Επιφυλακτικοί παραγωγοί και αγορά
Μετά ένα χρόνο που οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου εκτινάχθηκαν στα ύψη λόγω της μειωμένης παραγωγής διεθνώς, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης, δήλωσε στο EΡΤΝews ότι «οι προβλέψεις για την τιμή του ελαιολάδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι θετικές για τον καταναλωτή».
«Η επερχόμενη παραγωγή φαίνεται από τα πρώτα σημάδια ότι θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένη προσφορά» δήλωσε στην εκπομπή Newsroom ο κ. Γιαννούλης.
Μιλώντας για την τιμή πώλησης του ελαιολάδου στη χονδρική αγορά, επισήμανε ότι «φέτος οι τιμές παραγωγού από τα ψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα έχουν ήδη μειωθεί στα 7,5 ευρώ το κιλό».
Όπως τόνισε, «εφόσον οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται μια περαιτέρω μείωση των τιμών. Αν αυτή η μείωση θα είναι ένα ή δύο ευρώ, αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα».
Ερωτηθείς o πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου για το φαινόμενο της νοθείας, είπε ότι «είναι διαχρονικό και απαιτείται η παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «στη χώρα μας, δυστυχώς, σχεδόν το 70% του ελαιολάδου καταναλώνεται σε χύμα ανώνυμες συσκευασίες, κάτι που ενέχει ρίσκο για τον καταναλωτή».
Όσον αφορά στη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου, δήλωσε ότι είναι διεθνώς εμπορεύσιμη και καθορίζεται από το μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι περυσινές υψηλές τιμές οφείλονταν στην ιστορικά χαμηλή παγκόσμια παραγωγή, κάτι που επηρέασε και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία.
«Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή και μειωμένες τιμές» είπε ο κ. Γιαννούλης, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να αναμένουμε την τελική διαμόρφωση των τιμών τους επόμενους μήνες».
Εν αναμονή των εξελίξεων η Μεσσηνία
Χωρίς τιμές αυτή την περίοδο και με τις όποιες πράξεις καταγράφονται να χαρακτηρίζονται ως μεμονωμένες, σε αναμονή του πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα η κατάσταση της αγοράς, βρίσκεται η Μεσσηνία, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Γιάννης Πάζιος, γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, στην “Ύπαιθρο Χώρα”. Κατά τον ίδιο, η εικόνα αυτή που επικρατεί δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει, καθώς και οι κινήσεις όλων έχουν αναπροσαρμοστεί στους ρυθμούς που έχουν επιβάλει οι τρέχουσες συνθήκες.
Ως προς τη νέα παραγωγή για την περιοχή, όλα δείχνουν να κυλούν ομαλά, προμηνύοντας μία καλή χρονιά, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να διατυπωθεί ακόμη αριθμητική εκτίμηση, με την επισφάλεια που φέρνει η λειψυδρία, η οποία είναι ορατή ακόμη και στο επίπεδο της πόλης της Καλαμάτας, όπως αναφέρει ο κ. Πάζιος. Σε αυτό προστίθεται, βέβαια, και το γεγονός ότι ακολουθούν ακόμη κρίσιμοι μήνες μέχρι να έρθει η ώρα της συλλογής του καρπού.
«Θα το δούμε αν είναι καλύτερη από την περσινή, γιατί με αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες ενδεχομένως να έχουμε θέμα στις ποσότητες, όχι στην ποιότητα», απαντά ο κ. Πάζιος, ερωτηθείς για τη νέα παραγωγή στην περιοχή, που και φέτος υπήρξε «νησίδα» καλών επιδόσεων.
«Μέχρι και η Καλαμάτα, εδώ και 2-3 βδομάδες τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει αρκετές ώρες πρόβλημα στην τάση και την παροχή, γιατί ακριβώς έχουν πέσει τα αποθέματα. Αυτό συμπαρασύρει πρώτα από όλα τους αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους. Όλοι προσπαθούν να κάνουν νέες γεωτρήσεις, η ίδια η πόλη της Καλαμάτας κάνει αυτήν τη στιγμή νέες γεωτρήσεις για την υδροδότησή της», περιγράφει, μιλώντας για ένα πρόβλημα που θα δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα, αλλά και για μια κατάσταση που μάλλον «θα έχουμε να τη συζητάμε για χρόνια».