Μιναγιώτικο φράγμα: Ανέλαβε εκτιμητής του υπουργείου Οικονομικών για την αξία των απαλλοτριώσεων

Μιναγιώτικο φράγμα: Ανέλαβε εκτιμητής του υπουργείου Οικονομικών για την αξία των απαλλοτριώσεων

Εν αναμονή (ακόμα) ορισμού ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών

Υπογράφηκε από τη Γενική Γραμματεία  Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η σύμβαση απευθείας ανάθεσης σε πιστοποιημένο εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών της παροχής τεχνικών και επιστημονικών υπηρεσιών για την εκτίμηση της αξίας των απαλλοτριωμένων ακινήτων και των επικειμένων τους, για την αναγκαστική απαλλοτρίωση που αφορά στην κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος και του αντίστοιχου δικτύου άρδευσης.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ορισθεί η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τις κοινοπραξίες που έχουν ενδιαφερθεί.

Αξία απαλλοτριώσεων

Η έκταση που θα καταλάβει το έργο είναι συνολικού εμβαδού 1.118.592 τ.μ. και ο πιστοποιημένος εκτιμητής με τη σύμβαση αναλαμβάνει:

-Σύνταξη Έκθεσης Εκτίμησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2882/2001 «Κώδικας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων» έτσι όπως ισχύει, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά: α) εκτίμηση τιμής μονάδος του απαλλοτριούμενου ακινήτου για κάθε είδος περιουσιακού στοιχείου αυτοτελώς, όπως εδαφική έκταση, λοιπές ουσιώδεις κτηριακές ή παραγωγικές εγκαταστάσεις και επικείμενα του ακινήτου (δέντρα, φυτείες, περιφράξεις κ.λπ.), β) εκτίμηση περί της ωφέλειας των παρόδιων ιδιοκτησιών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν. 2971/01, αν αιτηθεί από το φερόμενο ιδιοκτήτη του απαλλοτριούμενου ακινήτου, για όσες ιδιοκτησίες το αιτηθούν, γ) εκτίμηση της τυχόν απομείωσης της αξίας των τμημάτων του απαλλοτριούμενου ακινήτου που απομένουν μετά την απαλλοτρίωση.

Επίσης, ο εκτιμητής  θα υποστηρίξει το δικαστικό αντιπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά τις δικασίμους ενώπιον των δικαστηρίων  για την υποστήριξη των θέσεων του Δημοσίου με παροχή  υπομνήματος, ή και με μαρτυρία, εφόσον αυτή απαιτηθεί και εφόσον αυτή είναι εφικτή από την ανάδοχο εταιρεία κατά την απόλυτη κρίση της. 

Δεσμευτικές προσφορές

Ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου», προϋπολογισμού 142 εκατ. (με ΦΠΑ),  έχει μπει στο τελικό του στάδιο. Ο ανταγωνιστικός διάλογος έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχει σημειωθεί καθυστέρηση από την αναθέτουσα αρχή, που είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ορίσει την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τις κοινοπραξίες ΓΕΚ Τέρνα – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίου) – Intrakat – Μεσόγειος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Μόλις γίνει αυτό, τότε το έργο του Μιναγιώτικου φράγματος μπαίνει στην τελική φάση των τευχών δημοπράτησης.

Το έργο περιλαμβάνει το Φράγμα Μιναγιώτικο και το δίκτυο που πρόκειται να αρδεύσει έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος και να υδρεύσει τους οικισμούς Λαχανάδας και Φοινικούντας του Δήμου Πύλου – Νέστορος και Μηλίτσας και Βλασαίικων του Δήμου Μεσσήνης.

Οι εργασίες χωροθετούνται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το δε φράγμα προτείνεται να κατασκευαστεί 2 χλμ. περίπου δυτικά του οικισμού Βλασαίικα και σε απόσταση 5,5 χλμ. από τις εκβολές του ομώνυμου ποταμού, οι οποίες χωροθετούνται 800 μ. δυτικά του οικισμού της Φοινικούντας.

Της Βίκυς Βετουλάκη