Με μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς φορέων και πολιτών παρουσιάστηκαν προχθές στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας από τη μελετητική ομάδα έργου η πρότασή τους για την ολιστική ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου Καλαμάτας και οι μελέτες ωρίμανσης.
Η υλοποίηση του έργου έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην Πρόσκληση ΑΤ06 «Αστική Αναζωογόνηση», ενώ για την εκπόνηση των μελετών έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε.Α. ΟΤΑ».
Η όλη παρουσίαση εισέπραξε θετικά σχόλια από την πλευρά των πολιτών. Η ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου έρχεται να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το αστικό τοπίο σε πάνω από 100 στρέμματα, και να αποτελέσει ένα εξίσου σημαντικό δεύτερο κέντρο – πόλο έλξης της Καλαμάτας, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής αλλά και της υπόλοιπης πόλης, δημιουργώντας ένα μοναδικό πνεύμονα περιπάτου και αναψυχής με εκπαιδευτική, αθλητική και πολιτιστική πνοή.
Κατά τη συζήτηση, στην οποία παραβρέθηκαν από την ομάδα έργου οι Στέφανος Πάντος Κίκκος, Γρηγόρης Σταυριδάκης, Παρασκευή Παπαδημητρίου και Νίκος Κουτρουμπής, αναλύθηκαν οι παράμετροι του σχεδιασμού, η προσέγγιση των μελετητών, αλλά και οι απαιτήσεις και οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις από το κοινό.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε ότι «η διαβούλευση με φορείς και κατοίκους, αλλά και η συμμετοχικότητα σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης, αποτελεί για εμάς ένα στοιχείο κρίσιμο, το οποίο και επιζητούμε».
Επίσης, με αφορμή την παρουσίαση του κεντρικού σχεδιασμού για την ανατολική πόλη, ανέφερε: «Με όρους βιωσιμότητας σχεδιάζουμε την εξέλιξη της ανατολικής πόλης, προσφέροντας τη δυνατότητα στην περιοχή να αποκτήσει νέα ταυτότητα και νέες προοπτικές. Μια παρέμβαση ολιστική, που περιλαμβάνει αναπλάσεις, δημιουργία νέων δράσεων, εμπλουτισμό με νέες χρήσεις για όλους, διαμόρφωση διακριτών εισόδων, δημιουργία αξόνων κυκλοφορίας, κατασκευή χώρων αναψυχής, με δραστηριότητες αθλητικές και εκπαιδευτικές, με κατασκευή πολιτιστικών και εμπορικών υποδομών, διασύνδεση των υπό κατασκευή κοινοχρήστων χώρων και υποδομών της περιοχής, δίκτυα πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου, μια παρέμβαση σε περισσότερα από 100 στρέμματα».
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, η προμελέτη (συνημμένα σχέδια και φωτορεαλιστικά) έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, προκειμένου να τεθεί σε κοινή χρήση προς όλους για περαιτέρω επεξεργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται προτάσεις και τα σχόλια στα email v.papaefstathiou@kalamata.gr ή kalamata.mission@gmail.com μέχρι τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να τεθούν υπόψη του Δήμου και των μελετητών.
Δείτε εδώ σε εικόνες όλη την προμελέτη
Πίσω σκηνή
Οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσίαση θεωρούμε ότι ήταν άκρως θετικές. Μάλιστα, ήχησε πολύ όμορφα στα αυτιά μας μια παρατήρηση των μελετητών. Ότι θα υπάρχει αρκετό χρώμα στις παρεμβάσεις. Εμείς θα λέγαμε να μπει ξεχωριστό χρώμα παντού. Στα παγκάκια, στους χώρους αναψυχής, στο αναψυκτήριο, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, στους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους.
Και μία συμπληρωματική ιδέα η οποία ακούστηκε και στις παρεμβάσεις των πολιτών. Στην πόλη της Λεμεσού, στην Κύπρο, κατασκευάζεται ένα ανάλογο πάρκο, με την ίδια κεντρική ιδέα. Τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πάρκου, που θα λειτουργήσει ως σημαντικός κόμβος στάσης, κοινωνικής συνάθροισης και αναψυχής και μελλοντικά θα προσδώσει δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και θα συνδέσει με πράσινο δίκτυο και ποδηλατόδρομους άλλα πάρκα και σημαντικές λειτουργίες που σήμερα παρουσιάζονται ασύνδετες και κατακερματισμένες.
Εκεί, το κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο της σύνθεσης για την πλατεία είναι ο κύκλος, σχήμα που προάγει την κοινωνικοποίηση. Η χρήση του κύκλου στο πλαίσιο ατομικών ή ομαδικών δραστηριοτήτων ενισχύει την κοινωνική συνοχή και το αίσθημα του «ανήκειν».
Ας σκεφτούμε κάτι ανάλογο και στο Ανατολικό Κέντρο.
Α.Π.