Οι «Εθελοντές Μεσσηνίας» ξεκίνησαν τη δράση τους και παρουσιάζονται

Οι «Εθελοντές Μεσσηνίας» ξεκίνησαν τη δράση τους και παρουσιάζονται

Νέος εθελοντικός σύλλογος για υγεία, πυρασφάλεια και ευάλωτες ομάδες

Ένας νέος εθελοντικός σύλλογος έχει κάνει την εμφάνισή του τους τελευταίους μήνες στη Μεσσηνία, κι αν και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της στελέχωσης και οργάνωσης, ήδη απαριθμεί πάνω από 70 μέλη. Πρόκειται για τον Εθελοντικό Σύλλογο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό τον τίτλο «Εθελοντές Μεσσηνίας».

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συλλόγου είναι πως δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς, με κάθε έναν να έχει το δικό του υπεύθυνο και εθελοντές, οι οποίοι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον.

Οι τρεις τομείς δράσης του συλλόγου αφορούν:

-Στην υγεία, για θέματα ιατρικά, νοσηλείας και φαρμακευτική υποστήριξη

-Στην πυροπροστασία – πυρασφάλεια, για θέματα πρόληψης πυρκαγιών, σεισμικά γεγονότα, οδικά ατυχήματα κ.ά.

-Στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως ηλικιωμένων, άστεγων, πολύτεκνων, ΑμεΑ κ.λπ.

Με τρεις τομείς
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του συλλόγου, Παναγιώτης Λεντζής, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του, είπε ότι η ιδέα ξεκίνησε μέσα από επικοινωνία και προβληματισμούς που του εξέφραζαν πολίτες. «Από τους βασικούς τομείς που σκεφθήκαμε να δημιουργήσουμε, είναι αυτός της υγείας, για να μπορούμε – πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς- να υποστηρίζουμε και να βοηθούμε άτομα που μας έχουν ανάγκη. Επίσης, να ενημερώνουμε τον κόσμο για θέματα υγείας. Στην ομάδα συμμετέχουν εθελοντές γιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι», παρατήρησε ο κ. Λεντζής.

Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός της πυροπροστασίας – πυρασφάλειας, με στόχο του συλλόγου την παροχή βοήθειας όταν υπάρχει ένα συμβάν σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, για απεγκλωβισμούς κι άλλα έκτακτα περιστατικά. Υπεύθυνος ομαδάρχης είναι ο κ. Χρήστος Δημαρέσης.

Ο τρίτος τομέας αφορά στις ευάλωτες ομάδες και σε αυτόν, όπως σημείωσε ο κ. Λεντζής, ο σύλλογος δίνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς θα αφορά ηλικιωμένους, παιδιά και οικογένειες με ανάγκες για ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, συνδρομή με είδη ανάγκης και διευκόλυνση πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες. Ομαδάρχης του τομέα είναι ο κ. Βασίλης Νίκας.

«Βασικό μας μέλημα είναι να έχουμε εθελοντές από όλη την κοινωνία, για να δυναμώσουμε και να μπορούμε να βοηθήσουμε σε όλους τους τομείς κι όλους τους συνανθρώπους μας», κατέληξε ο κ. Λεντζής.

Με εκπαίδευση
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ευάγγελος Βράκας, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα για τις ευάλωτες ομάδες, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη τη βοήθεια, είτε πρόκειται για κακοποιημένη γυναίκα που πρέπει να ενθαρρυνθεί και να προστατευτεί, είτε κάποιο παιδί ή ηλικιωμένο. «Θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν μόνοι τους να πάρουν πρωτοβουλία. Υπάρχουν καθημερινά περιστατικά που χρήζουν βοήθειας. Πάντα, φυσικά, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Βράκας.

Η γενική γραμματέας του συλλόγου, Αγγελική Χρονοπούλου, η οποία είναι νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ασχολείται με τον εθελοντισμό και όταν της έγινε η πρόταση από τον πρόεδρο, δέχτηκε με μεγάλη χαρά να συμμετέχει. «Έχουμε πολλά να προσφέρουμε στο συνάνθρωπό μας. Στον τομέα της υγείας είναι πολλές οι ανάγκες. Από το σύλλογο γίνονται ουσιαστικά βήματα βοήθειας μέσα από την προσφορά», σχολίασε η κα Χρονοπούλου.

Στον τομέα της υγείας επικεφαλής είναι η επισκέπτρια υγείας, Εύη Τζώρτζη, η οποία υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. «Το επάγγελμά μου αφορά στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Το υπηρετώ αρκετά χρονιά και το αγαπάω. Η ομάδα μας θα επικεντρωθεί σε ζητήματα ιατρικής και νοσηλευτικής. Στην παροχή πρώτων βοηθειών σε έκτακτες ανάγκες και στη σωστή ενημέρωση του πληθυσμού σε αυτά τα ζητήματα. Η ομάδα απαρτίζεται από υγειονομικούς και άλλα άτομα που υπηρετούν σε χώρους υγείας. Θα γίνει εκπαίδευση και όλα τα μέλη θα πιστοποιηθούν πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, ενώ εκπαίδευση θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά, θα είμαστε σε συνεργασία με την τρίτη ομάδα για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ η μια ομάδα θα συμπληρώνει την άλλη. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το συνάνθρωπο. Μακάρι να μας ακολουθήσει κι άλλος κόσμος και να μεγαλώσουν οι ομάδες μας», κατέληξε η κα Τζώρτζη.

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επισκέπτεται τη σελίδα του Συλλόγου στο facebook «Εθελοντικός σύλλογος πολιτικής προστασίας» ή στο instagram «ethelontikos», ενώ το τηλέφωνο του συλλόγου είναι 6909191296.

Της Βίκυς Βετουλάκη