Παράταση για το έργο ασφάλειας σε δρόμους της Μεσσηνίας

Παράταση για το έργο  ασφάλειας σε δρόμους της Μεσσηνίας

Παράταση μέχρι το Δεκέμβριο πήρε για να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των υπεραστικών δρόμων της Μεσσηνίας, το οποίο ήδη εκτελείται και είχε αρχικό προϋπολογισμό 3.115.000 ευρώ. 

Η παράταση ζητήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία και εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου.

Σημαντικές εργασίες
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο «Βελτίωση Ασφάλειας Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας», και το εν λόγω έργο είναι υποέργο του.

Ανάδοχος είναι η εταιρεία «Ένωση Οικονομικών Φορέων Κορινθιακή Τεχνική Κατασκευαστική Ι.Κ.Ε – ΔΟΜΗΣΙΣ Α.Ε.» με μέση έκπτωση 53% και η αρχική προθεσμία περαίωσης ήταν στις 7 Μαΐου 2024. 

Η σύμβαση του έργου περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών οδικής ασφάλειας στο υπεραστικό δίκτυο του Νομού Μεσσηνίας και συγκεκριμένα:

-Αντικατάσταση ασφαλτικής επιφανείας με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση σε κρίσιμα οδικά τμήματα

-Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας

-Τοποθέτηση οριοδεικτών προς οριοθέτηση οδού

-Τοποθέτηση οριοδεικτών διαχωριστικών κυκλοφορίας πλησίον κόμβων

-Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος (μάτια γάτας μονής ή διπλής όψης)

-Εκσκαφή σε πρανή για βελτίωση συνθηκών ορατότητας

-Ακουστικές ταινίες οδοστρώματος

-Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σε επικίνδυνα σημεία του υπεραστικού δικτύου

-Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού σε επικίνδυνα σημεία του υπεραστικού δικτύου

-Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED για εξοικονόμηση ενέργειας).

Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης αυτή τη στιγμή έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 40%, ενώ το οικονομικό αντικείμενο σε ποσοστό 45% περίπου. 

Παράταση
Στη συνέχεια, όμως, δόθηκαν εντολές από την Προϊσταμένη Αρχή και τη Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου για εκτέλεση συμπληρωματικών επειγουσών εργασιών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται, είτε κατά το είδος είτε κατά την ποσότητα, στο αρχικό έργο.

Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας και την 82η Ε.Ο., εργασίες διαγράμμισης στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας στη θέση της φωτεινής σηματοδότησης έμπροσθεν ΟΑΕΔ, διάστρωση με ασφαλτοτάπητα των δύο θέσεων της συμβολής της σιδηροδρομικής γραμμής με την Εθν. Οδό Ασπρόχωμα – Μεσσήνη κ.ά. 

Επίσης, ο 1ος λογαριασμός του έργου υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2023, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 δεν είχε πληρωθεί, και η ανάδοχος κοινοπραξία υπέβαλε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών. Ο λογαριασμός τελικά πληρώθηκε τέλος Φεβρουαρίου του 2024 και οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου το Μάρτιο του 2024

Γι’ αυτούς τους δύο λόγους (επιπλέον εργασίες και καθυστέρηση λόγω μη πληρωμής λογαριασμού) ο ανάδοχος ζήτησε παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, την οποία δέχτηκε η Περιφερειακή Επιτροπή και ενέκρινε μέχρι 7 Δεκεμβρίου 2024.

Της Βίκυς Βετουλάκη