Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας: Ιδρυτικό συνέδριο, ανάδειξη διοίκησης και πρόγραμμα δράσης

Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας: Ιδρυτικό συνέδριο, ανάδειξη  διοίκησης και πρόγραμμα δράσης

Το πρώτο και ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας (ΟΑΣΜ) πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Μεσσήνη με τη συμμετοχή τεσσάρων Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, Γαργαλιάνων, Κοντοβουνίων, Μεσσήνης και Χανδρινού, και της προσωρινής διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Οιχαλίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε συνέλευση που αποφάσισε το πρόγραμμα δράσης, εγκρίθηκε το καταστατικό, ενώ ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και  Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους καλεσμένους φορείς. Πρώτος χαιρέτισε ο Θανάσης Αθανασόπουλος, γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, και ακολούθησαν ο Πέτρος Χιώτης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο Γιώργος Καπερώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και ο Αποστόλης Ζωντανός, εκ μέρους των Ιδιωτών Γεωπόνων και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού. 

Από την εισήγηση της προσωρινής διοίκησης και τις ομιλίες των συνέδρων, τονίστηκε «η ανάγκη για αγώνα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος από κυβέρνηση- Ε.Ε.- ΚΑΠ. Ότι ο αγώνας αυτός θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών απέναντι σε πολυεθνικές – μεγαλέμπορους και μεγαλοαγρότες, που θέλουν να βάλουν χέρι στην παραγωγή και στο ξεκλήρισμά μας».

Η απόφαση που ομόφωνα επικύρωσε η γενική συνέλευση, ήταν η υιοθέτηση των αιτημάτων πάλης της  Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη γραμματεία της.

Σημειώθηκε ακόμη η αναγκαιότητα «για συμμετοχή όλων των μικρομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της περιοχής σε αγροτικούς συλλόγους. Να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι Σύλλογοι ή Επιτροπές Αγώνα σε πρώιμη φάση και να καλύψουμε το σύνολο του νομού. Η αναγκαιότητα για ουσιαστική λειτουργία, ανασυγκρότηση, αναζωογόνηση των αγροτικών συλλόγων. Αυτό προϋποθέτει να υπάρχει τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ., να συζητάει θέματα που αφορούν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη του συλλόγου, αλλά και συνολικά προβλήματα που αφορούν στη διαβίωση στο χωριό. Να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας για την επιβίωσή μας ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε και που σκληραίνει μέρα με τη μέρα.

Στον αγώνα που κάναμε και θα κάνουμε, δεν μπορούμε όμως μόνοι μας να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Χρειάζεται να είμαστε δίπλα και να συμμαχήσουμε με αυτούς που έχουμε κοινά συμφέροντα, με όλους αυτούς που υποφέρουν σήμερα. Όπως εμείς θέλουμε τη συμπαράσταση των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, το ίδιο και εμείς πρέπει να δείχνουμε τη συμπαράστασή μας όταν αγωνίζονται».

Για το επόμενο διάστημα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης την Παρασκευή 26 Ιουλίου στα δικαστήρια Καλαμάτας, όπου δικάζονται συνάδελφοι συνδικαλιστές για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το 2022.

Αποτελέσματα των εκλογών
Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΑΣΜ έχουν ως εξής:

Ψήφισαν: 30 αντιπρόσωποι

Έγκυρα: 30 αντιπρόσωποι

Έλαβαν

-Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αποστολόπουλος Κώστας        27 ψήφοι

Βουδούρης Παναγιώτης           15 ψήφοι

Δαρσακλής Ηλίας                       10 ψήφοι

Δουρούμης Κώστας                   20 ψήφοι

Θεοδωρακόπουλος Χρήστος   26 ψήφοι

Θλιμμένος Παναγιώτης             23 ψήφοι

Κουμούτσος Αντρέας                   5 ψήφοι

Κότσιρας Βασίλης                       21 ψήφοι

Νικολόπουλος Σπύρος               27 ψήφοι

Παναγιωτόπουλος Στέλιος        16 ψήφοι

Σινάνης Νίκος                               22 ψήφοι

-Για την Εξελεγκτική Επιτροπή

Ζωντανός Αποστόλης                 30 ψήφοι

Καυκάς Γιώργος                          30 ψήφοι

Σουρίλας Χρήστος                      30 ψήφοι

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε σε Σώμα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας, και ομόφωνα ψήφισε τις αρμοδιότητες των μελών της.

Η σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Νικολόπουλος Σπύρος

Αντιπρόεδρος Α΄: Αποστολόπουλος Κώστας

Αντιπρόεδρος Β΄: Σινάνης Νίκος

Γραμματέας: Θλιμμένος Παναγιώτης

Ταμίας: Παναγιωτόπουλος Στέλιος

Μέλη: Βουδούρης Παναγιώτης, Δουρούμης Κώστας, Θεοδωρακόπουλος Χρήστος, Κότσιρας Βασίλης

Αναπληρωματικοί: Δαρσακλής Ηλίας, Κουμούτσος Αντρέας.