Παρακολούθηση εργασιών αντικατάστασης κεντρικού αγωγού ύδρευσης από Εφορεία Αρχαιοτήτων

Παρακολούθηση εργασιών αντικατάστασης κεντρικού  αγωγού ύδρευσης από Εφορεία Αρχαιοτήτων

Την απόφαση έγκρισης εκτέλεσης αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο του ενταγμένου στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργου «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα-Μεσσήνη» υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι εργασίες θα γίνουν απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Σε όλο το έργο
Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού, οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν:

-Αποψιλώσεις/ καθαρισμούς, αφαίρεση επιφανειακών επιχώσεων, διενέργεια επιφανειακής έρευνας και πραγματοποίηση διερευνητικών τομών και σωστικής ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή εκτέλεσης του έργου

-Παρακολούθηση όλων των χωματουργικών/εκσκαφικών εργασιών σε όλη την έκταση του έργου (εκσκαφές, επιχωματώσεις, διαμορφώσεις), καθώς και όλων των συνοδών εργασιών

-Τοπογραφική, σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων αυτών

-Συντήρηση κινητών και ακίνητων ευρημάτων, εργαστηριακές αναλύσεις και λοιπές εργασίες προστασίας, μεταφοράς, φύλαξης και αποθήκευσης των ευρημάτων. Αρχαιολογική – επιστημονική τεκμηρίωση – δημοσίευση των ευρημάτων. Πληροφόρηση/δημοσιότητα (π.χ. εκδόσεις, ημερίδες).

Προσωπικό
Μάλιστα για την υλοποίηση του έργου εγκρίθηκε και η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και συγκεκριμένα ενός αρχαιολόγου (ΠΕ), δύο συντηρητών (ΤΕ) και τεσσάρων εργατοτεχνιτών (ΔΕ).

Για την εκτέλεση των εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών, την πρόσληψη του προσωπικού και κάθε άλλη ενέργεια, στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας και μέχρις ολοκληρώσεως του έργου, από το υπουργείο εγκρίνεται δαπάνη ύψους 127.000 ευρώ.