ελλήνων να κάνει διακοπές; Έχουμε σαφώς μειωμένη κίνηση από εγχώριο τουρισμό κι αυτό βέβαια σημαίνει μείωση των εισπράξεων».

Ελπίδες για τον εισερχόμενο

Σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Καραλή, δείχνουν ότι από το αεροδρόμιο φέτος θα είναι περισσότερος:

«Πιστεύω ότι τη χρονιά αυτή θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια αύξηση, που θα είναι αντίστοιχη της ζημιάς και της μείωσης που είχε πέρυσι το αεροδρόμιο, η οποία ήταν πάνω από 20%, και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα που είχε τέτοια μείωση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την περιοχή μας είναι η έλλειψη στρατηγικής: «Το θέμα είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό και εμείς δεν έχουμε στρατηγική. Η περιοχή μας βρίσκεται σε μια διαρκή περιδίνηση, χωρίς να διαφαίνεται ότι κάτι καλύτερο θα συμβεί. Έχουμε ζέψει το κάρο μπροστά από το άλογο και περιμένουμε να πάει μπροστά… Κατά την εκτίμησή μου, και τα επόμενα τρία χρόνια έτσι θα πάει, με βασική αιτία την έλλειψη στρατηγικής. Έχουμε την πρώτη ύλη, μπορούμε να πάμε ψηλότερα, αλλά εμείς λέμε “είμαστε ωραίοι, θα έρθουν να μας βρουν μόνοι τους”. Δεν έχουμε καταλάβει ότι οι αγορές είναι αδυσώπητες. Οι τουριστικοί πράκτορες είναι πλέον παραγωγοί, δεν είναι απλοί διαφημιστές. Οι αρχές μάρκετινγκ έχουν διαφοροποιηθεί και ο τουρισμός είναι πλέον χρηματιστηριακό είδος».

Της Βίκυς Βετουλάκη