Μετεγγραφές: Κερδίζει… θέσεις το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Μετεγγραφές: Κερδίζει… θέσεις το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Μεγαλώνει ο «χάρτης» των μετεγγραφών

Νέα… pins στο χάρτη των τμημάτων που επιτρέπουν, αλλά και δέχονται μετεγγραφές φοιτητών, θα προσθέσει το υπουργείο Παιδείας. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε εισήγησή της, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου την ένταξη στο χάρτη πολλών τμημάτων που ήταν πρώην ΤΕΙ και πανεπιστημιοποιήθηκαν το 2018 και το 2019. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα τμήματα, τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν «ανάδελφα».

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, πολλά πρώην ΤΕΙ έχουν ήδη συμπληρώσει τετραετία ή πενταετία λειτουργίας και, επίσης, τα προγράμματα σπουδών τους έχουν πιστοποιηθεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν στο κλαμπ των παλαιότερων τμημάτων και έτσι οι φοιτητές τους να μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα κεντρικά τμήματα. Η ζήτηση για μετεγγραφές είναι κυρίως προς τα τμήματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας από φοιτητές που δεν αντέχουν οικονομικά να μεταναστεύσουν μακριά από το πατρικό τους, λόγω της ακριβής φοιτητικής στέγης.

Συνολικά 317 τμήματα ΑΕΙ περιλαμβάνονται στο νέο «χάρτη των μετεγγραφών», όπως τον εισηγείται η ΕΘΑΑΕ. Στον αντίποδα, 104 τμήματα παραμένουν «μη αντίστοιχα», όπως τα ορίζει η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ και, άρα, οι φοιτητές τους δεν έχουν δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ.

Βαθμολογίες

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα ληφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς είναι κρίσιμη εν όψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, χθες δημοσιοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των φετινών περίπου 90.000 υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μία θέση στα ΑΕΙ. Όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τμημάτων, θα μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο (η προθεσμία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου).

Έτσι, οι προσθήκες νέων τμημάτων στο χάρτη των μετεγγραφών θα επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων, καθώς πλέον θα μπορούν να δηλώσουν περισσότερα τμήματα τα οποία θα προσφέρουν τη δυνατότητα μετεγγραφής.

Ειδικότερα, από το χάρτη των τμημάτων που δέχονται μετεγγραφή, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

•Τα Τμήματα Γεωπονίας έχουν διακριθεί σε όσα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης του πενταετούς προγράμματος σπουδών ως integrated master και χορηγούν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο α΄ και β΄ κύκλου σπουδών (τα τμήματα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Θεσσαλίας και του Δυτικής Μακεδονίας μπήκαν σε αυτή την ομάδα δίπλα στο τμήμα του ΑΠΘ) και όσα δεν την έχουν ολοκληρώσει (του Πελοποννήσου, του Διεθνούς, του Ιωαννίνων).

•Το Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (στην Καρδίτσα) αντιστοιχήθηκε με τα τμήματα με ίδιο αντικείμενο σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Αγρίνιο.

•Το Ιστορίας Αρχαιολογίας Πατρών αντιστοιχήθηκε με εκείνα σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρέθυμνο, Καλαμάτα, Βόλο.

•Αντιστοιχήθηκαν οι Νοσηλευτικές ΕΚΠΑ και Πελοποννήσου, αλλά όχι του Δημοκριτείου Θράκης.