Παν. Πελοποννήσου: Τα μεταπτυχιακά που λειτουργούν στα Τμήματα της Καλαμάτας

Παν. Πελοποννήσου: Τα μεταπτυχιακά που λειτουργούν στα Τμήματα της Καλαμάτας

Μεταπτυχιακό… Για κάποιους ένα όνειρο ζωής… Για κάποιους μια λογική εξέλιξη… Για κάποιους κάτι απαραίτητο για μια θέση στην αγορά εργασίας… Για κάποιους ένα χαρτί που δίνει μόρια για αναβάθμιση στο Δημόσιο… Για κάποιους κάτι που κάνουν καθαρά για τους ίδιους, αφού θέλουν να εξειδικεύσουν σε ένα αντικείμενο τις γνώσεις τους… Για κάποιους ένα άπιαστο όνειρο που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν, όμως το κόστος είναι απαγορευτικό…

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικοί λόγοι για τους οποίους ένας πτυχιούχος Πανεπιστημίου ή πρώην ΤΕΙ θα μπει στη λογική να συνεχίσει τις σπουδές του για να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό.

Όποιος κι αν είναι, τελικά, ο λόγος, τα μεταπτυχιακά που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες, με κάποια να έχουν αντίκρισμα και περιεχόμενο που προσφέρει γνώση.
Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτά που τμήματα πανεπιστημίων δημιούργησαν απλά για να τα δημιουργήσουν και αποσκοπούν στο κέρδος, αφού ένα μεταπτυχιακό εισφέρει σε ένα πανεπιστήμιο χρήματα.

Όταν, λοιπόν, κάποιος μπαίνει στη λογική της αναζήτησης μεταπτυχιακού, πρέπει να το ψάξει καλά και να υπολογίσει διάφορους παράγοντες (σχετικά με τις σπουδές, το κόστος, την απόσταση από τον τόπο διαμονής κ.λπ.).

Εμείς θα επικεντρωθούμε στα μεταπτυχιακά που προσφέρονται στα τμήματα της Καλαμάτας, 9 στον αριθμό, με το ένα να είναι μάλιστα αγγλόφωνο και να έχει κερδίσει την προτίμηση φοιτητών από το εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, υπό τον τίτλο “Cultural Heritage Materials and Technologies-CultTech”, είναι από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και αποτέλεσε ένα από τα στοιχήματα που είχε βάλει ο αείμνηστος Νίκος Ζαχαριάς και κατάφερε να κερδίσει.

Και τα άλλα, πάντως, έχει φανεί από τις ορκωμοσίες ότι τα προτιμούν αρκετά άτομα, με το αντικείμενο σπουδών σε κάποια να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και να είναι μοναδικό στο είδος τους.

Τέλος, να σημειώσουμε πως σίγουρα αποτέλεσε αναβάθμιση για κάποια από τα μεταπτυχιακά προγράμματα των τμημάτων της Καλαμάτας η απορρόφηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου από το Πανεπιστήμιο.

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τα μεταπτυχιακά πρόγραμμα που λειτουργούν στην Καλαμάτα, ξεκινώντας από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτισμικών Σπουδών:

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

-Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες Θεωρήσεις και Προοπτικές
Αντικείμενο του ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές» είναι η διεύρυνση και στοιχειοθέτηση του ορίζοντα της ιστορικής γνώσης, καθώς και η προαγωγή της έρευνας στο πεδίο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας μέσα κυρίως από αρχειακά τεκμήρια.
Το Πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προπτυχιακές σπουδές που προσφέρουν Τμήματα Ιστορίας ή συναφή προς αυτά Τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

-Cultural Heritage Materials and Technologies-CultTech
Το εν λόγω αγγλόφωνο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το ΔΠΜΣ CultTech αποσκοπεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και των Φυσικών Επιστημών. Μια προσέγγιση που επιτυγχάνεται μέσω της εξοικείωσης των φοιτητών στη χρήση σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού για τη χημική/τεχνολογική ανάλυση ευρημάτων, καθώς και την ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση μνημείων ή αντικειμένων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σε μια εποχή με πληθώρα ευρημάτων από συστηματικές ανασκαφές ανά τη χώρα, που προκαλούν σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα όσον αφορά στην αρχαιολογική μελέτη, το επιστημονικό πεδίο της Αρχαιομετρίας, μέσω της συνεχόμενης αναβάθμισης των αρχαιομετρικών τεχνικών, καθίσταται ολοένα πιο αναγκαίο, προσφέροντας ένα διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης που ενισχύει την αρχαιολογική ερμηνεία. Παράλληλα, το ΔΠΜΣ CultTech πραγματεύεται ζητήματα του κλίματος, του καιρού και της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την ευπάθεια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ προσφέρει και πιο θεωρητικά μαθήματα, παρέχοντας μια ολιστική εκπαίδευση τους σπουδαστές του στη μελέτη του Αρχαιολογικού Τοπίου και των Υλικών Καταλοίπων, καθώς και στη Διαχείριση και Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

-Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά (λειτουργεί στο Μυστρά)
Το ΔΠΜΣ «Μάνατζμεντ και Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά – ManTech» αποτελεί σύμπραξη των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Διοικητικής Επιστήμης Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων. 
Το γνωστικό αντικείμενο του Mantech σχετίζεται με τους σύγχρονους και διεπιστημονικούς κλάδους του Μάνατζμεντ και των Νέων Τεχνολογιών, με εφαρμογή στην Πολιτιστική Κληρονομιά.
Σκοπός είναι η παροχή εξειδικευμένων, σύγχρονων και ανταγωνιστικών επιστημονικών γνώσεων σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών και ερευνητικών κατευθύνσεων στο εν λόγω θεματικό πεδίο.

Στόχος του ΔΠΜΣ Mantech είναι οι απόφοιτοι:
α. να μπορούν να εργαστούν στη διοίκηση και διαχείριση πολιτιστικών φορέων και προγραμμάτων στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς με χρήση τεχνολογικών εργαλείων
β. να μπορούν να εργαστούν ως μέλη διεπιστημονικών ομάδων σε επαγγελματικά προγράμματα που αφορούν στον πολιτισμό
γ. να αναπτύξουν την ερευνητική φιλοσοφία και μέσω αυτής να κατακτήσουν τις έννοιες της εφικτότητας μιας πολιτιστικής ιδέας, αλλά και της συνεπαγόμενης επιχειρηματικότητας και βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

-Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εμβάθυνση στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, καθώς και στη Συγκριτική Γραμματολογία και στη Θεωρία της Λογοτεχνίας, με σκοπό τη θεωρητική και φιλολογική συγκρότηση και εξέλιξη των φοιτητών σε επιστήμονες υψηλού επιπέδου, ικανούς να συμβάλουν στην εκπαιδευτική, ερευνητική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Σε μιαν εποχή ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης και παγκοσμιοποίησης της γνώσης και της οικονομίας, οι Κλασικές, οι Νεοελληνικές και οι Ανθρωπιστικές, ευρύτερα, Σπουδές παραμένουν σταθερά βασικός άξονας Πολιτισμού και Παιδείας. Πρωτοστατούν σε πολλούς τομείς της παγκόσμιας ερευνητικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς αποτελούν τις απαρχές της δυτικής σκέψης, τις απαρχές ή σημαντικό κομμάτι της νεοελληνικής σκέψης και λογοτεχνίας, και των εκπαιδευτικών δομών που καθορίζουν το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

-Λογιστική και Χρηματοοικονομική/ Accounting and Finance
Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική [Master of Science (M.Sc) in Accounting and Finance] είναι η καθιέρωση και ανάπτυξη ενός αξιόπιστου μεταπτυχιακού προγράμματος που θα προάγει περαιτέρω τον κεντρικό «πυρήνα» της ιδρυτικής φιλοσοφίας του τμήματος, που είναι η χρηματοοικονομική και λογιστική επιστήμη.

Το συγκεκριμένο ΠΜΣ είναι σπονδυλωτά δομημένο, έτσι ώστε να συνθέτει τις δύο αυτές επιστημονικές κατευθύνσεις, αλλά και να παρέχει τη δυνατότητα αξιόλογης εξειδίκευσης και εμβάθυνσης σε μία εξ αυτών, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ικανότητες των εκπαιδευομένων και διαφοροποιώντας το επαγγελματικό τους προφίλ.
Κατά αυτόν τον τρόπο απαντά αποτελεσματικά στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές τάσεις και προκλήσεις που απαιτούν όλο και περισσότερο δημιουργική σύνθεση των χρηματοοικονομικών και λογιστικών γνώσεων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
Επιπλέον, το ΠΜΣ σκοπεύει στην παροχή χρήσιμων πρακτικών γνώσεων και πληροφοριών, έτσι ώστε ο επαγγελματίας λογιστής και χρηματοοικονομολόγος να είναι σε θέση να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου των οργανισμών, των επιχειρηματικών μονάδων και της κοινωνικής οικονομίας.

-Διοίκηση και Χρηματοοικονομικός Σχεδιασμός για Στελέχη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

Το Executive MBA είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα σχεδιασμένο για τα σημερινά στελέχη και επαγγελματίες που χρειάζονται να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τόσο για επαγγελματική σταδιοδρομία και ανέλιξη όσο και για προσωπική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμά αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για να προσφέρει στα πεπειραμένα (και όχι μόνο) στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όλες τις γνώσεις που χρειάζονται για να μπορέσουν να ανελιχθούν σε ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες διοίκησης.
Το πρόγραμμα σπουδών Executive MBA δίνει έμφαση στις εφαρμοσμένες γνώσεις και δεξιότητες των σπουδαστών, δημιουργώντας στρατηγικές δεξιότητες ηγεσίας.

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών

-Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Γνωστικό Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η διεπιστημονική μελέτη του πολυσύνθετου διοικητικού φαινομένου, τόσο στο επίπεδο του κεντρικού κράτους όσο και σε εκείνο των διαφόρων βαθμών της αυτοδιοίκησής του, στο ελληνικό παράδειγμα πρωτίστως, ενταγμένο πάντα στο ευρωπαϊκό συγκείμενό του, καθώς και η κατανόηση των συμβολών της δημοκρατικής, αποτελεσματικής και αποδοτικής τοπικής, εθνικής και ενωσιακής διακυβέρνησης σε μια ευφυή, βιώσιμη και κοινωνικά ισόρροπη ανάπτυξη.

Η διεπιστημονική προσέγγιση που εφαρμόζεται, συνδυάζοντας την εμβαθυμένη μελέτη διαφόρων γνωστικών αντικειμένων της διοικητικής επιστήμης, της πολιτικής επιστήμης και της ιστορίας των θεσμών, μέσα από εξειδικευμένα μαθήματα, μαζί με την εφαρμοσμένη έρευνα που θα οδηγεί σε διπλωματική εργασία, στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων προετοιμάζοντας τους αποφοίτους που θα είναι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα ή θα επιδιώκουν σταδιοδρομία σε αυτόν, να εξελίξουν το αντικείμενό τους και να προσφέρουν στην υπηρεσία τους με την τεχνογνωσία και νέα οργανωσιακή κουλτούρα.

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τμήμα Γεωπονίας

-Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αγροδιατροφικό Τομέα
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αγρο-διατροφικό Τομέα»/ «MBA in Agri-food Sector», εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διέπεται από επιστημονική συνοχή και αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, στην ανά­πτυξη της έρευνας και των τεχνών, στην ικα­νοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκρι­μένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων Γεωπονίας και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

-Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου
Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει αντικείμενο σπουδών την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στην τεχνολογία, τη διασφάλιση ποιότητας και την εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου.
Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της αγοράς εργασίας με την προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη των κατάλληλων ικανοτήτων και δεξιοτήτων σχετικών με τη μεταποίηση, την τεχνολογία, την ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, με απώτερο στόχο την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο σύμφωνα με την τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία σε ειδικά θέματα του ελαιοκομικού τομέα, εξειδικεύονται στη σύγχρονη τεχνολογία και σε μεθόδους παραγωγής, ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας και εμπορίας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, ενώ θα έχουν εξοικειωθεί με τη διεπιστημονική προσέγγιση στη μεταφορά τεχνογνωσίας μέσα σε ένα διεθνές και δι-επαγγελματικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινούνται και θα εργάζονται.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

—Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από τις επίσημες ιστοσελίδες των συγκεκριμένων μεταπτυχιακών, ενώ όσοι ενδιαφέρονται περαιτέρω μπορούν να τις επισκεφθούν προκειμένου να πληροφορηθούν για το κόστος του κάθε μεταπτυχιακού, τη διάρκεια, το πρόγραμμα σπουδών κ.λπ.