Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Μεσσηνίας συσπειρώνονται ιδρύοντας Ομοσπονδία

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Μεσσηνίας συσπειρώνονται ιδρύοντας Ομοσπονδία

Φωνάζουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει και ζητούν συστράτευση των αγροτών

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού, Γαργαλιάνων και Κοντοβουνίων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ιδρύοντας την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας. Μάλιστα, για αυτό το σκοπό θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Μεσσήνης την Παρασκευή 12 Ιουλίου το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων κάλεσαν τους αγρότες να δημιουργήσουν και νέους συλλόγους σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν, ενώ απηύθυναν γενικότερα κάλεσμα προς όλους να ενταχθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους, καθώς μόνο έτσι μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν πράγματα.

Από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης ο Σπύρος Νικολόπουλος ανέφερε ότι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα παραμένει δύσκολη και κάθε λεπτό που περνάει τα πράγματα χειροτερεύουν. Έτσι, «θα πρέπει να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των αγροτών», καλώντας όλους τους παραγωγούς να ιδρύσουν νέους συλλόγους, αλλά και «να μπουν» στους υπάρχοντες, προκειμένου να τονωθεί το κίνημα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξήγησε, είναι με τον ΕΛΓΑ, τις δακοκτονίες και τις επιδοτήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι αιτήσεις ΟΣΔΕ, χαρακτηρίζοντας τις επιδοτήσεις που δόθηκαν ως «κλέψιμο».

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, ο Κώστας Αποστολόπουλος κάλεσε επίσης τους αγρότες, τους αγροτικούς φορείς και του συλλόγους να στηρίξουν την προσπάθεια ίδρυσης της Ομοσπονδίας, ενώ προέτρεψε κι αυτός να δημιουργηθούν και νέοι αγροτικοί σύλλογοι στα χωριά, με σκοπό να γίνει πιο δυνατή και ισχυρή η Ομοσπονδία.

Εξηγώντας στη συνέχεια το ρόλο της, ανέφερε ότι θα παλεύει για τη λύση των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στην αγροτιά, όπως και για να δίνει λύση στα αιτήματα των αγροτών, «που πλέον γίνονται αιτήματα επιβίωσης».

Η Ομοσπονδία, σχολίασε, θα αγωνίζεται στους δρόμους με τα τρακτέρ και με τα μπλόκα, όπως κάνουν ήδη οι υπάρχοντες σύλλογοι. Θα διεκδικεί, θα παίρνει λύσεις και δε θα είναι για επισκέψεις σε πολιτικά γραφεία.

Τελευταίος για την ίδρυση της Ομοσπονδίας μίλησε από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων ο Νίκος Σινάνης. Όπως ανέφερε, η Ομοσπονδία είναι ένα βασικό ενωτικό όργανο των συλλόγων και των αγροτών στη Μεσσηνία, έτσι ώστε να προωθηθούν συγκεντρωτικά τα πολλαπλά αιτήματα του κλάδου. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «δυστυχώς η Πολιτεία έχει στοχευμένη πολιτική κατά του πρωτογενούς τομέα, με την παραγωγή να έχει ήδη μειωθεί τουλάχιστον 40%. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις, ειδικά σε θέματα εργατών γης, ενώ οι τιμές των προϊόντων είναι ακαθόριστες», με το κόστος παραγωγής να είναι ανυπέρβλητο και να μην μπορούν οι αγρότες να το χαλιναγωγήσουν.   

Έκλεισε δε, λέγοντας ότι οι αγρότες έχουν ήδη χρεοκοπήσει, με την Πολιτεία να στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του πρωτογενούς τομέα.

Αγροτοδικεία

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν ότι σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έρχεται να προστεθεί ότι και αυτή η κυβέρνηση απαντά με κλητεύσεις σε δικαστήρια – αγροτοδικεία στις 26 Ιουλίου, όσον αφορά στα μπλόκα του 2022.

Όπως ανέφεραν, αυτός ο τρόπος δεν τους φοβίζει, δεν τους στέλνει πίσω στα σπίτια τους, αλλά αντίθετα τους πεισμώνει, αφού θεωρούν ότι έχουν δίκιο και πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης. Θα πάνε, διατράνωσαν, στα δικαστήρια οργανωμένα, συντεταγμένα και θα αποδείξουν το δίκιο του αγώνα τους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση