Παράταση μέχρι τα μέσα φθινοπώρου για τα έργα στον Άγιο Νικόλαο Μάνης

Παράταση μέχρι τα μέσα φθινοπώρου  για τα έργα στον Άγιο Νικόλαο Μάνης

Καθυστερήσεις και μη πληρωμή λογαριασμών “πάνε” πίσω

Νέα παράταση για να ολοκληρωθεί παίρνει το έργο βελτίωσης του παραλιακού δρόμου στον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Δυτικής Μάνης και πλέον «πάει» μετά τα μέσα του φθινοπώρου. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 70% του φυσικού αντικειμένου της αρχικής σύμβασης και έχει πιστοποιηθεί το 70% περίπου του οικονομικού αντικειμένου της, ενώ υπολείπεται η υλοποίηση του 60% του φυσικού αντικειμένου της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης, η οποία υπογράφηκε το Μάιο του 2024.

Εξέλιξη

Η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νέων συμπληρωματικών εργασιών, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες κατά την εκτέλεση του έργου. Οι εργασίες αυτές δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν πριν από την ολοκλήρωση άλλων πρόδρομων εργασιών της αρχικής σύμβασης, οι οποίες καθυστέρησαν σημαντικά λόγω των εορτών του Πάσχα (εξαιτίας μεγάλης επισκεψιμότητας στους χώρους του έργου, υπήρξε αίτημα από το Δήμο για διακοπή εκτέλεσης των εργασιών για λόγους ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών) και λόγω εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων (μεγάλος κυματισμός, που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την παραλιακή οδό).

Γι’ αυτό οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η εκτέλεση των εργασιών της συμπληρωματικής σύμβασης θα απαιτήσει χρονικό διάστημα δύο μηνών, ενώ οι συμβατικές εργασίες που ακολουθούν επιπλέον δύο μήνες. Επίσης, πρέπει να συνταχθεί 2ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών.

Καθυστερήσεις

Από αυτοψίες που έχουν γίνει στο έργο, οι υπηρεσίες έχουν βεβαιώσει ότι οι εργασίες προχωρούν εντατικά και με άριστο τεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αναφέρουν ότι κατά την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών της σύμβασης, παρουσιάστηκαν (και συνεχίζονται) σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, που απαίτησαν την εμπλοκή άλλων φορέων του Δημοσίου, κυρίως με τις υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Μάνης (αποκατάσταση βλαβών και μετατόπιση παροχών ύδρευσης, διευθέτηση δικτύων απορροής ομβρίων και λυμάτων κ.ά.), τον ΟΤΕ (μετατόπιση υπόγειων καλωδίων), ενώ λόγω της διέλευσης δρομολογίων του ΚΤΕΛ, τμήματα του εργοταξίου έπρεπε να είναι συνεχώς προσβάσιμα και δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, οι οποίες επηρέασαν αντίστοιχα την εκτέλεση και όλων των υπολοίπων εργασιών και υποχρεώσεων του αναδόχου.

Επίσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατήσαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, διότι δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση εργασιών (έντονη βροχόπτωση, μεγάλοι κυματισμοί, πλημμύρες κ.λπ.), ενώ προκλήθηκαν ζημιές και απώλεια πολλών υλικών του έργου.

Τέλος, υπήρξε και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των λογαριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή και από την αρχή του έτους δεν υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο και είναι άγνωστο πότε θα είναι διαθέσιμες για την πληρωμή των λογαριασμών. Έτσι, εγκρίθηκε παράταση μέχρι 30 Οκτωβρίου του 2024.

Της Βίκυς Βετουλάκη